Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/6/2005
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ για εξυπηρέτηση συμφερόντων τραπεζών και επιχειρήσεων,
αντιπαραθέτει 9 δικές του αλήθειες
ΠΑΣΟΚ: 9 Ψέματα είπε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ


Εννέα «χοντρά ψέματα» λέει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών στις διαφημιστικές καταχωρίσεις με τις οποίες προβάλλει την πολιτική της στον τομέα αυτόν, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του, Νίκος Αθανασάκης, την κατήγγειλε χθες για αυταρχικότητα και αδιαφάνεια στον χειρισμό του θέματος, γιατί, όπως είπε, στόχος της δεν είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ κωδικοποίησε τα «9 χοντρά ψέματα» της κυβέρνησης και τις αντίστοιχες δικές του «9 αλήθειες» (σ.σ.: την επεξεργασία έκανε οβουλευτής Δημήτρης Κουσελάς):

1. Δεν επιβαρύνεται το ΙΚΑΜ – ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών).

  • Η αλήθεια: Η επικουρική σύνταξη των τραπεζοϋπαλλήλων θα χορηγείται από το ΕΤΕΑΜ. (άρθρο 58 1α και 1β )

Το ΕΤΑΤ (Ειδικό Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) που συστήνουν ως Ν.Π.Δ.Δ. θα δίνει: α)Μόνο τις διαφορές των επικουρικών συντάξεων που προκύπτουν από τον υπολογισμό της σύνταξης βάσει των διατάξεων του ΕΤΕΑΜ και των καταστατικών διατάξεων των οικείων Ταμείων για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/92.

β) Το ποσό που αντιστοιχεί στην προσύνταξιοδότηση (ΑLPHA BANK + ΕΜΠΟΡΙΚΗ) για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.92

Άρα το ΕΤΕΑΜ αναλαμβάνει ολόκληρο το κόστος παροχής της επικουρικής σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους (50.000 από τους 65.000 ) μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ΕΥΡΩ. Επειδή το ΕΤΕΑΜ το εγγυάται το κράτος, το κόστος αυτό αργά ή γρήγορα περνάει στον Έλληνα φορολογούμενο.

2. Διασφαλίζουμε την καταβολή των συντάξεων σε όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες

  • Η αλήθεια: Οι όποιες συντάξεις χορηγεί το ΕΤΑΤ δεν είναι διασφαλισμένες γιατί το ΕΤΑΤ είναι ένα θνησιγενές ταμείο.

-Δεν έχει εισφορές

-Δεν έγινε καμιά μελέτη για την δημιουργία του

-Δεν έχει νέους ασφαλισμένους

3. Διασφαλίζουμε την εύρυθμη λειτουργία και τους ίσους όρους ανταγωνισμού στο Τραπεζικό σύστημα προς όφελος της οικονομίας.

  • Η αλήθεια: Είναι ψευδές γιατί οι Τράπεζες που είχαν υποχρεώσεις και περνάνε στο ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, αποκτούν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι όσων μέχρι σήμερα είχαν ασφαλίσει το προσωπικό τους στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

4. Δεν επιβαρύνεται το κράτος και ο φορολογούμενος σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

  • Η αλήθεια: Είναι ανυπόστατο ψεύδος γιατί πέραν των άλλων, την εγγύηση του ΕΤΑΤ ως ΝΠΔΔ δεν την έχουν οι Τράπεζες ( όπως θα συνέβαινε ένα υλοποιείτο ο 3029/02 άρθρο 11) αλλά το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τα ελλείμματα του ΕΤΑΤ θα τα καλύπτει το κράτος και ο πολίτης φορολογούμενος.

5. Δε θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

  • Η αλήθεια: Θίγονται όλοι οι ασφαλισμένοι αλλά ακόμη και οι σημερινοί συνταξιούχοι των επικουρικών ταμείων περνάνε στο ΕΤΕΑΜ. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα παίρνουν τις αυξήσεις των συντάξεών τους όχι με βάση τις ΣΣΕ ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ, αλλά με βάση την εισοδηματική πολιτική.

6. Προσαρμόζονται οι νέοι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι ασφαλισμένοι μετά το τέλος του 1992 σε όσα ισχύουν με τους υπόλοιπους μισθωτούς.

  • Η αλήθεια: Προσαρμόζονται και εξισώνονται προς τα κάτω.

7. Στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες.

  • Η αλήθεια: Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να κρατήσει τις τράπεζες αυτές στον έλεγχο του Δημοσίου. Τις απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να τις εκποιήσει. Είναι ένα «δώρο» για τον υποψήφιο αγοραστή.

8. Εφαρμόζεται ο νόμος 3029/02 για την κύρια σύνταξη.

  • Η αλήθεια: Ο 3029/02 δεν θέλει νέο νόμο για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που κάνει τον ανατρέπει. Ο νόμος 3029/02 άρθρο 5 παρ. 2 προβλέπει:

- Αίτηση των Δ.Σ των Ταμείων

- Εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης για να υπολογιστεί το κόστος της σύνταξης και να προκύψει έτσι το επιπλέον ποσό με βάση το οποίο πρέπει να επιχορηγηθεί το Ι.Κ.Α.

- Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποχρεώνει τα ταμεία κύριας σύνταξης να μπουν στο ΙΚΑ χωρίς επιμερισμό του κόστους.

- Το κόστος καλείται να το πληρώσει εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ.

- Επίσης απαλλάσσονται οι Τράπεζες από την υποχρέωση της συμμετοχής τους στην κάλυψη των ελλειμμάτων (άρθρο 5, παρ. 11) του Ν. 3029/02

9. Ο διάλογος είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

  • Η αλήθεια: Ο διάλογος που επικαλείται ότι έγινε μεταξύ τραπεζών και εργαζομένων επί 6 μήνες αφορούσε:

· Πέντε δίωρες συναντήσεις ΟΤΟΕ-Τραπεζών

· Δύο ημίωρες συναντήσεις της ΟΤΟΕ-Κυβέρνησης