Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/12/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«Ημερίδα για τις ήπιες μορφές ενέργειας στη Μεσσηνία»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«Αναγκαίος ο εθνικός σχεδιασμός και για τις ήπιες μορφές ενέργειας»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005
(Απόσπασμα Δημοσιεύματος)

Τα ενεργειακά προβλήματα και η Μεσσηνία
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΚΕΑΝ ΚΑΙ Η ΤΕΔΚ
Αναλογικότητα των ευθυνών
Πρόκληση

Για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων και την πρόκληση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης ήπιων μορφών ενέργειας, με κατάλληλη αξιοποίηση του δυναμικού που κατέχει ο τόπος μας, μίλησε ο κ. Κουσελάς αναφέροντας ότι, απαιτώντας πρώτα και κύρια ένα σωστό, ολοκληρωμένο και μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό.

Ο κ. Κουσελάς σημείωσε τα εξής: «Οι κοινωνίες μας καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, κυρίως από συμβατικές και μη ανανεώσιμες πηγές (πετρέλαιο, βενζίνη, άνθρακας, φυσικό αέριο), οι οποίες, πέρα από το πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργούν, με κορυφαίο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναμένεται να εξαντληθούν σε μερικές δεκαετίες. Κατά την περίοδο αυτή προβλέπεται διπλασιασμός του πληθυσμού της γης, με ταυτόχρονη αύξηση των κατά κεφαλή ενεργειακών καταναλώσεων.

Ο ενεργειακός τομέας είναι ο πρωταρχικός υπεύθυνος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς σχεδόν το 95% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλεται στην παραγωγή, στο μετασχηματισμό και στη χρήση των συμβατικών καυσίμων.

Το 2003 έγινε προσπάθεια – που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της κυβερνητικής αλλαγής- να υπάρξει ολοκληρωμένος και μακρόπνοος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, που να περιλαμβάνει και τις ήπιες μορφές ενέργειας. Και για τη βιομάζα και για τις άλλες ήπιες μορφές ενέργειας, χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης, που μέχρι σήμερα έχει δραματικά καθυστερήσει.

Στη συνέχεια, χρειαζόμαστε αντίστοιχους τοπικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς, που να αξιοποιούν κατά προτεραιότητα το τοπικό δυναμικό, με σεβασμό στις τοπικές ιδιομορφίες και προτεραιότητες της ανάπτυξης, με σεβασμό στη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Στο Νομό μας έχουμε νωπή την απόπειρα εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στο Ακριτοχώρι, για την οποία δικαιολογημένα αντέδρασε ο Μεσσηνιακός λαός, αφού απειλούσε να καταστρέψει το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις αγροτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τις αντιδράσεις μας, η Κυβέρνηση έκανε πίσω. Έχει όμως κλείσει τελείως το θέμα; Οι ήπιες μορφές ενέργειας μπορεί να μη βλάπτουν το περιβάλλον, μπορεί όμως να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα και αντιθέσεις, όπως λ.χ. συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, με τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Κάθε ενεργειακή επένδυση, περιλαμβανομένης της αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας, είναι απαραίτητο να έχουμε συγκεκριμένες μελέτες χωροθέτησης και υλοποίησης, που να σέβονται και την ανάπτυξη και την αισθητική της περιοχής, ιδίως όταν μιλάμε για τουριστικές περιοχές.

Κλείνοντας, να πω ότι εδώ και χρόνια έχω δηλώσει ένθερμος υποστηρικτής κι έχω κάνει πολλές παρεμβάσεις για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και στο νομό μας. Μιας μορφής ενέργειας όχι βέβαια ήπιας, ούτε ανανεώσιμης, όπως αυτές που εξετάζουμε εδώ, αλλά άμεσα και πολλαπλά αξιοποιήσιμης και πάντως πιο φιλικής για το περιβάλλον από την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο ή λιγνίτη».