Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/4/2004

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4 Απριλίου 2004

                                                      

ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

   Tην ανάγκη διαμόρφωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νέου ξεκινήματος στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελάς, κατά την τοποθέτηση του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρθηκε και στις αιτίες της ήττας στις εκλογές του Μαρτίου.
Ο κ. Κουσελάς επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από δέκα χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης, έχοντας υποστεί μια σημαντική ήττα.
 
Δεν χάσαμε επειδή η χώρα μας έκανε βήματα πίσω. Δεν χάσαμε γιατί η προσφορά μας δεν ήταν μεγάλη.- Χάσαμε γιατί πλευρές της πολιτικής μας ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Δεν πήραμε το μήνυμα των εκλογών του 2000.- Χάσαμε γιατί αλαζονικές και καθεστωτικές συμπεριφορές σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, αποτέλεσαν δυστυχώς πολιτικές πρακτικές δικών μας στελεχών και στην κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση.- Χάσαμε γιατί δεν μπορέσαμε να θέσουμε το κράτος στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Γιατί έγιναν λαθεμένες και άσκοπες συγκρούσεις που διέρρηξαν τον κοινωνικό μας ιστό (π.χ. ρήξη στο ασφαλιστικό και στην Εκκλησία).Γιατί το κίνημα μας ταυτίστηκε με το κράτος και έχασε την κινηματική του δυναμική.- Γιατί οι προσωπικές στρατηγικές μπήκαν πάνω από τα συλλογικά συμφέροντα.
Για όλα τα παραπάνω, σύντροφοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να μιλήσουμε για τα λάθη μας, να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα μπούμε σε έναν κύκλο άγονης εσωστρέφειας και μιζέριας.
Να αποκαλύψουμε πειστικά και με επιχειρήματα την πολιτική της  Ν.Δ.
Μιας Ν.Δ. που λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος για να μην χρεωθεί τίποτα πριν τις ευρωεκλογές.
Γι αυτό στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να προειδοποιήσει την Ν.Δ. με την ψήφο του ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί εν λευκώ τις τύχες του για όλα τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Ότι πρέπει να είναι συνεπής και προσεκτική στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι του.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να διαμορφώσουμε τώρα τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου ξεκινήματος όπως άλλωστε σωστά ανέφερε ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου.- Νέου ξεκινήματος με νέους ανθρώπους, άφθαρτους και δυναμικούς.
Με νέες και ριζοσπαστικές ιδέες.
Με ουσιαστικό ρόλο και στήριξη της περιφέρειας.
Με κεντρική μας επιλογή την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, των αγροτών και των μικρομεσαίων.
- Νέο ξεκίνημα με ένα κίνημα ζωντανό, δυναμικό, ανοιχτό στην κοινωνία που δεν θα εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές αλλά θα ανταποκρίνεται θετικά στις ανάγκες των πολιτών.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις προσδοκίες των χιλιάδων πολιτών που συγκροτούν την μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το νέο ξεκίνημα που θα μας φέρει και πάλι στη νικηφόρα πορεία».