Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/7/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ
Να χαρακτηρίζονται ποιοτικά τα προϊόντα που
εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης ποιότητας »

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

"ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αναφορά για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

Αιτήματα ομάδων παραγωγών στη Βουλή
ΑΠΟ ΤΟ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε αναφορά στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ικανοποίηση αιτημάτων αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβάλλοντος και ποιότητας στην καλλιέργεια ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα.
Στην αναφορά του σημειώνονται τα εξής:

«Θεωρώ επιβεβλημένη την ικανοποίηση των αιτημάτων που αναφέρονται στο εν λόγω υπόμνημα, και ειδικότερα:

Να χαρακτηρίζονται ποιοτικά τα προϊόντα που προέρχονται από εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης πιστοποιημένο κατά ISO 14001, κατά το εθνικό πρότυπο agro 2,1 & agro 2,2 και κατά το πρωτόκολλο EUREGAP (και όχι μόνο τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., όπως αναφέρεται στο από 29/6/2005 δελτίο Τύπου του υπουργείου) ώστε να τύχουν της αντίστοιχης οικονομικής ενίσχυσης οι παραγωγοί-μέλη οργανώσεων που εφαρμόζουν τα παραπάνω συστήματα στα αγροτεμάχιά τους, μέσω του άρθρου 69 του Κανονισμού 1782/2003.

Εφ’ όσον αποκτηθεί η πιστοποίηση, η ενίσχυση 4% της νέας ΚΟΑ για τα ποιοτικά προϊόντα να δίνεται απευθείας στον παραγωγό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

Η ικανοποίηση των παραπάνω εύλογων αιτημάτων των παραγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας -και ιδιαίτερα σημαντικής- δυναμικής στην ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, ειδικά στους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, δυναμικής που αναμφίβολα συμβάλλει στην αναγκαία αναδιοργάνωση της γεωργίας μας και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας παραγωγής, με την προώθηση επώνυμων, ποιοτικών και ασφαλών για τον καταναλωτή αγροτικών προϊόντων».