Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/4/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  16 Απριλίου 2004

    

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ

Ζητά μόνιμη εγκατάσταση Εφετείου στην Καλαμάτα

Αναφορά στον Υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα κατέθεσε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κ.Ε. του Πα.Σο.Κ. Δημήτρης Κουσελάς για τη μόνιμη εγκατάσταση του Εφετείου στην Καλαμάτα.

                                                                                Τα πλεονεκτήματα

Στην αναφορά του ο Μεσσήνιος βουλευτής υπενθυμίζει στον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Καλαμάτα έχει ορισθεί ως μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου ως Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, καθώς και των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.Στην Καλαμάτα – ως μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου – εκδικάζονται ήδη υποθέσεις της αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας αλλά και υποθέσεις του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και Γυθείου.Ο κ. Κουσελάς επισημαίνει ότι ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται είναι μεγαλύτερος από τις περισσότερες μεταβατικές έδρες Εφετείων σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ διευκρινίζει ότι στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας ο τρίτος όροφος και το ήμισυ του δευτέρου είναι ειδικά διαμορφωμένοι και προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Εφετείου. Επίσης, ήδη λειτουργεί οργανωμένη Γραμματεία Εφετείου, ενώ στο ισόγειο υπάρχουν επτά αίθουσες συνεδριάσεων.Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά, η μεταβατική έδρα δεν επιλύει τα προβλήματα των πολιτών που έχουν ένδικες υποθέσεις ούτε εξυπηρετεί την απονομή δικαιοσύνης όπως θα έπρεπε:<<Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μια υπόθεση που δικάζεται στη μεταβατική έδρα του Εφετείου, δεν έχει άμεση πρόσβαση ούτε στο φάκελό του ούτε μπορεί να ενεργήσει ευχερώς και εγκαίρως διάφορες αναγκαίες προδικαστικές ενέργειες. Γι’ αυτές τις τελευταίες αναγκάζεται να μεταβαίνει στο Ναύπλιο. Όμως, και το Δημόσιο ξοδεύει περισσότερα με τη μεταβατική έδρα, αφού σε κάθε δικάσιμο καταβάλλει επιπλέον χρήματα για τις ανάγκες μετάβασης των εφετών και τη διαμονή τους επί τριήμερο – πολλές φορές – στην Καλαμάτα>> 

                                                                         Οι λόγοι

Σε άλλο σημείο της αναφοράς ο βουλευτής επισημαίνει ότι η μεταβατική έδρα δεν εξυπηρετεί ούτε την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, αφού ο όγκος των υποθέσεων που πρέπει να δικαστούν είναι τεράστιος με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των πινακίων και τις μακρινές χρονικά δικάσιμους. Σήμερα για παράδειγμα προσδιορίζονται υποθέσεις για το έτος 2006.Επιπρόσθετα ο κ. Κουσελάς αναφέρει ότι υπάρχει δέσμευση της Πολιτείας για ίδρυση μόνιμου Εφετείου στην Καλαμάτα καθώς το 1991 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποχρεώσει το Νομάρχη Μεσσηνίας να χρηματοδοτήσει το ανεγειρόμενο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου για να στεγασθεί το υπό ίδρυση Μόνιμο Εφετείο. Επίσης, δεν υφίσταται διαφωνία μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων Ναυπλίου και Καλαμάτας, αφού έχουν μεταβιβασθεί στην Καλαμάτα όλες οι αρμοδιότητες του Μόνιμου Εφετείου.
Ως λόγους που επιβάλλουν την ίδρυση Μόνιμου Εφετείου στην Καλαμάτα, ο κ. Κουσελάς αναφέρει αναλυτικά τους εξής:

· Την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, με τη γρήγορη και εμπεριστατωμένη εκδίκαση των υποθέσεων

· Την αποσυμφόρηση του όγκου των υποθέσεων του Εφετείου Ναυπλίου

· Την εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου

· Την κτηριακή υποδομή αφού στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας μπορούν να στεγασθούν άνετα όλες οι υπηρεσίες του Μόνιμου Εφετείου

· Γιατί δεν βλάπτει οικονομικά, αλλά αντίθετα ωφελεί τους κατοίκους των νομών που υπάγονται σ΄ αυτό, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας>>.