Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/9/2005

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2005

Προσλήψεις αναπληρτών εκπαιδευτικών στην περιφέρεια
ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα σχολεία αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως υποστηρίζουν απευθυνόμενοι στην υπουργό παιδείας:

"Στις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν τοποθετήθηκε ούτε ένας εκπαιδευτικός (δάσκαλος, νηπιαγωγός ή καθηγητής ειδικότητας). Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει τεράστιος αριθμός λειτουργικών κενών, που συνολικά υπολογίζονται σε πάνω από 300.

Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές. Σε μία Περιφέρεια με πάνω από 4.000 μόνιμους και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, έπρεπε να έχει προβλεφθεί ότι θα υπάρξουν πολλά λειτουργικά κενά, από εκπαιδευτικές άδειες, αναρρωτικές άδειες, αποσπάσεις κ.ά. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση:

Α) Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες χωρίς λόγο, να γίνονται παιδαγωγικά απαράδεκτες ενέργειες με συμπτύξεις τμημάτων και τάξεων και τελικά να υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.

Β) Δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στους εκατοντάδες υποψηφίους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που κατάγονται και διαμένουν στους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι αναγκάστηκαν στις παρούσες συνθήκες να αποδεχτούν διορισμό, πολύ μακριά από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γ) Έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν ουσιαστικά τα Ολοήμερα Σχολεία που επαίρεται η Κυβέρνησή σας ότι λειτουργούν άρτια και ολοκληρωμένα, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, διότι στη φάση αυτή, όλο το προσωπικό διατίθεται στην πρωινή ζώνη, προκειμένου να λειτουργήσουν υποτυπωδώς, πολλά σχολεία, κυρίως της περιφέρειας.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απευθύνουν στην υπουργό παιδείας τα παρακάτω ερωτήματα:

    • Γιατί εξαιρέθηκε από το σύνολο των πρόσφατων διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Α’ βάθμια εκπαίδευση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου;

    • Ποιοι ευθύνονται για τη μη έγκαιρη ανακοίνωση στο Υπουργείο των τεράστιων λειτουργικών κενών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γεγονός που συνιστά εγκληματική ολιγωρία των υπευθύνων;

    • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης;

    • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αρθεί η αδικία που έγινε στους καταγόμενους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αναγκαστικά, σε περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, κ.α.;

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Γιάννης Μανιάτης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Πέτρος Κατσιλιέρης, Δημήτρης Κουσελάς, Αγγελος Μανωλάκης, Δημήτριος Ρέππας, Τάσος Χωρέμης.