Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/10/2005
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ
Η Ν.Δ. θέλει να μεταβάλει τη Μεσσηνία σε κρανίου τόπου»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση αντιστρατεύεται την αναπτυξιακή στρατηγική»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«Θέλουν να μεταβάλουν τη Μεσσηνία σε “κρανίου τόπου”»
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ,
ΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
 ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

«Ομιλία Δημ. Κουσελά στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η ομιλία του μεσσήνιου βουλευτή Δημήτρη Κουσελά

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, κατά την διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ , έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Σύντροφε Πρόεδρε,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε, έγιναν πολλά σχετικά με τη λειτουργία μας:

  • Ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας και διαμορφώσαμε μια νέα οργανωτική δομή

  • Αποφασίσαμε στο συνέδριο μας για το πολιτικό πλαίσιο που ο Πρόεδρος αποσαφήνισε παραπέρα με την παρέμβαση του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  • Οργανώσαμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την αντιπολιτευτική μας τακτική, αναδεικνύοντας καθημερινά, την ανικανότητα της κυβέρνησης, την αδυναμία της να διαχειριστεί τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά ζητήματα της χώρας, την αναντιστοιχία λόγων και έργων της.

Πέρασαν ήδη 19 μήνες. Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Ανοίγει ένας νέος κύκλος πολιτικών εξελίξεων.

Σ’ αυτή τη νέα περίοδο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη δουλειά του και να πιστωθεί τη φθορά της Ν.Δ.

Εδώ δεν έχουν θέση πλέον ατομικές στρατηγικές. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελεί άθροισμα προσωπικών στρατηγικών. Θεμιτές είναι και οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφωνίες. Δεν μπορεί όμως αυτές να γίνονται κυρίαρχες να δημιουργούν σύγχυση και να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Πρέπει να συντίθενται με δημιουργικό διάλογο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Σ΄ αυτή τη νέα περίοδο πρέπει :

  • Nα δημιουργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τον Έλληνα Πολίτη.

  • Να επανασυνδέσουμε τις σχέσεις μας με τους αγρότες, τη νεολαία & γενικά με τα κοινωνικά στρώματα με τα οποία οι σχέσεις μας είχαν διαρρηχθεί.

  • Να κάνουμε πιο ευκρινές το στίγμα μας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να εγγραφεί στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού ως το κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρέπει να αναδείξουμε και να εξειδικεύσουμε τον πολιτικό μας λόγο. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της κοινωνικής αδικίας.

  • Ένα κόμμα που αναδιανέμει σκανδαλωδώς το εισόδημα υπέρ των ολίγων, οξύνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε απόγνωση.

  • Ένα κόμμα που διαψεύδει τα όνειρα της νεολαίας και την οδηγεί σε αδιέξοδα.

  • Ένα κόμμα που καταδικάζει την Ελληνική περιφέρεια στη στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση. Κανένα νέο έργο δεν προκηρύχτηκε στους 19 μήνες που πέρασαν. Ακόμη και σήμερα εγκαινιάζουν έργα που εμείς είχαμε ξεκινήσει. Πολλά έργα που είχαμε εντάξει στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης χρήσιμα για τις τοπικές κοινωνίες απεντάχθηκαν.

Για τη Μεσσηνία

Όμως πέρα από τα παραπάνω, η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, μια πολιτική στήριξης των ολίγων και εκλεκτών, οδηγεί σε επιλογές που αντιστρατεύονται την αναπτυξιακή στρατηγική ολόκληρων περιφερειών.

Στη Μεσσηνία για παράδειγμα, που έχει επιλεγεί μια στρατηγική ανάπτυξης βασισμένη στον τουρισμό και στην αγροτική οικονομία ο κ. Καραμανλής σκέπτεται να δώσει άδεια εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, σε μια περιοχή, στην Πυλία, που εμείς έχουμε οριοθετήσει ως τουριστική, με τη δημιουργία της ΠΟΤΑ, αλλά και άλλων τουριστικών υποδομών. Μία περιοχή που ήδη βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη, η Ν.Δ. θέλει να τη μεταβάλλει σε «κρανίου τόπου», προκειμένου να εξυπηρετήσει « ημέτερα» συμφέροντα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν πράξη αυτές οι καταστροφικές επιλογές. Πρέπει λοιπόν στο επόμενο χρονικό διάστημα να εντείνουμε την αντιπολιτευτική μας τακτική. Καμιά ανοχή σε πολιτικές που πάνε τη χώρα και τον τόπο μας πίσω.

Χαίρομαι σήμερα που μια πρόταση, που και προσωπικά είχα κάνει, για τη διαμόρφωση της Μαύρης Βίβλου ανά Περιφέρεια και Νομό, θα γίνει πράξη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρέπει όμως να πάμε πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη. Τα αναπτυξιακά συνέδρια που διοργανώνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και με τους φορείς κάθε περιοχής.

Τέλος, πρέπει να συντονίσουμε τα βήματα μας ακόμη περισσότερο όταν σε μια περίοδο όπως η παρούσα, ένα πρόβλημα είναι κυρίαρχο και σήμερα είναι η ακρίβεια. Όλοι πρέπει να αναδεικνύουμε το πρόβλημα αυτό με τις ομιλίες μας, την παρουσία μας στα μέσα ενημέρωσης και με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα με σωστή δουλειά, υπεύθυνο και αποφασιστικό λόγο και με πυξίδα το όραμά μας θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τις εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν».