Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/10/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Δ. Κουσελάς
Δώρο-άδωρο το νομοσχέδιο  για τους δανειολήπτες!


Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
Ομιλία Κουσελά στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης των τραπεζών
Δώρο-άδωρο το νομοσχέδιο  για τους δανειολήπτες!

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς
Δώρο-άδωρο το νομοσχέδιο  για τους δανειολήπτες!

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ  23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Όπως κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουσελάς
Δώρο-άδωρο το νομοσχέδιο  για τους δανειολήπτες!    

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Δ. Κουσελάς
Δώρο-άδωρο το νομοσχέδιο  για τους δανειολήπτες!

Δώρο-άδωρο το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους δανειολήπτες!

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Προστασία δανειοληπτών κ.α. διατάξεις», ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αφού άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιό της δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο που φέρει και δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες, στα πραγματικά και οξυμμένα προβλήματα των δανειοληπτών, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατηγορηθήκαμε στην Επιτροπή πως ταυτιζόμαστε με τις θέσεις των καταναλωτικών οργανώσεων και των φορέων. Είναι τιμή μας να ταυτιζόμαστε, αν οι προτάσεις μας ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα πραγματικά τους προβλήματα.

Φαίνεται πως εσείς, ως Κυβέρνηση, έχετε επιλέξει να ταυτίζεστε με τις απόψεις και τις αξιώσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τους δανειολήπτες. Σπεύδετε να εξαγγείλετε σχέδια στήριξης των τραπεζών απέναντι στη χρηματοοικονομική κρίση, δίνοντάς τους λευκή επιταγή για ρευστότητα συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, με χρήματα, βεβαίως, των Ελλήνων φορολογουμένων. Χωρίς προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες, ότι δεν θα κλείσουν τις στρόφιγγες προς την πραγματική οικονομία.

Δεν δείχνετε την ίδια σπουδή και φροντίδα για τα θύματα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των «ψιλών γραμμάτων», των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών. Σε μια συγκυρία που τα προβλήματα της υπερχρέωσης της αδιαφανούς διαμόρφωσης των επιτοκίων, σε μια συγκυρία που τα πανωτόκια πάνε και έρχονται, που οι αθέμιτες πιέσεις από εταιρείες είσπραξης και όλα αυτά τα προβλήματα γίνονται εκρηκτικά, εσείς επιλέγετε να κρατήσετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έχετε ξεχάσει, φαίνεται, πως η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη ζώνη του ευρώ σε ποσοστά χρεών και χρεώσεων στα καταναλωτικά δάνεια και στα στεγαστικά, η πλειοψηφία των οποίων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. »

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αφού αναφέρθηκε σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι σήμερα, λόγω της κρίσης, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Πρόσθεσε μάλιστα πως, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε, για τα θέματα αυτά, δυο ολοκληρωμένες Προτάσεις Νόμου, το 2006 και τον Μάιο του 2008, η Κυβέρνηση κώφευσε και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στις 9 Μαίου του 2008, τις απέρριψε στη Βουλή και μάλιστα εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό!

Ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε πως «Σήμερα ως Κυβέρνηση εμφανίζεστε όψιμα να αγωνιάτε για τους δανειολήπτες, για να ασκήσετε κοινωνική πολιτική. Ουσιαστικά, όμως, η αγωνία σας είναι για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρξει ουσιαστική θωράκιση των δανειοληπτών απέναντι στις αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, γιατί αν κάτι τέτοιο σας ενδιέφερε πραγματικά, το νομοσχέδιό σας δεν θα περιείχε μόνο αποσπασματικά ημίμετρα. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κακή και επιλεκτική αντιγραφή, ένα κακέκτυπο των δικών μας προτάσεων, την πλειοψηφία των οποίων η Κυβέρνηση ακόμη και σήμερα αγνοεί. Γιατί άραγε;»

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις της Κυβέρνηση για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως «Δεν αρκεί η ρύθμιση για την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου της μοναδικής κατοικίας από 10.000 σε 20.000 ευρώ, εάν δεν αλλάξουν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις και ιδιαίτερα η προβλεπόμενη προθεσμία. Αυτή η διάταξη θα μείνει ανεφάρμοστη, όπως έμεινε και η διάταξη για τις 10.000 ευρώ. Εμείς προτείνουμε το δικαίωμα άσκησης της ανακοπής να μπορεί ο δανειολήπτης να το ασκήσει πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Και με την πρόταση που κάνουμε καλύπτουμε όχι τη μοναδική, αλλά την κύρια κατοικία. Επεκτείνουμε, επίσης, την προστασία στον εγγυητή που έχει τις ίδιες ευθύνες με τον δανειολήπτη και προβλέπουμε απαγόρευση κατάσχεσης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη-εγγυητή στην οποία μπορεί να μην κατοικεί ο ίδιος αλλά μπορεί να κατοικεί η σύζυγος ή τα προστατευόμενα παιδιά.

Ούτε η πρότασή μας για τους πλειστηριασμούς υιοθετείται σωστά. Εμείς ορίζαμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική του αξία, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός. Η Κυβέρνηση με τον τρόπο που νομοθετεί, αφήνει την ευχέρεια στο δικαστήριο να ορίσει τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική του αξία εάν ο πλειστηριασμός επαναληφθεί πάνω από δύο φορές. Ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο στα γνωστά κυκλώματα, στα κοράκια που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς, για να χτυπήσουν το ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξία.

Στη ρύθμισή σας δεν περιλαμβάνετε και τους εκκρεμείς πλειστηριασμούς που κάλυπτε η δική μας πρόταση, ούτε την υποχρεωτική αναπροσαρμογή της τιμής της πρώτης προσφοράς εάν στο μεταξύ είχε αυξηθεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Τέλος, δεν διασφαλίζετε ότι ο οφειλέτης θα παίρνει τη διαφορά του υπέρτερου τιμήματος του πλειστηριασμού από την οφειλή του. Και όμως συμβαίνει πολύ συχνά αυτή τη διαφορά να την καρπώνονται οι τράπεζες, όχι ο δανειολήπτης.»

Στη συνέχεια, ο κ. Κουσελάς εγκάλεσε την Κυβέρνηση γιατί, πέρα από τα παραπάνω, αγνόησε πλήρως και τις άλλες ρυθμίσεις της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες, ρυθμίσεις για τις παραπλανητικές διαφημίσεις, την αυθαίρετη καταγγελία από τις τράπεζες καταναλωτικών και στεγαστικών συμβάσεων, χωρίς να έχει παρέλθει το εύλογο όριο της μη καταβολής των δόσεων. «Τίποτα από όλα αυτά», όπως είπε, «δεν κρίθηκε άξιο λόγου για να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ούτε βεβαίως αποδέχθηκε τις προτάσεις μας για τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των κυμαινόμενων επιτοκίων, ώστε να μειώνονται όταν και όσο μειώνονται τα επιτόκια αναφοράς των δανείων. Δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας για την κατάργηση του ανατοκισμού, αν και υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας για την απαγόρευση του αναδρομικού επιτοκισμού συναλλαγών σε πιστωτικές κάρτες, για το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου χωρίς επιβάρυνση και σταθερού υπό προϋποθέσεις, για την απαγόρευση των καταχρηστικών και παραπλανητικών πρακτικών των εταιρειών είσπραξης, που έχουν γίνει βραχνάς για τους δανειολήπτες. »

Στη συνέχεια της ομιλίας του και αφού επισήμανε ότι είναι ανάγκη, ενόψει της κρίσης, να υπάρξει αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης για τρία τουλάχιστον χρόνια για όλα τα δάνεια και για όσους αιτιολογημένα αδυνατούν να αποπληρώσουν, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι γι αυτά τα θέματα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επτά τροπολογίες στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και ότι, ανεξάρτητα από την έκβασή τους, οι προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ το δεσμεύουν και σήμερα και αύριο απέναντι στους πολίτες.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να ψηφίσει επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιό της, καταλήγοντας ότι «Σε διαφορετική περίπτωση, είναι φανερό ότι θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε μια στημένη επικοινωνιακή οφθαλμαπάτη, ότι λύνονται δήθεν- τα προβλήματα των δανειοληπτών, ενώ εσείς τα σπρώχνετε «κάτω από το χαλί», για να μην κακοκαρδίσετε τις τράπεζες, που είναι οι μόνες που ανθίστανται και δεν θέλουν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Και ναι μεν πρέπει να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, δεν είπε κανένας όχι, γιατί έτσι στηρίζουμε την οικονομία, αλλά όχι και να ακολουθούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως η Κυβέρνηση! »