Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/4/2004

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

«Χρειαζόμαστε μορφωτική επανάσταση»

Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

   Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από δέκα χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης, έχοντας υποστεί μια σημαντική ήττα. Χάσαμε γιατί πλευρές της πολιτικής μας ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Δεν πήραμε το μήνυμα των εκλογών του 2000.
Η ψήφος σε εκείνες τις εκλογές δεν ήταν μόνο ψήφος εμπιστοσύνης Ήταν και ψήφος ανοχής», αναφέρει ο κ. Κουσελάς για τις αιτίες της ήττας του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζοντας για τους λόγους της ήττας του κόμματος, ο κ. Κουσελάς σημειώνει:
«Οι αλαζονικές και καθεστωτικές συμπεριφορές σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, αποτέλεσαν δυστυχώς πολιτικές πρακτικές δικών μας στελεχών και στην κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση, δεν μπορέσαμε να θέσουμε το κράτος στην εξυπηρέτηση του πολίτη, έγιναν λαθεμένες και άσκοπες συγκρούσεις που διέρρηξαν τον κοινωνικό μας ιστό, το κίνημα μας ταυτίστηκε με το κράτος και έχασε την κινηματική του δυναμική, προσωπικές στρατηγικές μπήκαν πάνω από τα συλλογικά συμφέροντα, αποϊδεολογικοποιήθηκε η λειτουργία μας και η εξουσία για ορισμένους έγινε αυτοσκοπός». Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εκλογικής ήττας για τον Δημήτρη Κουσελά.
Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Κουσελάς πιστεύει ότι πρέπει «να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα μπούμε σε έναν κύκλο άγονης εσωστρέφειας και μιζέριας.»
«Παράλληλα», σημειώνει ο κ. Κουσελάς, «πρέπει να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μας έδωσε το 40,55% του ελληνικού λαού».
«Να αποκαλύψουμε πειστικά και με επιχειρήματα την πολιτική της Ν.Δ. Μιας Ν.Δ. που λειτουργεί ως «Πόντιος Πιλάτος», για να μη χρεωθεί τίποτα πριν τις ευρωεκλογές. Που εφαρμόζει την τακτική του Χότζα δημιουργώντας ή διογκώνοντας προβλήματα, για να ισχυριστεί μετά ότι αντιμετωπίστηκαν κατόπιν ενεργειών της» επισημαίνει για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο κ. Κουσελάς, «η περίφημη απογραφή που θέλει να κάνει δε θα χρησιμεύσει σε τίποτα άλλο παρά στην αθέτηση των υποσχέσεων που θα δοθούν μέχρι τις ευρωεκλογές και ως άλλοθι για την εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στις ευρωεκλογές, ο ελληνικός λαός πρέπει να προειδοποιήσει τη Ν.Δ. με την ψήφο του, ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί εν λευκώ τις τύχες του για όλα τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Ότι πρέπει να είναι συνεπής και προσεκτική στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί του».
Το πιο σημαντικό ζήτημα για τον Δημήτρη Κουσελά είναι η διαμόρφωση τώρα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου ξεκινήματος, όπως άλλωστε σωστά αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Νέου ξεκινήματος με νέους ανθρώπους, άφθαρτους και δυναμικούς στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης. Με νέες και ριζοσπαστικές ιδέες για την αλλαγή της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή για τον πολίτη. Με ουσιαστικό ρόλο και στήριξη της περιφέρειας, που πρέπει να συμμετάσχει στη χάραξη της νέας στρατηγικής σε κεντρικό επίπεδο και όχι απλώς να λαμβάνεται υπ όψιν.
Νέο ξεκίνημα με ένα κίνημα ζωντανό, δυναμικό, ανοιχτό στην κοινωνία που δε θα εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές, αλλά θα ανταποκρίνεται θετικά στις ανάγκες των πολιτών.
Ένα κίνημα που θα λειτουργεί ως θεσμός με ουσιαστικούς δεσμούς και σχέσεις με τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα των πολιτών.
Για να γίνουν όμως αυτά, χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια μορφωτική επανάσταση στο εσωτερικό μας» και καταλήγοντας, ο κ. Κουσελάς λέει: «Μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις προσδοκίες των χιλιάδων πολιτών που συγκροτούν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το νέο ξεκίνημα, που θα μας φέρει και πάλι στη νικηφόρα πορεία.