Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/6/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

ΚΟΥΣΕΛΑΣ - ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ
«Δεν προβλέπει ενίσχυση πατατοπαραγωγών
ισχυρίζεται το υπουργείο »

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ Α 2005

«Οι πατατοπαραγωγοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους»
ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Επαρκείς οι έλεγχοι εισαγωγών πατάτας κατά το υπουργείο
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Δεν προβλέπεται οικονομική ενίσχυση
για τους πατατοπαραγωγούς»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

Στην τύχη η στήριξη των πατατοπαραγωγών
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ - Π. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ

Ερωτήσεις με θέμα τη λήψη μέτρων περιορισμού των εισαγωγών πατάτας και προστασίας του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και Πέτρος Κατσιλιέρης.

Οι απαντήσεις που έλαβαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό δεν ικανοποίησαν τους βουλευτές, οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν:

«Οσον αφορά στα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό τού συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής και για την ουσιαστική στήριξη της παραγωγής και του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών του νομού μας, ο κ. υφυπουργός για το κόστος του πολλαπλασιαστικού υλικού παραπέμπει στις....δυνάμεις της αγοράς, για το κόστος των λιπασμάτων παραπέμπει στη δραστηριοποίηση της Συνεταιριστικής Εφοδίων της ΠΑΣΕΓΕΣ, για μαζική προμήθεια λιπασμάτων σε πιο συμφέρουσες τιμές, τέλος, αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αποκλείει κάθε τέτοια δυνατότητα, αφού οι πατάτες δεν καλύπτονται από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς των οπωροκηπευτικών (κανονισμός 2200/96), ώστε να προβλέπονται παρεμβατικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών.

Αναφερόμενος στις εισαγόμενες πατάτες, που βαφτίζονται ελληνικές, ο κ. υφυπουργός υποστηρίζει ότι γίνονται αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι και έχουν περιοριστεί τα σημεία εισόδου πατάτας στη χώρα μας από 8 σε 4, η δε σήμανση της χώρας προέλευσης είναι υποχρεωτική. Εάν όμως όλα τα παραπάνω λειτουργούν κανονικά στο στάδιο της εισαγωγής, κανέναν δεν απασχολεί το τι συμβαίνει στο στάδιο της εμπορίας; Πώς εξηγείται η συστηματική παραπλάνηση των καταναλωτών και η ασυδοσία των κερδοσκόπων, που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής; Ή μήπως οι παραγωγοί διαμαρτύρονται χωρίς λόγο;

Για να λειτουργήσει η ποιοτική αναβάθμιση και η τυποποίηση των εγχώριων οπωροκηπευτικών σε όφελος της εγχώριας παραγωγής, όπως προσδοκά το υπουργείο, θα πρέπει να εκλείψουν οι πρακτικές παραπλάνησης και αισχροκέρδειας, που μέχρι σήμερα –και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου για το αντίθετο- συνεχίζουν να πλήττουν και να δυσφημούν την εγχώρια παραγωγή, εξαπατώντας τον καταναλωτή, που πληρώνει πολύ ακριβά για προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας.

Tέλος, δεν απαντά στο ερώτημα που αφορά στους σχεδιασμούς του υπουργείου για τη στήριξη των εξαγωγών εγχώριας πατάτας σε τρίτες χώρες. Εκτός και αν η στήριξη των συγκεκριμένων εξαγωγών έχει, όπως και τόσα άλλα, αφεθεί στην τύχη!»