Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/11/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"Ομιλία του Δημ. Κουσελά στη Βουλή για την οικονομία"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"Επίθεση Κουσελά στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2003
Η έκθεση Αλογοσκούφη επί του απολογισμού
απομυθοποιεί τα ψέματα της Ν.Δ.
για δήθεν "αλχημείες" επί ΠΑΣΟΚ
"

Εφημερίδα ΜΠΡΙΖΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"Οι μάσκες έπεσαν
ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ
ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2003"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

Έγινε η χώρα πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρώπη

Του βουλευτή Δ. Κουσελά*

Η μέχρι τώρα συζήτηση για τον απολογισμό και τον Ισολογισμό του κράτους έτους 2003 κατέδειξε την ανάγκη:

- της αναμόρφωσης και της βελτίωσης του συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά στην τήρηση των λογαριασμών και στην παρουσίαση των Ισολογισμών

- της ύπαρξης τεχνικής υποστήριξης του έργου της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, από ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένους στη Δημόσια Λογιστική.

Αυτά πρέπει να τα θεσμοθετήσετε, κ. υπουργέ.

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι για τον παρόντα Απολογισμό και Ισολογισμό απεφάνθησαν με τις εκθέσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με βάση αυτά θα ψηφίσουμε.

Ο δε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τοποθετήθηκε για την περίοδο που συζητάμε (δηλ. για το οικονομικό έτος 2003) και μέσα από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το Μάρτιο στις Βρυξέλλες στο οποίο αναφέρει ότι «η οικονομική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη και ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 4,7%, υπερβαίνοντας αρκετά το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ηταν αλήθεια ή ψέματα αυτό, κύριοι της κυβέρνησης;

Πού είναι σήμερα αυτή η ανάπτυξη, που υποσχεθήκατε πως θα ξεπέρναγε το 5%; ‘Η μήπως το ξεχάσατε;

Μιλάτε τώρα για ανάπτυξη 3,8%, ενω το ΚΕΠΕ προβλέπει 3,1%. Αλήθεια πως θα το πετύχετε αυτό

- με μια οικονομία που την οδηγείτε σε ύφεση;

- με τη συνεχή μείωση της ζήτησης; Δεν βλέπετε ότι τα νοικοκυριά και η αγορά έχουν «στεγνώσει»;

- με αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό;

- με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, που ως ποσοστό του ΑΕΠ μάς γυρίζει πίσω στο 1997, μετά από χρόνια συνεχών αυξήσεων;

Ομως θα επανέλθω στην έκθεση του κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. υπουργός λέει ότι «έχουμε αύξηση 9,44% των εισπραχθέντων εσόδων μετά τις επιστροφές, έναντι των προϋπολογισθέντων». Αυτή η αύξηση των εσόδων του 2003, έναντι των πραγματοποιηθέντων εσόδων του 2002, είναι 11,2%. Με βάση πάντα την έκθεση του κ. Αλογοσκούφη τα επιπλέον των προϋπολογισθέντων έξοδα ήταν 7.117.715.827 ευρώ, τα οποία διετέθησαν για εξόφληση δανείων και επιχορήγηση Ν.Π.Δ.Δ.

Τέλος ο υπουργός, στη σελίδα 59 της έκθεσης, αναφέρει για τις επενδύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης: «Η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 2003 προχώρησε ικανοποιητικά. Με βάση την εξέλιξη των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν, οι απορροφήσεις του Π.Δ.Ε. ανήλθαν στο ποσό των 8,43 δισ. ευρώ. Απορροφήθηκε δηλαδή το 94,59% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού».

Στις δε ειδικές παρατηρήσεις επί των εσόδων και εξόδων ο υπουργός σας εξηγεί ότι τα ποσά που δόθηκαν σε διάφορα νομικά πρόσωπα και ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν εμφανίστηκαν στα έξοδα του Απολογισμού του 2003, γιατί αφορούσαν προκαταβολές μισθών και συντάξεων Ιανουαρίου 2004 και θα εμφανιστούν το 2004.

Εξηγεί επίσης τι συμβαίνει με τον ειδικό λογαριασμό διαχείρισης δημοσίου χρέους καθώς και με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μετά από όλα αυτά πέστε μας επιτέλους, κύριοι της Ν.Δ, όσοι έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για «αλχημείες», για «δημιουργική λογιστική» κτλ, ποιος έχει δίκιο; Εσείς με όσα και σήμερα τολμάτε να ψελλίζετε, ή ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης; Τον διαψεύδετε, λέει ψέματα ο κ. Αλογοσκούφης, ή μήπως λέει ψέματα το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Εάν ο υπουργός σας λέει ψέματα, ως παράταξη της διαφάνειας και της ηθικής που ισχυρίζεστε ότι είστε, πρέπει να καταψηφίσετε και τον Ισολογισμό και τον υπουργό σας!

Εάν όχι, σταματήστε ακόμα και σήμερα να λέτε πράγματα που και σεις οι ίδιοι δεν τα πιστεύετε!

Σταματήστε τη γενική προεκλογική ρητορική σας, γιατί τα περί «αδιαφάνειας» και «κρυφών λογαριασμών» της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν φτηνά κατασκευάσματα, χάρτινα, για να επιτύχετε δύο στόχους:

Να ενοχοποιήσετε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και τον Κώστα Σημίτη.

Να δικαιολογήσετε τη λεγόμενη «απογραφή», μια διαδικασία που έβλαψε το κύρος της χώρας, υπονόμευσε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έγινε το όχημα για να προχωρήσουν οι πιο αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές σας.

Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλυφτήκατε, κύριοι της Ν.Δ.! Και έρχεστε ορισμένοι σήμερα εδώ και λέτε ότι «θα ψηφίσετε κατ’ ανάγκη και κατά συγκατάβαση» τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Καλύτερα να σιωπάτε, γιατί ο δικός σας Προϋπολογισμός του 2005 έπεσε έξω σε όλα τα σημεία του και εκεί που αναθεματίζατε τις τιτλοποιήσεις, τώρα είστε κρεμασμένοι απ’ αυτές!

Η σύγκριση είναι συντριπτική. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2005 από την κυβέρνησή σας, είναι υπόδειγμα αποτυχίας:

- Μιλούσατε για αύξηση των επενδύσεων κατά 5,8% και έχουμε μόνο 1%.

- Μιλούσατε για αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 9,2% και θα έχουμε μείωση.

- Μιλούσατε για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10,4% και θα έχουμε, εάν θα έχουμε, αύξηση 5%.

- Μιλούσατε για αύξηση των δαπανών κατά 4,9% και έχουμε αύξηση 6,4%.

Ψάχνω τα 10 δισ. από τη μείωση της σπατάλης που υποσχεθήκατε και δεν τα βρίσκω!

Την περασμένη άνοιξη βάλατε νέους έμμεσους και επαχθείς για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα φόρους και τώρα ετοιμάζετε κι άλλους, καθώς και σοβαρές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα θίξουν αποκλειστικά την περιφέρεια.

Κι ακόμα, κάνατε τη χώρα μας πρωταθλήτρια της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα… κατορθώματά σας!

Ψηφίστε λοιπόν αυτόν τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2003 με το χέρι στην καρδιά και με το κεφάλι ψηλά, γιατί δεν θα έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε άλλον τέτοιο!

* Τοποθέτηση στη συζήτηση για τον απολογισμό του 2003.