Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/4/2004

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

Αναφορά για το Μόνιμο Εφετείο Καλαμάτας

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

   O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Κουσελάς, κατέθεσε χθες αναφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα για τη μόνιμη εγκατάσταση του Εφετείου της Καλαμάτα.
Η αναφορά μεταξύ άλλων τονίζει:«Όπως είναι ήδη γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του έτους 1990 η Καλαμάτα έχει ορισθεί μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου ως Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου, καθώς και των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Στην Καλαμάτα ως μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου εκδικάζονται ήδη υποθέσεις της αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και πέραν τούτων της αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και Γυθείου.
Ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται είναι ο μεγαλύτερος από τις περισσότερες — αν όχι από όλες τις μεταβατικές έδρες Εφετείων σ ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.
Στο δικαστικό κατάστημα Καλαμάτας ο τρίτος όροφος και το ήμισυ του δευτέρου ορόφου, είναι ειδικά διαμορφωμένος και προορίζεται για την στέγαση των υπηρεσιών του Εφετείου Πέραν αυτού ήδη (λόγω μεταβατικής έδρας και πλήθους υποθέσεων) λειτουργεί οργανωμένη Γραμματεία Εφετείου για την εξυπηρέτηση των εκδικαζομένων υποθέσεων. Στο δε ισόγειο υπάρχουν επτά αίθουσες συνεδριάσεων. 
Έχει αρμοδίως υπολογισθεί ότι για την πλήρη λειτουργία μονίμου Εφετείου στην Καλαμάτα χρειάζονται μόνον τρεις Εφέτες: ένας Εισαγγελέας και ένας Αντιεισαγγελέας Εφετών.
Από την μεταβατική έδρα του Εφετείου στην Καλαμάτα εξυπηρετούνται ήδη κάτοικοι δύο Νομών, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας (Γύθειο), οι οποίοι παλαιότερα μετέβαιναν στο Ναύπλιο για τις υποθέσεις τους.
Η μεταβατική έδρα ωστόσο δεν επιλύει τα προβλήματα των πολιτών που έχουν ένδικες υποθέσεις, ούτε εξυπηρετεί την απονομή δικαιοσύνης όπως θα έπρεπε».
Ο κ. Κουσελάς αναφέρει ακόμη ότι «Η μονιμοποίηση του Εφετείου επιβάλλεται να γίνει στην Καλαμάτα:
α) Για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, με την γρήγορη και εμπεριστατωμένη εκδίκαση των υποθέσεων,
β) Για την αποσυμφόρηση του όγκου των υποθέσεων του Εφετείου Ναυπλίου,
γ)Για εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου,
δ) Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων δύο και εν δυνάμει τριών Νομών,
ε) Γιατί υπάρχει η κτιριακή υποδομή αφού στο Δικαστικό Κατάστημα της Καλαμάτας μπορούν να στεγασθούν άνετα όλες οι Υπηρεσίες του μονίμου Εφετείου,
στ) Τέλος, γιατί ουδένα βλάπτει οικονομικά, ενώ, αντιθέτως, ωφελεί τους κατοίκους των Νομών που υπάγονται σ αυτό και την πόλη της Καλαμάτας».