Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/10/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"Θανατηφόρες" ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΗΡΘΕ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΕΙ
Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι θανατηφόρες ελλείψεις
τής Μεσσηνίας σε πληρώματα και ασθενοφόρα!"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι θανατηφόρες ελλείψεις
σε πληρώματα και ασθενοφόρα στα Κ.Υ."

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"ΖΗΤΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις
 σε πληρώματα και ασθενοφόρα"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

Ερώτηση Κουσελά για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα και πληρώματα

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις κέντρων υγείας, νοσοκομείων και περιφερειακών ιατρείων της Μεσσηνίας σε πληρώματα και σε ασθενοφόρα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οπως αποδεικνύεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα του μεσσηνιακού Τύπου, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πληρώματα και σε ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Πύλου, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και στα περιφερειακά ιατρεία του νομού μας, ενώ ολόκληρη η Τριφυλία βρίσκεται εκτός ΕΚΑΒ.

Οι συμπολίτες μας, πολύ περισσότερο εκείνοι που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, σε περιπτώσεις που χρειάζονται επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, αφού σε πολλές περιοχές χρειάζεται για τη μεταφορά τους πάνω από δίωρο, ή δεν βρίσκεται διαθέσιμο ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι ο θάνατος συμπολίτη μας με προβλήματα καρδιάς που έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί από το Διαβολίτσι στο Κ.Υ. Μελιγαλά. Δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει εγκαίρως, διότι στο Κ.Υ. υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο και ένας οδηγός, που λειτουργεί 5νθήμερο και 8ωρο, ενώ απογεύματα, βράδια και Σαββατοκύριακα η περιοχή ευθύνης του κέντρου καλύπτεται από το ΕΚΑΒ της Καλαμάτας. Κατόπιν αυτού, ο ασθενής μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο συγγενικού του προσώπου και κατέληξε καθ’ οδόν, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Επειδή τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και σε πληρώματα τόσο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας, όσο και των περιφερειακών υποδομών υγείας είναι ιδιαίτερα σοβαρά στο νομό μας, με κίνδυνο να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην προεκλογική ομιλία του στην Καλαμάτα στις 25-2-2004, δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση των κέντρων υγείας του νομού μας σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Είναι σε γνώση της κατάστασης και των ελλείψεων της Μεσσηνίας σε πληρώματα και σε ασθενοφόρα;

- Τι μέτρα έλαβε, από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ειδικότερα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των Κ.Υ και των περιφερειακών ιατρείων της Μεσσηνίας με ασθενοφόρα και κατάλληλο προσωπικό, ώστε να υπάρχει επαρκής και άμεση κάλυψη των αναγκών μεταφοράς ασθενών σε όλες τις περιοχές του νομού;

- Τι γενικότερα μέτρα έλαβε και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αναβάθμιση των υφιστάμενων κέντρων υγείας του νομού μας σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για τη δημιουργία νέων, ώστε να καλύπτονται επαρκώς και εγκαίρως οι ανάγκες του πληθυσμού;».