Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/11/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"Διαψεύστηκαν οι δεσμεύσεις  του κ. Καραμανλή"
Η "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ "REX"
Τις διαψεύσεις των δεσμεύσεων Καραμανλή
για την Μεσσηνία παρουσίασε ο Δημήτρης Κουσελάς"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

"Από τις δεσμεύσεις Καραμανλή μόνο το Εφετείο υλοποιήθηκε
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ
ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«Κατηγορώ» από Κουσελά για Ν.Δ. και Καραμανλή

Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Για ανικανότητα, ανεπάρκεια και κυρίως για άνευ προηγουμένου πολιτική εξαπάτηση του κόσμου κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς. Οι κατηγορίες στηρίχθηκαν σε έντυπο που είχε ετοιμάσει ο κ. Κουσελάς με τη βοήθεια συνεργατών του, με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις διαψεύσεις του κ. Καραμανλή για τη Μεσσηνία.

«Αλλα είπε, άλλα λέει και άλλα κάνει η κυβέρνηση. Είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα μικρά ζητήματα του τόπου», επεσήμανε ο κ. Κουσελάς. Παρατήρησε πως έχει δημιουργηθεί μια ζοφερή πραγματικότητα, ένα άσχημο κλίμα, μια γενικευμένη ανασφάλεια στο μέσο πολίτη για το σήμερα και το αύριο, και σημείωσε: «Η ώρα της περιφέρειας αργεί και φαίνεται θα αργήσει για πολύ περισσότερο ακόμα. Η Ν.Δ. φαίνεται ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της για την περιφέρεια».

Παρουσιάζοντας μερικές από τις δεσμεύσεις και τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού για το νομό, ο βουλευτής ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Η πρωθυπουργική δέσμευση “ήρθε η ώρα της περιφέρειας” παραμένει για την Πελοπόννησο και ειδικά για το νομό μας λόγος κενός. Το αίτημα του νομού μας για ένταξη στη Δ’ ζώνη κινήτρων παραπέμφθηκε στις καλένδες, ενώ δεν πήραμε από την πρόσφατη αναθεώρηση του Γ’ ΚΠΣ όσα κανονικά μάς αναλογούσαν, με βάση αναπτυξιακά και πληθυσμικά κριτήρια.

...Παρά την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στο σύνολο της χώρας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά απάντηση στην πρότασή μας για τη δημιουργία έστω και ενός εμπορευματικού κέντρου στη Μεσσηνία.

...Σε “επιβεβαίωση” των δηλώσεων ότι “δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους Ελληνες”, είχαμε σωρεία διώξεων - υποβιβασμών - δυσμενών μεταθέσεων στελεχών στη Μεσσηνία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΙΚΑ, τις Εφορίες, το ΣΔΟΕ, το Τελωνείο, το Λιμενικό Σώμα, το Αεροδρόμιο Καλαμάτας, τους εκπαιδευτικούς, τις “κρατικού ενδιαφέροντος” τράπεζες (Αγροτική, Εμπορική) κ.ά. Χώρια οι προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων “ημετέρων” πανελλαδικά, με μεθοδευμένες συνεντεύξεις ή προκηρύξεις “κλειστού κυκλώματος”, λ.χ. για τους συμβούλους του ΟΑΕΔ.

...Οι 3 μήνες καταβολής της αποζημίωσης από την αίτηση, έγιναν 3 μήνες από την εκτίμηση της ζημιάς και πρακτικά πάνω από 5 - 6 μήνες σε πολλές περιπτώσεις. Οσο για έντοκη καταβολή ούτε λόγος.

...Η εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και η ολοκλήρωσή της είχε σχεδιαστεί να γίνει με τη σύμβαση παραχώρησης ... Ωστόσο υπήρξε παραπέρα καθυστέρηση της δημοπράτησης τουλάχιστον κατά 1 έτος από την παρούσα κυβέρνηση, λόγω της αλλαγής του συστήματος ανάδειξης αναδόχων - κατάργηση του μαθηματικού τύπου και γενικότερων καθυστερήσεων. Μέχρι τις 30/11/2005 οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα καταθέσουν τις προσφορές τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν, χωρίς όμως να προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα γι’ αυτή την αξιολόγηση.

...Από το 1990 λειτουργούσε στην Καλαμάτα Μεταβατικό Εφετείο με δικαστές και γραμματείς που έρχονταν από το Ναύπλιο μια φορά το μήνα. Από το Νοέμβριο του 2004 το Εφετείο λειτουργεί μόνιμα. Είναι η μοναδική ίσως δέσμευση του πρωθυπουργού για τη Μεσσηνία, που έγινε πράξη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «δε μας χαροποιεί αυτός ο τραγικός απολογισμός, γιατί το κόστος της δικής τους ανεπάρκειας, το κόστος της δικής τους ανικανότητας, καλείται να το πληρώσει ο μέσος πολίτης, η χώρα». Και πρόσθεσε: «Το επωμίζονται οι μελλοντικές γενιές. Μας γεμίζει θλίψη. Η Ν.Δ. θα τα βρει μπροστά της αυτά που έλεγε. Θα βρει μπροστά της τον ελληνικό λαό, όλο τον κόσμο, γιατί δεν μπορείς να εξαπατάς. Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου πολιτική εξαπάτηση. Είπε ότι θα τα κάνει άμεσα, αλλά... Οχι μόνο δεν υπάρχει επιτάχυνση, αλλά υπάρχει παραπέρα καθυστέρηση».

Ο κ. Κουσελάς είπε πως «εμείς δε θα κάνουμε μόνο αντιπολίτευση, αλλά σε κάθε ζήτημα θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, ώστε να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να πάει τη χώρα μπροστά» και συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση της “Ε”: «Ο χώρος ο δικός μας έχει τις ευθύνες του για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που υπήρξαν. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμούς».