Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/10/2005

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Έπιασαν τόπο οι ερωτήσεις στη Βουλή
και οι διαμαρτυρίες για τα τραπεζικά "χαράτσια""

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"Όχι" στις πρόσθετες χρεώσεις πιστωτικών καρτών
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ
ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Έπιασαν τόπο οι ερωτήσεις
για τις πρόσθετες χρεώσεις των τραπεζών"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

Επιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών για τις τράπεζες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

O υφυπουργός Aνάπτυξης κ. Παπαθανασίου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Bουλή ο βουλευτής Mεσσηνίας Δημήτρης Kουσελάς και 2 ακόμα βουλευτές του ΠAΣOK, για τις πρόσθετες χρεώσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών καρτών -και ειδικότερα για τη χρέωση τόκων από την επομένη της αγοράς με πιστωτική κάρτα, αντί της περιόδου χάριτος των 30-40 ημερών που εφαρμοζόταν στο παρελθόν- παραδέχεται πως:

- Η καταγγελλόμενη πρακτική διαφόρων τραπεζών εμφανίζει χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στον καταχρηστικό όρο περί μονομερούς τροποποίησης των όρων της σύμβασης.

- Οτι υπάρχει ανάγκη προστασίας των ήδη κατόχων πιστωτικών καρτών.

- Οτι για τους παλαιούς κατόχους και μέχρι τη λήξη της πιστωτικής κάρτας τους δεν επιτρέπεται μονομερής αλλαγή των όρων, ενώ σε κάθε ανανέωση-έκδοση νέας κάρτας οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται ρητώς για την αλλαγή του χρόνου εκτοκισμού.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου, ο κ. Kουσελάς δήλωσε τα εξής:

«Φαίνεται πως οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών και η από 20-9-2005 ερώτησή μας στη Bουλή έπιασαν τόπο. H Διεύθυνση Πολιτικής Kαταναλωτή του υπουργείου έκανε, έστω και καθυστερημένα, το αυτονόητο: Με το από 28-9-2005 έγγραφό της προς την Tράπεζα της Eλλάδος και την Eνωση Eλληνικών Tραπεζών, πήρε θέση απέναντι σ’ αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές των τραπεζών και τους υπενθύμισε ότι, εφόσον προκύψει παραβίαση της κειμένης νομοθεσίας, θα υπάρξουν κυρώσεις.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις του υπουργείου θα έχουν απτό αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταχρηστικών πρακτικών των Tραπεζών».