Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/4/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2009

Ερώτηση του Βουλευτή Δημήτρη  Κουσελά

Μέτρα για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας.

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ   07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2009

Δ. Κουσελά

Ερώτηση για  ελληνοποιήσεις εισαγόμενης της πατάτας.

 

 

Ερώτηση Κουσελά για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε  Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης, εκθέτοντας τα προβλήματα και ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενης πατάτας.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους Μεσσήνιους πατατοπαραγωγούς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας.

Η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων βοηθά τους κερδοσκόπους να «βαφτίζουν» τις εισαγόμενες πατάτες εγχώριες, «πασπαλίζοντάς» τις με ελληνικό χώμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι τιμές της ελληνικής πατάτας, να δυσφημείται το προϊόν και να εξαπατάται ο καταναλωτής.

Το δέλεαρ των ελληνοποιήσεων για τους διακινητές που μετέχουν στο κύκλωμα είναι τα υπερκέρδη, η ωφέλειά τους είναι μεγάλη, γι’ αυτό χρειάζονται αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά.

Πέρυσι ο υφυπουργός Ανάπτυξης μίλαγε για οργανωμένα κυκλώματα με «ύποπτα» συσκευαστήρια και  «μαϊμού» τιμολόγια παραγωγών. Τι απέγιναν, άραγε, αυτές οι υποθέσεις;

Ο Νομός Μεσσηνίας παράγει την πιο πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα της Ευρώπης. ‘Ηδη άρχισε η περίοδος της συγκομιδής και οι ποσότητες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν την αγορά, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις του Πάσχα.

Επειδή οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας έχουν γίνει μάστιγα για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια,

Επειδή έχουν εισαχθεί πάνω από 35.000 τόνοι Αιγυπτιακής πατάτας και κατά πληροφορίες οι εισαγωγές θα συνεχιστούν από Ισραήλ, Συρία κλπ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Υπάρχουν ικανοποιητικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για τη σήμανση της διακινούμενης πατάτας, ώστε να αποτρέπονται οι ελληνοποιήσεις;

- Τι ενέργειες έγιναν σε σχέση με τις περυσινές καταγγελίες του κ. Βλάχου, περί οργανωμένου κυκλώματος ελληνοποιήσεων με εικονικά τιμολόγια   παραγωγών;»