Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/10/2008

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Δηλώσεις  Δ. Κουσελά για την «Ανταγωνιστικότητα» 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
 Δήλωση του Δημήτρη Κουσελά
το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Δηλώσεις  Δ. Κουσελά για την «Ανταγωνιστικότητα» 

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ   10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Δήλωση του Δημήτρη Κουσελά για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Δήλωση του Δημήτρη Κουσελά για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση στην Καλαμάτα της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) και των νέων δράσεων του προγράμματος (ΕΠΑΝ ΙΙ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Δ ΚΠΣ) από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ο απολογισμός των δράσεων του ΕΠΑΝ στην περιφέρειά μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες της Μεσσηνίας. Και ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο σχεδιασμός και οι ευκαιρίες που μπορεί να παρέχουν εκείνες οι δράσεις του νέου ΕΠΑΝ ΙΙ της περιόδου 2007-2013, οι οποίες επικεντρώνονται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.

Υπάρχουν ωστόσο σοβαροί προβληματισμοί για το πως θα πετύχουμε τον κεντρικό αναπτυξιακό στόχο του ΕΠΑΝ, δηλαδή τη στροφή σε μια νέα οικονομία ποιοτικής ανταγωνιστικότητας, αειφορίας, Γνώσης και σύγχρονης επιχειρηματικότητας, όταν ακόμα και σήμερα ο Νομός μας, οι επιχειρήσεις, οι απασχολούμενοι, οι αγρότες, δεν έχουν ακόμα καλά-καλά συνέλθει από τις πολλαπλά καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού;

Πως να μιλήσουμε για τις ποιοτικές και συνδυασμένες δραστηριότητες τουρισμού, καινοτόμας αγροτικής παραγωγής, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, νέων ενεργειακών υποδομών και επενδύσεων, για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα με καταρτισμένο και πολυδύναμο ανθρώπινο δυναμικό που έχει ανάγκη ο τόπος για να μη χάσει -και κυριολεκτικά- το τρένο των εξελίξεων, όταν δεν υπήρξε από την Πολιτεία η άμεση, κατάλληλη και ολοκληρωμένη στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, τουριστικών και άλλων, που επλήγησαν, άμεσα, ή έμμεσα από τις φυσικές καταστροφές;

Θα χρειαστούν στοχευμένες και συνδυασμένες δράσεις, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του Νομού μας και όλων των πυρόπληκτων νομών, για να μπορούμε να μιλάμε για πλήρη και όχι αποσπασματική- απορρόφηση κονδυλίων και αξιοποίηση των δράσεων του ΕΠΑΝ, με κατάλληλες συνέργιες και με επαρκή πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Ενα τέτοιο σχέδιο παρουσίασε εδώ και καιρό -και με πρόταση νόμου- το ΠΑΣΟΚ, με κατάλληλες ενισχύσεις για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, με στόχο μια ποιοτική και φιλική στο περιβάλλον ανταγωνιστικότητα, μια σύγχρονη και ελκυστική επιχειρηματικότητα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες (και σεισμόπληκτες) περιοχές της.

Θα ήταν πολύ αισιόδοξο να ισχυρισθώ πως τα κονδύλια και οι δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ μπορούν να αναπληρώσουν τη σοβαρή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια, τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί λ.χ. στους ξενοδόχους της περιφέρειας ο ΕΤΑΚ, η πρόσφατη φορολογική στοχοποίηση και επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από την Κυβέρνηση, η έλλειψη πρότυπων και συγκροτημένων επιχειρηματικών σχεδίων και υποδομών ολοκληρωμένης προβολής και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας, η έλλειψη ουσιαστικής τόνωσης της επιχειρηματικότητας των νέων και των νέων γυναικών, περιορισμού της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας ενός κατά τα άλλα «επανιδρυμένου» κράτους.

Επιβάλλεται όμως να ξεπεράσουμε άμεσα το θλιβερό «προνόμιο» να είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε.-25 ως προς την κατάρτιση-ανακατάρτιση εργαζομένων. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε κατάρτιση το 1999 ήταν 223 ευρώ ανά εργαζόμενο, αντί των 137 ευρώ το 2007. Στο σύνολο του πληθυσμού, μόνο το 2,1% μετείχε το 2007 σε ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης ή κατάρτισης έναντι 32% στη Σουηδία, 29,2% στη Δανία, 26,6% στη Βρετανία. Σε αυτό το δείκτη ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ετσι θα συμμετάσχουμε ισότιμα στην Οικονομία της Γνώσης; Ετσι θα θωρακίσουμε την οικονομία, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα;

Θέλω να πιστεύω πως η συζήτηση που θα γίνει στην ημερίδα αυτή θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μέσα, τα εργαλεία και τις πραγματικές ευκαιρίες που μας παρέχει το ΕΠΑΝ ΙΙ, για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το μέλλον. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, σε ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό και αβέβαιο σήμερα, που σηματοδοτεί το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου δογματισμού, τον οποίο οι πολίτες και οι οικονομίες πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ ακριβά. Η σημερινή συγκυρία της κρίσης κάνει ακόμα πιο απαιτητικές και άμεσα επιβεβλημένες τις αλλαγές πολιτικής για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.»