Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/4/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

     O ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

   Αν και πρόσφατα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κ. Ανδιανόπουλος, στον απόηχο επαφών που είχε με στελέχη τnς Κυβέρνησης ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει τον Σεπτέμβριο μόνιμο Εφετείο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε χθες αναφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα για την μόνιμη εγκατάσταση του Εφετείου στην Καλαμάτα. Μεταξύ άλλων στην αναφορά του σημειώνει: «Όπως είναι ήδη γνωστό, από τις αρχές της δεκαετίας του έτους 1990 η Καλαμάτα έχει οριστεί μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου του Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου, καθώς και των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στην Καλαμάτα ως μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου εκδικάζονται ήδη υποθέσεις της αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και πέραν τούτων της αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Kυπαρισσίας και Γυθείου. Ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται είναι ο μεγαλύτερος από τις περισσότερες - αν όχι από όλες - τις μεταβατικές έδρες Εφετείων σ ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια». Συνεχίζοντας σε άλλο σημείο της αναφορά του τονίζει: «Πέραν τούτων, ούτε την ορθή απονομή της δικαιοσύνης εξυπηρετεί η μεταβατική έδρα (όπως άλλωστε και κάθε μεταβατικό Δικαστήριο) του Εφετείου, αφού ο όγκος των υποθέσεων που πρέπει να δικαστούν είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των πινακίων (κάτι που μπορεί να αποβεί εις βάρος της oυσίας μιας υπόθεσης) και τις μακρινές χρονικά δικάσιμους. Σήμερα, για παράδειγμα, προσδιορίζονται υποθέσεις για το έτος 2006. Άλλωστε, υπάρχει δέσμευση της πολιτείας για την ίδρυση μόνιμου Εφετείου στην Καλαμάτα καθ όσον το 1991 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, με έγγραφό του, είχε υποχρεώσει τον νομάρχη Μεσσηνίας να χρηματοδοτήσει το ανεγειρόμενο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου για να στεγαστεί το υπό ίδρυση Μόνιμο Εφετείο». Στην αναφορά του προς τον υπουργό, ο βουλευτής καταλήγει: «Η μονιμοποίηση του Εφετείου επιβάλλεται να γίνει στην Καλαμάτα:
α) Για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, με την γρήγορη και εμπεριστατωμένη εκδίκαση των υποθέσεων.
β) Για την αποσυμφόρηση του όγκου των υποθέσεων του Εφετείου Ναυπλίου.

γ) Για εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου.
δ) Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων δύο και εν δυνάμει τριών Νομών.
ε) Γιατί υπάρχει η κτηριακή υποδομή, αφού στο Δικαστικό Κατάστημα της Καλαμάτας μπορούν να στεγαστούν άνετα όλες οι Υπηρεσίες του μόνιμου Εφετείου.
στ) Τέλος, γιατί ουδένα βλάπτει οικονομικά, ενώ αντιθέτου ωφελεί τους κατοίκους των Νομών που υπάγονται σ αυτό και την πόλη της Καλαμάτας
.