Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/5/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 24 MAIOY 2005

«Κουσελάς για απάντηση ΥΠΕΣΔΔΑ
σχετικά με προσλήψεις στο δημόσιο»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24 MAIOY 2005

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις προσλήψεις στη Μεσσηνία
ΓΙΑ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΡΑΓΚΑ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 MAIOY 2005

«ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ – ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΟΙ 9 ΣΤΙΣ 10
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2005!
Η γαλάζια «παράγκα» εξελίσσεται σε … μεγαθήριο!
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 MAIOY 2005

Για “γαλάζιες παράγκες” μιλά ο Δημ. Κουσελάς

Στα τέλη Μαρτίου 2005, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας στοιχεία και έγγραφα για τις ανάγκες και τις εγκρίσεις προσλήψεων στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ κατά υπουργείο και ανάλογα με το είδος σύμβασης, για το έτος 2005. Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν για το σύνολο της χώρας και, επιπλέον, ειδικά για τους Νομούς Μεσσηνίας και Υπολοίπου Αττικής.

Σε σχέση με την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουσελάς σε δήλωση επισήμανε τα εξής:

«Ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, ακολουθεί αδιαφανείς πρακτικές αθρόας πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, έργου, ωρομίσθιων κ.λπ. στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στους εποπτευόμενους φορείς. Δημιουργεί έτσι, με αποκλειστικά δική της επιλογή και ευθύνη, μια πολυπληθή νέα γενιά συμβασιούχων σε πολιτική ομηρία και προσπαθεί να παρακάμψει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι αποκαλύφθηκε πρόσφατα με το σκάνδαλο Χούπη και τις "γαλάζιες παράγκες" για βόλεμα "ημετέρων"!

"Σεμνά και ταπεινά", το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει! Επινοούν συνεχώς νέα τεχνάσματα για να παρακάμψουν τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε με τις προσλήψεις (έστω και προσωρινές), να εκτονώσουν τις πελατειακές πιέσεις και να βολέψουν "τα... γαλάζια παιδιά". Με τις προσλήψεις εκτάκτων και με την προσθήκη της συνέντευξης, που μπορεί να επηρεάσει έως και 40% τα μόρια, επομένως να καθορίσει την πρόσληψη, η κυβέρνηση ήδη μετέτρεψε τα όποια "παραθυράκια" του ΑΣΕΠ, σε... μπαλκονόπορτες!

Τα στοιχεία του συγκεντρωτικού πίνακα του ΥΠΕΣΔΑ μιλούν από μόνα τους: Τα αιτήματα (ανάγκες) προσλήψεων για το 2005 από τα υπουργεία, τις ΔΕΚΟ, τις Ν.Α. (δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΟΤΑ α’ βαθμού, για τους οποίους το υπουργείο δεν διαθέτει στοιχεία τακτικού προσωπικού), τα οποία έφτασαν στο ΥΠΕΣΔΑ μέχρι και τις 11-4-2005, ανήλθαν σε 145.564 άτομα. Από αυτά, το 35,4% αφορά τακτικό προσωπικό, το 50,9% προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το 13,6% προσωπικό με μίσθωση έργου. Δηλαδή, το 64,5% των αιτημάτων των υπουργείων και των ΔΕΚΟ για προσλήψεις, αφορούν και πάλι συμβασιούχους!

Αναφορικά με τις εγκρίσεις που δόθηκαν, στο διάστημα 1.1. 2005-11.4. 2005, τα στοιχεία είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά: Σε σύνολο 23.344 εγκρίσεων, μόνο το 13,4% αφορά προσλήψεις τακτικού προσωπικού, άμεσα υπαγόμενες (αν δεν μεσολαβήσει κανένας Χούπης...) στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ενω το υπόλοιπο 86,6% αφορά συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (70,6%) και έργου (16%)! Μ’ άλλα λόγια, 9 στις 10 εγκριθείσες προσλήψεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για το 2005, αφορούν έκτακτο προσωπικό!

Απ’ ότι φαίνεται, ολόκληρο το Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν εφεξής σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας και "έκτακτης ανάγκης"!

Το ΥΠΕΣΔΑ δεν απαντά, αν και ρητώς του ζητήθηκε, για τις εγκεκριμένες πιστώσεις που καλύπτουν τις προσλήψεις αυτές.

Το ποσοστό εγκρίσεων, σε σύγκριση με τα αιτήματα των υπουργείων και των ΔΕΚΟ φθάνει, προς το παρόν, το 16% για το σύνολο των προσλήψεων του 2005. Ανα κατηγορία έχουμε ωστόσο σοβαρές διαφοροποιήσεις: ενω εγκρίνεται μόνο το 6,1% των αιτημάτων για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, η έγκριση για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου είναι σαφώς ευκολότερη (εγκρίνεται το 22,22% των αιτημάτων για προσλήψεις ορισμένου χρόνου και το 17,5% των αιτημάτων για συμβάσεις έργου αντίστοιχα).

Αμφίβολο είναι κατά πόσον όλες αυτές οι προσλήψεις εξυπηρετούν πραγματικά "έκτακτες" και "περιστασιακές ανάγκες" και όχι πελατειακές σκοπιμότητες φωτογραφικής πρόσληψης με συνοπτικές διαδικασίες. Η έγκριση προσλήψεων για συμβασιούχους είναι σαφώς πιο "χαλαρή", γιατί πιο εύκολα οι προσλήψεις αυτές παρακάμπτουν τις προδιαγραφές και τους ελέγχους του ΑΣΕΠ, ιδίως στους χώρους των ΔΕΚΟ!

Ομως, αφού από την κυβέρνηση εγκρίνονται ελάχιστες θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αποβλέπουν εξ ορισμού στην κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε πως οι έκτακτοι και οι συμβασιούχοι έργου θα κληθούν τελικά να καλύψουν ακριβώς τις ανάγκες αυτές!

Ακόμα μια φορά, καταστρατηγούνται ανοικτά οι νόμοι και το ίδιο το Σύνταγμα, από την κυβέρνηση που έκανε προεκλογικά σημαία της την απαρέγκλιτη τήρησή τους! Ποιόν κοροϊδεύουν; ‘Η μήπως τους φταίει το... "κακό παρελθόν" και ο νόμος Πεπονή για όλα όσα οι ίδιοι συνειδητά και απροκάλυπτα κάνουν;».