Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/9/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«Ερώτηση Κουσελά - Μακρυπίδη
Για φοροκυνηγητό μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελμάτων»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ ΑΝ. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗ
Φοροκυνηγητό στους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«Κατηγορούν την κυβέρνηση για φοροκυνηγητό μικρομεσαίων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

«Φοροεκβιασμούς» σε βάρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Για το φοροκυνηγητό στους μικρομεσαίους

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και Ανδρέας Μακρυπίδης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, για το πρωτοφανές φοροκυνηγητό και τις εκβιαστικές απειλές της Κυβέρνησης στους μικρομεσαίους και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μπροστά στον πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού με τα έσοδα να κυμαίνονται στο 3,7% έναντι στόχου 11,4% και την ‘‘μαύρη τρύπα’’ να έχει εκτοξευθεί στα 3 δις ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2005, αποτέλεσμα της έλλειψης συγκεκριμένης και ουσιαστικής οικονομικής πολιτικής, η Κυβέρνηση εφευρίσκει νέες μεθόδους είσπραξης φορολογικών εσόδων από τους μικρομεσαίους με εκβιαστικές συμπεριφορές, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση ‘‘πενία τέχνας κατεργάζεται’’.

Μετά την ‘‘πίεση’’ που δέχονται από τις φορολογικές αρχές να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των χρήσεων 1998 – 2002, εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δικαιούνται φέτος επιστροφή Φ.Π.Α, καλούνται με ειδικά σημειώματα (όπως προκύπτει από συγκεκριμένη περίπτωση που παραθέτει η Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 1-9-05) να τακτοποιήσουν το πιστωτικό υπόλοιπο της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. 2004, διαφορετικά θα υπαχθούν σε τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Καλούνται δηλαδή να συμψηφίσουν ουσιαστικά το επιστρεφόμενο ποσό με αυξημένη απόδοση Φ.Π.Α. προηγούμενων χρήσεων και με εκβιαστικό τρόπο να κλείσουν τις χρήσεις 2003 και 2004.

Εκτός από την πρακτική αυτή, για να βελτιωθεί η εικόνα των δημοσίων εσόδων καθυστερεί αδικαιολόγητα η επιστροφή του Φ.Π.Α. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δικαιούνται να τον εισπράξουν για τη χρήση του 2004, αφού σε αρκετές περιπτώσεις διατάσσεται φορολογικός έλεγχος, τη στιγμή που ο φόρος θα έπρεπε πρώτα να αποδοθεί και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου.

Επειδή με πρωτοφανείς ‘‘απειλές’’ η Κυβέρνηση εξαπολύει φοροκυνηγητό σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνεχίζοντας τις παλινωδίες της για εφαρμογή εισπρακτικών μέτρων μετά και την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων,

Επειδή, εκτός από τη συγκεκριμένη πρακτική, παρατηρείται και αδικαιολόγητη καθυστέρηση επιστροφής Φ.Π.Α.,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    • Αναγνωρίζει ότι η ‘‘προειδοποίηση’’ προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, που παρουσιάζουν πιστωτικό υπόλοιπο στην εκκαθαριστική τους δήλωση (Φ.Π.Α. 2004), για υπαγωγή σε τακτικό φορολογικό έλεγχο στην περίπτωση που δεν συμψηφίσουν το επιστρεφόμενο ποσό με αυξημένη απόδοση Φ.Π.Α., αποτελεί άδικη πρακτική και ‘‘εκβιαστική’’ συμπεριφορά;

  • Με τέτοιου είδους πρακτικές αφαίμαξης των μικρομεσαίων θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τα εισπρακτικά προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει και που έχουν οδηγήσει στον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού;

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην επιστροφή του Φ.Π.Α. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δικαιούνται να τον εισπράξουν για τη χρήση του 2004; »