Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/11/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«ΑΠΕΤΡΑΠΗΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ
Εξακολουθούν οι πιέσεις για εισαγωγή ελαιόλαδου από τρίτες χώρες
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Εξακολουθούν οι πιέσεις για εισαγωγές ελαιολάδου
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

 «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Απετράπησαν οι αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιόλαδου
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

 «Εξακολουθούν οι πιέσεις για εισαγωγές ελαιολάδου
ΤΙΣ ΑΠΟΤΡΕΨΑΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
»

Εφημερίδα ΣΤΗ ΜΠΡΙΖΑ 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

Κουσελάς κατά κυβέρνησης για τις εισαγωγές ελαιολάδου

Επίθεση στην κυβέρνηση κάνει ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού για το θέμα των αδασμολόγητων εισαγωγών ελαιολάδου από τρίτες χώρες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Κοντού, ο κ. Κουσελάς αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. υφυπουργός παρακάμπτει και αποσιωπά τις ευθύνες του προκατόχου του κ. Μπασιάκου, του υπουργού της Ν.Δ. κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος ψήφισε τον Κανονισμό και το συγκεκριμένο άρθρο στο Συμβούλιο Υπουργών της 29-4-2004. Ούτε λέξη για το σκεπτικό της υπερψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου, παρ’ ότι συγκεκριμένα ρωτήθηκε γι’ αυτό! Εάν κάτι ανάλογο το είχε πράξει υπουργός του ΠΑΣΟΚ, και τι δεν θα είχαμε ακούσει…

Εχοντας υιοθετήσει αυτόν τον Κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαίως και αισθάνεται υποχρεωμένη να τον εφαρμόσει κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιόλαδου, πιέζοντας για απελευθέρωση εισαγωγών απροσδιόριστης ποιότητας από τρίτες χώρες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εγχώρια παραγωγή μας, για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και για την ποιότητα του ελαιόλαδου που θα διατίθεται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά!

Για την ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία, συμμετέχοντας στο "λόμπι" των χωρών της Νότιας Ευρώπης που αντιδρούν στην εφαρμογή του επίμαχου άρθρου 11 του Κανονισμού, απέτρεψε προσωρινά αυτό το ενδεχόμενο, επικαλούμενη το ξεκίνημα της νέας εσοδείας και αμφισβητώντας την ύπαρξη στενότητας στην αγορά.

Ωστόσο το θέμα δεν έχει λήξει για την Επιτροπή. Κατά πληροφορίες μας, η αρμόδια επίτροπος για θέματα Γεωργίας κ. Φίσερ Μπόελ εκτιμά ότι η πολύ μεγάλη ξηρασία στις αρχές του 2005 έχει σοβαρές συνέπειες και για την παραγωγή και για τις τιμές και ότι ενώ η ζήτηση του ελαιόλαδου αυξάνεται, η διαθεσιμότητά του στην ευρωπαϊκή αγορά είναι περιορισμένη. Επιφυλάσσεται λοιπόν να παρακολουθήσει για ένα διάστημα την κατάσταση, να καταγράψει τις απόψεις των κοινωνικο-οικονομικών φορέων (υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα βιομηχάνων και εμπόρων που πιέζουν για την απελευθέρωση των εισαγωγών προκειμένου να πέσουν οι τιμές του ελαιόλαδου…) και κατόπιν θα αποφασίσει σχετικά. Με άλλα λόγια, το θέμα δεν έχει λήξει και πρέπει να επαγρυπνούμε!

Οσο για τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το υπουργείο για την αποτροπή της διάθεσης νοθευμένου και χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδου στην αγορά, ο κ. υφυπουργός μάς παραπέμπει αόριστα στην αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία και στη (μελλοντική) αξιοποίηση του ποιοτικού παρακρατήματος του 4%, δημιουργώντας μας βάσιμες υποψίες πως, παραμονές εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί από το υπουργείο ούτε ληφθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο!».