Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/2/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2 Φεβρουαρίου 2004

 

            ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Την ψήφο των γυναικών ζήτησε ο Δημ. Κουσελάς

Σε συνάντηση γυναικών στο ξενοδοχείο ‘’Elite’’ της Καλαμάτας, μίλησε χθες το βράδυ ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η γενική γραμματέας Ισότητας Έφη Μπέκου.
Αναφερόμενος στη σημασία της συνάντησης ο κ. Κουσελάς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: ‘’Είμαι εδώ, γιατί πιστεύω βαθιά, πως η υπόθεση της ισότητας, των ίσων ευκαιριών, μας αφορά όλους. Κι ένα κόμμα της προόδου, ένα σύγχρονο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ όπως είναι και ακόμα περισσότερο όπως το θέλουμε να γίνει, προχωρά με τις γυναίκες σαν κύρια δύναμη στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε.
Πατώντας στις γερές βάσεις που δημιούργησαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, σήμερα αυτό το όραμα είμαστε πολύ κοντά για να το κάνουμε πράξη. Γι’ αυτό, οι πολιτικές ισότητας πρέπει πάντα να διαπνέουν τη στρατηγική μας, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της δράσης του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του’’.
Κάνοντας μια αναδρομή σημείωσε ότι: ‘’ Κατά τη δεκαετία του 1990, η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την ισότητα, υπηρέτησε συστηματικά ένα διπλό στόχο, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών και των κοινοτικών οδηγιών:
1. την ενίσχυση του θεσμικού οπλοστασίου για την ίση μεταχείριση των φυλών.
2. τη λήψη θεσμικών μέτρων για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, με σκοπό την ενεργητική προώθηση της ισότητας.

Ο κ. Κουσελάς αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο της τελευταίας τετραετίας είπε ότι ‘’έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σοβαρά βήματα για την ισότητα, με μέτρα στήριξης των γυναικών, σε όλη τη χώρα’’:- Για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής της ζωής (λ.χ. κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών – ολοήμερα σχολεία – βρεφονηπιακοί σταθμοί – κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) - ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’ – μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – εθνικό κέντρο άμεσης κοινωνικής βοήθειας – αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα – εφαρμογή επιδοματικών πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και των χαμηλών εισοδημάτων).
- Για τη στήριξη στη γυναίκα-αρχηγό μονογονεϊκής οικογένειας.
- Για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών.
- Ειδικό πλαίσιο προώθησης της γυναικείας απασχόλησης και προγράμματα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
- Πρόγραμμα προώθησης της πολυαπασχόλησης στη γεωργική εκμετάλλευση, με την ανάπτυξη αγροτουριστικών – αγροβιοτεχνικών δραστηριοτήτων.
- Ασφαλιστική κάλυψη της αγρότισσας κ.α.

Καταλήγοντας ο κ. Κουσελάς, ζητώντας τη ψήφο των γυναικών είπε μεταξύ άλλων: ‘’ Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε και νέες προτάσεις βελτίωσης της θέσης των γυναικών στην πράξη. Μίλησε για πρόσθετα κίνητρα στην απασχόληση, για ενίσχυση των υποδομών σε παιδικούς σταθμούς, για συνήγορο ισότητας των δύο φύλων, στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και για πολλές ακόμα διευκολύνσεις και πρακτικά μέτρα διασφάλισης της ισότητας στην πράξη.
Σε ένα κόσμο που συνέχεια αλλάζει, αλλάζουμε το κόμμα, αλλάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, με στόχο να διορθώσουμε τα λάθη και να αλλάξουμε τον τόπο μας, την Ελλάδα, χτίζοντας ένα κράτος καλύτερο, μια κοινωνία καλύτερη, μια προοπτική ουσίας για όλους.
Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι πρόσκληση και πρόκληση για όλες και για όλους μας.
Γιατί οι καιροί άλλαξαν. Διότι συμμετοχική διακυβέρνηση σημαίνει αναβαθμισμένο πολίτη, καλύτερη κοινωνία. Σημαίνει νέο, δημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτό το αύριο που οραματιζόμαστε, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διορατικότητα, τη δημιουργική σκέψη, τις ευαισθησίες και το ψυχικό σθένος που σας χαρακτηρίζουν. Πάνω από όλα, χρειάζεται τη συμμετοχή σας’’.