Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/4/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  4 Απριλίου 2004

    

Tοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και μέλους της Κ.Ε του Πα.Σο.Κ. 
Δημ. Κουσελά στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος

                                                       Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το Πα.Σο.Κ. βρίσκεται σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από δέκα χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης, έχοντας υποστεί μια σημαντική ήττα.
Δε χάσαμε επειδή η χώρα μας έκανε βήματα πίσω. Δε χάσαμε γιατί η προσφορά μας δεν ήταν μεγάλη. Χάσαμε γιατί πλευρές της πολιτικής μας ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Δεν πήραμε το μήνυμα των εκλογών του 2000. Η ψήφος σε εκείνες τις εκλογές δεν ήταν μόνο ψήφος εμπιστοσύνης. Ήταν και ψήφος ανοχής. Το μήνυμα της αναδιανομής και της στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και στρωμάτων, παράλληλα με την προώθηση των μεγάλων έργων και υποδομών, δεν έγινε αντιληπτό.
Χάσαμε γιατί αλαζονικές και καθεστωτικές συμπεριφορές σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, αποτέλεσαν, δυστυχώς, πολιτικές πρακτικές δικών μας στελεχών και στην κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση.
Χάσαμε γιατί δεν μπορέσαμε να θέσουμε το κράτος στην εξυπηρέτηση του πολίτη. 
Γιατί έγιναν λαθεμένες και άσκοπες συγκρούσεις που διέρρηξαν τον κοινωνικό μας ιστό (π.χ. ρήξη στο ασφαλιστικό και στην εκκλησία). 
Γιατί το Κίνημα μας ταυτίστηκε με το κράτος και έχασε την κινηματική του δυναμική. 
Γιατί οι προσωπικές στρατηγικές μπήκαν πάνω από τα συλλογικά συμφέροντα, αποϊδεολογικοποιήθηκε η λειτουργία μας και η εξουσία για ορισμένους έγινε αυτοσκοπός. 

Για όλα τα παραπάνω, σύντροφοι, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να μιλήσουμε για τα λάθη μας, να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα μπούμε σε ένα κύκλο άγονης εσωστρέφειας και μιζέριας. Παράλληλα με τη συζήτηση αυτή πρέπει να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας έδωσε το 40,55% του ελληνικού λαού. . Να αποκαλύψουμε πειστικά και με επιχειρήματα την πολιτική της Ν.Δ. Μιας Ν.Δ. που λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος για να μη χρεωθεί τίποτα πριν τις ευρωεκλογές. Που εφαρμόζει την τακτική του Χότζα δημιουργώντας ή διογκώνοντας προβλήματα για να ισχυριστεί μετά ότι αντιμετωπίστηκαν κατόπιν ενεργειών της (ολυμπιακά έργα, επιδοτήσεις, ύψος της ανεργίας)Η περίφημη απογραφή που θέλει να κάνει δε θα χρησιμεύσει σε τίποτα άλλο παρά στην αθέτηση των υποσχέσεων που θα δοθούν μέχρι τις ευρωεκλογές και ως άλλοθι για την εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Για αυτό στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να προειδοποιήσει τη Ν.Δ. με την ψήφο του ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί εν λευκώ τις τύχες του για όλα τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Ότι πρέπει να είναι συνεπής και προσεκτική στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι του.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να διαμορφώσουμε τώρα τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου ξεκινήματος, όπως άλλωστε σωστά ανέφερε ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου. Νέου ξεκινήματος με νέους ανθρώπους, άφθαρτους και δυναμικούς στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης.
Με νέες και ριζοσπαστικές ιδέες για την αλλαγή της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή για τον πολίτη. Με ουσιαστικό ρόλο και στήριξη της περιφέρειας που πρέπει να συμμετάσχει στη χάραξη της νέας στρατηγικής σε κεντρικό επίπεδο και όχι απλώς να λαμβάνεται υπ όψιν. Με κεντρική μας επιλογή την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, των αγροτών και των μικρομεσαίων. Νέο ξεκίνημα με ένα Κίνημα ζωντανό, δυναμικό, ανοιχτό στην κοινωνία που δε θα εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές αλλά θα ανταποκρίνεται θετικά στις ανάγκες των πολιτών. Ένα Κίνημα που θα λειτουργεί ως θεσμός με ουσιαστικούς δεσμούς και σχέσεις με τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα των πολιτών.

Για να γίνουν, όμως, αυτά χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια μορφωτική επανάσταση στο εσωτερικό μας.
Ο πρόεδρος την περιέγραψε. Πρέπει, όμως, με τη δική του αποφασιστική στάση και τις συλλογικές μας διαδικασίες, εν όψει του συνεδρίου μας, να την θέσουμε σε ενέργεια.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις προσδοκίες των χιλιάδων πολιτών που συγκροτούν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το νέο ξεκίνημα που θα μας φέρει και πάλι στη νικηφόρα πορεία.