Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/10/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ
Χορήγηση 3.000 ευρώ σε αγρότες

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«ΖΗΤΕΙ την ενίσχυση των αγροτών
με 3.000 ευρώ ο Δημήτρης Κουσελάς»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ζητούν χορήγηση ενίσχυσης στους αγρότες ως
αντιστάθμισμα για την αύξηση του πετρελαίου»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

"Ο Κουσελάς ζητά ενίσχυση των αγροτών"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

Eιδική ενίσχυση στους αγρότες για το πετρέλαιο
ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, Γιάννης Κουτσούκος, Θανάσης Παπαγεωργίου και Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας & Οικονομικών, ζητώντας τη χορήγηση ειδικής ενίσχυσης στους αγρότες, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εισοδήματος από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που ήδη προβλέπεται από τον κανονισμό ενισχύσεων της Ε.Ε., μέχρι το ποσό των 3.000 ευρώ ανά παραγωγό, για χρονικό διάστημα 3 ετών.

Οπως σημειώνουν:

«Η σημαντικότατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στο κόστος καυσίμων, λιπασμάτων κλπ. εισροών, δημιουργώντας ιδιαίτερα επαχθείς πρόσθετες επιβαρύνσεις στους παραγωγούς.

Στην παρούσα και δύσκολη φάση πρώτης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι επιβαρύνσεις αυτές θα προκαλέσουν παραπέρα συρρίκνωση του ήδη μειωμένου εισοδήματος των παραγωγών και πιθανώς να τους αναγκάσουν να μειώσουν, ακόμα και να εγκαταλείψουν την παραγωγή, αφού είναι γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο επίπεδο των τιμών που μπορούν να εισπράξουν, οι οποίες παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες, αν όχι υποπολλαπλάσιες, των τιμών διάθεσης των προϊόντων τους στον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με την από 28-9-2005 απάντηση της επιτρόπου Γεωργίας Fischer Boel σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή, τα κράτη- μέλη έχουν ήδη διάφορες δυνατότητες παροχής υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση που επιθυμούν να παράσχουν αντιστάθμισμα στους γεωργούς για τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Ο κανονισμός σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας επιτρέπει λ.χ. στα κράτη-μέλη να χορηγούν κρατική βοήθεια έως 3.000 ευρώ ανά γεωργό, για χρονικό διάστημα 3 ετών».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν:

- Προτίθενται να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχει στη χώρα μας ο σχετικός κανονισμός και να χορηγήσουν ειδική ενίσχυση στους αγρότες, σε αντιστάθμισμα της σοβαρής απώλειας εισοδήματος που αυτοί υφίστανται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου;

- Εάν ναι, πότε προτίθενται να ξεκινήσουν την εφαρμογή του μέτρου της καταβολής των 3.000 ευρώ ανά παραγωγό;