Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/6/2005
Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Καθυστερούν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

«Καθυστερεί το Νομοσχέδιο για τη στήριξη των αγροτών
ΓΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

«Ο Δ. Κουσελάς σχολιάζει απάντηση Μπασιάκου
για εκπαίδευση των μεσσήνιων αγροτών»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ο Κουσελάς σχολιάζει απάντηση του Μπασιάκου

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημ. Κουσελάς σε Ερώτησή του στη Βουλή για την ενημέρωση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών στη Μεσσηνία, και σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ερώτησής του ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσον υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την ίδρυση Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, τι ενέργειες έχουν γίνει για την ενημέρωση των αγροτών για τη νέα ΚΑΠ και για νέες μεθόδους παραγωγής, πόσοι αγρότες εκπαιδεύτηκαν από τον ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» και τι μέτρα και πόροι προβλέπονται για την αποτελεσματική ενημέρωση, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών του Νομού Μεσσηνίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού κ. Μπασιάκου, ο κ. Κουσελάς επισήμανε τα εξής:

  • Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι και εξακολουθεί να είναι «υπό κατάθεση», με αποτέλεσμα να καθυστερεί αναλόγως η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ίδιου του Πρωθυπουργού, για τη σύσταση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα Κέντρα αυτά, εφόσον στελεχωθούν επαρκώς, αποκτήσουν κατάλληλους πόρους και επεκταθούν όχι μόνο σε επίπεδο Νομού αλλά, όπου χρειάζεται, και σε επίπεδο Καποδιστριακού Δήμου, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν πολλά στους αγρότες μας, αξιοποιώντας σε μόνιμη και συστηματική βάση το διαθέσιμο και σημαντικό δυναμικό γεωτεχνικών, κτηνιάτρων και άλλων επιστημόνων. Θα περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όταν αυτό κατατεθεί, για να κρίνουμε κατά πόσον πληρούνται πράγματι οι προϋποθέσεις της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης.

  • Είναι εύλογο αίτημα όλων των παραγωγών της Μεσσηνίας να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι νέοι θεσμοί παροχής συμβουλών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στις κτηνοτροφικές μονάδες που προβλέπει και χρηματοδοτεί η Ε.Ε. για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, διότι είναι γνωστές οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, πολύ περισσότερο στις ορεινές και στις μειονεκτικές περιοχές του νομού μας.

  • Τέλος, σε ότι αφορά στην εκπαίδευση των αγροτών, θεωρούμε ότι ο αριθμός των μέχρι σήμερα καταρτιζόμενων υπολείπεται σημαντικά των αναγκών και ελπίζουμε τα προσεχή προγράμματα να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αγροτών και να κινηθούν βάσει κατάλληλης διάγνωσης και ιεράρχησης των άμεσων και πραγματικών τους αναγκών.