Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/2/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  10 Φεβρουαρίου 2004

    

Παρουσίασε τις σκέψεις του για τη Μεσσηνία Υπέρ του μεσσηνιακού «λόμπι» για μία ακόμη φορά 
ο Δημ. Κουσελάς 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Την πρόταση που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν, να συσταθεί δηλαδή μεσσηνιακό «λόμπι», επανέλαβε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημ. Κουσελάς. Όπως σημείωσε, το «λόμπι» πρέπει να πάρει χαρακτήρα και διαστάσεις ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων του νομού.
Ο υποψήφιος βουλευτής κατέθεσε τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, σημειώνοντας πως ο νομός δικαιούται πολύ περισσότερα από όσα έχει σήμερα, καθώς διαθέτει τις προϋποθέσεις να γίνει πιλότος ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανάπτυξη που θα έχει πολιτιστική και κοινωνική διάσταση, θα σέβεται το περιβάλλον, θα είναι ισομερής και δίκαιη για όλες τις επαρχίες, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει τη δική της στρατηγική, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν.
Ολοκλήρωση υποδομών
Βασική, όμως, προϋπόθεση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι η ολοκλήρωση των υποδομών στο εθνικό οδικό δίκτυο Καλαμάτας - Τρίπολης και την Ιόνια οδό, προτείνοντας τη συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και όχι παρεκκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα (που θέλουν έως το 2008 να έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, μέσω της διαδικασίας αυτοχρηματοδότησης). Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ πρότεινε τη σύσταση και μιας άλλης επιτροπής - σε νομαρχιακό αυτή τη φορά επίπεδο - προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα έργα υποδομών του εσωτερικού οδικού δικτύου.
Τάχθηκε, ακόμη, υπέρ της κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε Κυπαρισσία και Μεθώνη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για βασικά σημεία ανάπτυξης και τουριστικής κίνησης, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι., λέγοντας πως μέσω αυτών θα πρέπει να διαχέεται η γνώση σε όλο το νομό.
Αγροτικά προϊόντα
Ακολούθως, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο. Μεταξύ άλλων, είπε πως απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, με βασική προϋπόθεση την έγκυρη ενημέρωση των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι πριν 1 έτος είχε προτείνει τη δημιουργία Κέντρων Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης, η οποία εξαγγέλθηκε πρόσφατα από το νέο πρόεδρο του Πα.Σο.Κ.
Βασικό χαρακτηριστικό των αγροτικών προϊόντων και κυρίως του λαδιού- τόνισε - πρέπει να είναι η ανάδειξη της ποιότητας και η ονομασία προέλευσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της οργανωτικής ανασυγκρότησης των αγροτών μέσω της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, «οι οποίες δε θα λειτουργούν όπως αυτές με τη σταφίδα, όπου στην ουσία ο έμπορος είναι η ομάδα, αλλά με ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών. Μόνο έτσι θα μειώσουμε το μεγάλο καλλιεργητικό κόστος και θα δοθεί η δυνατότητα παραγωγής επώνυμων και ελέγξιμων προϊόντων με ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές». Κλείνοντας την αναφορά του, μίλησε για πρόταση δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών για την πατάτα (στη Μεσσήνη) και το καρπούζι (στην Τριφυλία).
Τουρισμός
Επόμενη αναφορά του υποψήφιου βουλευτής του Πα.Σο.Κ., η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, η οποία θα πρέπει να γίνει πράξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Είμαστε πολύ πίσω στον τομέα αυτό», παραδέχθηκε αμέσως μετά, αφού ανέφερε ότι στη Μεσσηνία λειτουργούν 5.558 κλίνες σε 2.891 δωμάτια. Με την ευκαιρία, επισήμανε ότι απαιτείται στήριξη με τη δημιουργία σοβαρών υποδομών, φέροντας ως παράδειγμα την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της ΠΟΤΑ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2006. Ανέφερε, επίσης, ότι απαιτείται και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Υγεία
Αναφερόμενος ο κ. Κουσελάς στην αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας, σημείωσε ότι μετά την έγκριση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας- κατόπιν παρέμβασής του- οι οργανικές θέσεις θα αυξηθούν σταδιακά κατά 300. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αλλά και για τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο νομό.
Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική τη φροντίδα των ηλικιωμένων κατοίκων της υπαίθρου, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειές του να επεκταθεί έως τη Μεσσηνία ο αγωγός φυσικού αερίου.
Ανεργία
Όσον αφορά στην ανεργία, είπε πως δε νοείται ανάπτυξη χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στη συνέχεια μίλησε για άλλα θέματα, όπως αυτό της λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. Σπερχογείας και Μελιγαλά.
Συμπλήρωσε, δε, πως στο επόμενο διάστημα θα παρθούν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες όμως θα είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές.
Αναπτυξιακό όραμα και «λόμπι»
Ο κ. Κουσελάς υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό όραμα για τη Μεσσηνία. «Αυτό», τόνισε, «πρέπει να γίνει κτήμα και συνείδηση όλων των Μεσσήνιων. Έχω την πεποίθηση ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με πρακτικές του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ενεργό κίνημα πολιτών. Πρέπει να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα, αλλά χρειάζεται σωστή ενημέρωση, πληροφόρηση και η δημιουργία κινήματος για την ανάπτυξη του νομού, που θα γίνει υπόθεση όλων των Μεσσήνιων και των ετεροδημοτών και των ομογενών».
Εγκώμιο
Το εγκώμιο του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας έπλεξε ο συνεργάτης του Δημ. Φωτόπουλος, λέγοντας πως μπορεί οι Μεσσήνιοι να έχουν παράπονα από το Πα.Σο.Κ., αλλά δεν μπορούν να έχουν παράπονα από το Δημ. Κουσελά, ο οποίος προσπάθησε πολλά στο διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι τώρα και είχε αποτελέσματα. «Η δράση του αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για το τι μπορεί να κάνει ως βουλευτής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι η καλύτερη επιλογή στις εκλογές για τη Μεσσηνία και το Πα.Σο.Κ.