Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/1/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  28 Ιανουαρίου 2004

    

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΤ. ΜΑΤΣΙΓΚΟ
Ασφυκτικό έλεγχο προτείνει ο Δημ. Κουσελάς για τα χρονοδιαγράμματα στο Τρίπολη – Καλαμάτα

                                                        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Την άποψη ότι έπρεπε να υπάρξει ασφυκτικός έλεγχος ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν δοθεί για την κατασκευή του εθνικού δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, εξέφρασε χθες, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Αντ. Ματσίγκο, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας Δημ. Κουσελάς.
Ο κ. Κουσελάς ενημερώθηκε αναλυτικά από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας για όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία.
Εκτός του δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, έγινε επίσης αναφορά στο δυτικό οδικό άξονα (Ιόνια οδό), τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Π.Ε.Π. του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, καθώς και σε εκείνα που πρόκειται να ενταχθούν.
Ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. ευχαρίστησε τον κ. Ματσίγκο για τη συνάντηση, η οποία, όπως είπε, αποσκοπούσε στην ενημέρωση επί μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στο νομό: <<Η ενημέρωση ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τους Μεσσήνιους για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά και να παρακολουθήσουμε από κοντά την εξέλιξη των έργων, να μπορούμε να ελέγχουμε τις διαδικασίες και να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να υπάρχουν καθυστερήσεις ή ελλείμματα στην πολιτική που ασκείται>>.
Από την πλευρά του ο κύριος Ματσίγκος ευχαρίστησε τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας που επισκέφθηκε την Περιφέρεια προκειμένου να ενημερωθεί τόσο για τα θέματά της, όσο και για τα εκείνα που αφορούν στη Μεσσηνία. Και πρόσθεσε:
<<Επισήμανα την ιδιαιτερότητα της Μεσσηνίας και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, ώστε στο επόμενο διάστημα να υποβληθούν κι άλλες μελέτες, προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα>>.
Ο κ. Ματσίγκος μίλησε ακόμη για ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτό τον τομέα και ακολούθως αποχώρησε, προκειμένου να μεταβεί στη Σπάρτη, όπου εγκαινιαζόταν το Δικαστικό Μέγαρο Λακωνίας.

                                                                 Τρίπολη – Καλαμάτα

Ενημερώνοντάς μας ο κ. Κουσελάς για τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είπε πως για τον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα μήκους 14 χιλιομέτρων που έχει αναλάβει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψομμάτη, υπήρξε εμπλοκή μετά από προσφυγή της εταιρείας <<Μηχανική Α.Ε.>> στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και στο προσεχές διάστημα θα συνεχιστούν οι εργασίες, προκειμένου να τηρηθεί το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα τμήματα από την Τρίπολη έως τη σήραγγα Ραψομμάτη, μετά τη σήραγγα έως την Τσακώνα και από την Τσακώνα έως την Καλαμάτα, συμπεριλαμβανομένου του περιμετρικού δακτυλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, τα οποία έχουν ενταχθεί στη μέθοδο κατασκευής μέσω της αυτοχρηματοδότησης, οι προμελέτες είναι έτοιμες από πλευράς Υπουργείου και μέσα Φεβρουαρίου θα δοθούν τα τεύχη δημοπράτησης στις τρεις ενδιαφερόμενες τεχνικές εταιρείες: Όμιλος Μωρέας – Ελληνική Τεχνοδομική, Όμιλος Οδοποιίας <<ΜΟΤΑ>> και Όμιλος <<Ελληνικές Διαδρομές>>, προκειμένου να καταθέσουν μέσα σε ένα εξάμηνο τις προσφορές τους.
Το εν λόγω έργο, όπως τόνισε, καταληκτική ημερομηνία περαίωσης, σύμφωνα με τη δέσμευση στην Ε.Ε., τα τέλη του 2008.

                                                                                  Ιόνια οδός

Όσο για την Ιόνια οδό, θα ακολουθηθεί επίσης η ίδια διαδικασία, της δημοπράτησης κατασκευής του έργου με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά, γίνεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των προμελετών.
Ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι ο δυτικός οδικός άξονας θα φτάνει έως τη Μεσσηνία, επισημαίνοντας ότι την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους υποψήφιους βουλευτές του Πα.Σο.Κ.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία ως προς την υλοποίησή του.

                                                                         Υπό ένταξη έργα

Για τα υπό ένταξη έργα στο Π.Ε.Π. Πελοποννήσου, συζητήθηκαν αυτά που αφορούν τον οδικό άξονα Καζάρμα – Χώρα, το αρδευτικό στον Πάμισο, την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό της Μεθώνης. Όσον αφορά στο βιολογικό καθαρισμό της Κυπαρισσίας, αναμένεται από το Δήμο η μελέτη χωροθέτησης, μετά την αλλαγή στο χώρο που θα εγκατασταθεί η μονάδα. Ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι θα πρέπει οι ενέργειες του Δήμου να είναι όσο πιο σύντομες γίνεται, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις.

Σιδηρόδρομος

Σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι εργασίες εκσυγχρονισμού του έχουν ήδη ξεκινήσει. Το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 22 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ – μεταξύ άλλων – προβλέπεται η δρομολόγηση rail bus αλλά και η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα δώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα συμβάλουν στη μείωση του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων.

                                                               Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά…

Σχετικά με τις μελέτες ένταξης νέων έργων στο Π.Ε.Π., ο κ. Κουσελάς παρατήρησε πως υπάρχει καθυστέρηση, η οποία αφορά τόσο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, όσο και σε ορισμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παραδέχθηκε, επίσης, την ύπαρξη καθυστέρησης – που ίσως αγγίζει και το ένα έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του – και ως προς την κατασκευή του εθνικού δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, εξαιτίας της προσφυγής που υποβλήθηκε.
Και συμπλήρωσε: <<Πρέπει να υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος στη τήρηση των προθεσμιών που είχαν δοθεί. Πρέπει να ελέγξουμε όλο το δρόμο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι από τη στιγμή που θα μπουν στην κατασκευή των τμημάτων με χρηματοδότηση οι τρεις εταιρίες, οι οποίες θα διαθέσουν πολλά χρήματα, δε θα τις συμφέρει να υπάρχει καθυστέρηση. Δεν πρέπει, όμως, να αφεθούμε, αλλά να ελέγχουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων>>.

                                                                 Τάσος Αποστολόπουλος

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάσος Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Δημ. Κουσελάς βρισκόταν κοντά στην Περιφέρεια, συμμετείχε και βοηθούσε όλη την αναπτυξιακή διαδικασία για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Αφού είπε ότι τον συνδέουν πολλά με τον υποψήφιο βουλευτή, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Μεσσήνιοι θα αναγνωρίσουν την προσφορά του Δημ. Κουσελά και θα τον αναδείξουν βουλευτή.