Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/10/2005
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ
Δεν υπάρχουν κενά στη ρύθμιση
πανωτοκιών για αγροτικά δάνεια»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Απάντηση Γ. Αλογοσκούφη σε ερώτηση του Δ. Κουσελά»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Δεν υπάρχουν κενά, ούτε προβλήματα στη ρύθμιση
των πανωτοκίων για τα αγροτικά δάνεια»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

Ο Δημήτρης Κουσελάς για τα κενά στη ρύθμιση των πανωτοκίων

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε νέα Ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, σημειώνει ότι, δεν υπάρχουν κενά, ούτε προβλήματα στη ρύθμιση των πανωτοκιών για τα αγροτικά δάνεια, διαβίβασε μάλιστα στον Μεσσήνιο βουλευτή έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΑΤΕ.

Στην απάντηση του υπουργού μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αγρότες που ρύθμισαν τα δάνειά τους μέχρι σήμερα ανέρχονται μόνο στο 17% του συνόλου των 49.617 αγροτών που υπέβαλαν αίτηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει, πάντως, εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι μέχρι τέλους του 2005 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 58,3%, που κατά 99,8% θα αφορά δανειολήπτες της ΑΤΕ.

Το έγγραφο της ΑΤΕ, αναφερόμενο στα πλεονεκτήματα της ρύθμισης, κάνει αντίθετα λόγο για εξέταση υπαγωγής στη ρύθμιση 75.000 αγροτών και για διαγραφή ποσού 1δις 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχολιάζοντας την Απάντηση του Υπουργού, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι:

«Παρά το χαμηλό ποσοστό των αγροτών που μπόρεσαν μέχρι σήμερα να επωφεληθούν από τη ρύθμιση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον κ. Αλογοσκούφη δεν υφίσταται πρόβλημα, ούτε διαψεύστηκαν οι ελπίδες δεκάδων χιλιάδων αγροτών, που παραμένουν ακάλυπτοι.

Το πρόβλημα που αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την αγροτική πολιτική το Φεβρουάριο του 2005, δηλαδή ότι υπάρχουν κενά στη ρύθμιση και ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα και για όσους αγρότες δεν μπορέσουν να καλυφθούν, δεν υφίσταται για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, επομένως δεν απαιτείται η λήψη κανενός μέτρου και καμιάς βελτίωσης.

‘Όπως δεν υφίσταται, κατ’ αυτόν, θέμα αυθαίρετης και άνισης μεταχείρισης των αγροτών από τις άλλες, πλην ΑΤΕ, Τράπεζες, οι οποίες απορρίπτουν σωρηδόν τις αιτήσεις, καθιστώντας επί της ουσίας ανενεργό το νόμο, όπως επανειλημμένα καταγγέλθηκε ακόμα και από φιλοκυβερνητικά στελέχη του αγροτικού χώρου. Τότε πως εξηγείται το γεγονός ότι οι εγκρίσεις ρυθμίσεων θα αφορούν, κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδόν αποκλειστικά (κατά 99,8%) δανειολήπτες της ΑΤΕ;

Για τα θέματα αυτά, που ρητώς του τέθηκαν στην Ερώτηση, ο κ. Υπουργός δεν έδωσε απάντηση, ούτε δεσμεύτηκε για τις αναγκαίες μελλοντικές βελτιώσεις της ρύθμισης, παρ’ ότι η ριζική λύση του προβλήματος, χωρίς κενά και διακρίσεις σε βάρος των δανειοληπτών, αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης.»