Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/10/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"Ο Κουσελάς για την άρνηση βοηθήματος στους αγρότες"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Αποκλείει η κυβέρνηση την καταβολή ενίσχυσης
3000 ευρώ στους αγρότες για την αναπλήρωση"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

Αποκλείεται να δοθεί αντισταθμιστική ενίσχυση για την αύξηση στο πετρέλαιο
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τη χορήγηση εθνικής ενίσχυσης μέχρι 3.000 ευρώ στους αγρότες στο διάστημα μιας τριετίας, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εισοδήματος από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αποκλείει την καταβολή αντίστοιχης ενίσχυσης.

Στην απάντηση που έδωσε ο κ. Μπασιάκος αναφέρει τα εξής:

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν προτίθεται έστω και αν το επιθυμεί να καταβάλει εθνικές ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή αφού οι δημοσιονομικές δυσκολίες είναι γνωστές, αλλά και γιατί:

- Συζητούνται οι δημοσιονομικές προοπτικές στην Ε.Ε. που αφορούν τα επόμενα χρόνια με δεδομένη την πίεση ορισμένων χωρών για κατάργηση ή μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων. Ετσι η τυχόν καταβολή εθνικών ενισχύσεων, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο των συζητήσεων στο Συμβούλιο Κορυφής θα αποδυνάμωνε το σημαντικό εθνικό επιχείρημα της αδυναμίας της χώρας να καταβάλει εθνικές ενισχύσεις και γι αυτό απαιτείται η συνέχιση της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων.

- Θα ετίθετο ζήτημα ποιοι απ τους Ελληνες καλλιεργητές θα εισέπρατταν εθνικές ενισχύσεις αφού οι λόγοι που προβάλλονται κατά καιρούς δεv στηρίζονται μόνο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους λόγους.

- Από εθνικούς πόρους καλύπτονται οι αποζημιώσεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς και των ΠΣΕΑ (μετά από έγκριση των όρων απ τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.).

- Λαμβάνεται σειρά εθνικών μέτρων συμβατών με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

- Εχει τεθεί πολλές φορές από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. όπως και σ εκείνο της 20ής 9-2005 το θέμα της ανάγκης λήψης κοινοτικών μέτρων για την αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

- Οι αγρότες χρησιμοποιούν ήδη φθηνότερο πετρέλαιο από τους υπόλοιπους Ελληνες”.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Μπασιάκου, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι:

«Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει επίδομα καυσίμων στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, είναι η σειρά των αγροτών να εισπράξουν ακόμα μια άρνηση, αυτή τη φορά για μια αναγκαία ενίσχυση, που αναγνωρίζεται ως δυνατότητα των κρατών-μελών και από την ίδια την Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε, σύμφωνα με απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή.

Επικαλούμενος δημοσιονομικές δυσχέρειες -που ωστόσο επιτρέπουν τη χορήγηση φοροελαφρύνσεων, κινήτρων και παροχών στις μεγάλες επιχειρήσεις- και προφασιζόμενος τον κίνδυνο εξασθένησης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας για τη συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων, ο κ. υπουργός απορρίπτει το αίτημα, αντιπαραθέτοντας τα ήδη υπάρχοντα εθνικά μέτρα στήριξης (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ κλπ). Ωστόσο τα μέτρα που επικαλείται καμιά σχέση δεν έχουν με την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των αγροτών από την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, δηλαδή με το θέμα για το οποίο ερωτήθηκε.

Είναι απορίας άξιο πώς ο κ. υπουργός θα καταφέρει -όπως ισχυρίζεται- να πείσει τους συναδέλφους του στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ότι πράγματι απαιτείται τέτοια ενίσχυση και μάλιστα από κοινοτικούς πόρους, τη στιγμή που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος των αγροτών από τα ακριβότερα καύσιμα αφού, όπως σημειώνει, «οι αγρότες χρησιμοποιούν ήδη φθηνότερο πετρέλαιο από τους υπόλοιπους Ελληνες», τη στιγμή που επικαλείται προβλήματα εντοπισμού των δικαιούχων και αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αναπλήρωση των απωλειών τους». .