Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/10/2008

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 3 Οκτωβρίου  2008
 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε χθες, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, ευρεία σύσκεψη στελεχών με θέμα την οικονομία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι τρεις Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο συντονιστής των Πολιτικών Εκπροσώπων, οι Πολιτικοί Εκπρόσωποι Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι εισηγητές των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας, οι Γραμματείς των Τομέων Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Εκπρόσωπος Τύπου, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και η Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Ένα σχέδιο στην κατεύθυνση που παρουσίασε, με συγκεκριμένες προτάσεις, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με ενίσχυση του εισοδήματος, ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και μια νέα σχέση πολίτη - κράτους, ένα ευνομούμενο κράτος.

Πρώτος στόχος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι η εμπέδωση της σιγουριάς και της ασφάλειας στον πολίτη. Με την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών. Με πρωτοβουλίες ανακούφισης των ασθενέστερων, μέσα από ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Με μειώσεις τιμών στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων, και εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Με προτάσεις για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Δεύτερος στόχος, είναι η θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία όλων των καταθετών. Με προτάσεις για τη βελτίωση της άσκησης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε όλα τα σκέλη: τις τράπεζες, το χρηματιστήριο, τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Τρίτος στόχος, είναι οι πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπάρχει σήμερα μια παγκόσμια απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια, νέους κανόνες στις αγορές. Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προτείνει τη θέσπιση νέων κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και εποπτείας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολιτικές που αναγνωρίζουν τις νέες πραγματικότητες και προσαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενθαρρύνει περισσότερο την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που βιώνουν ο Έλληνες πολίτες. Μια κρίση, την οποία πληρώνουν τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Μια κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτικών που μεταφέρουν πλούτο από τους πολλούς στους λίγους, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος, ακυρώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μία κρίση που δημιουργεί απόγνωση στους Έλληνες πολίτες και οδηγεί στα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει άλλοθι για την αποτυχία των δικών της πολιτικών στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να χρησιμοποιήσει τη διεθνή κρίση για να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα. Μια διεθνής κρίση, η οποία είναι και αυτή αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών, αποτέλεσμα της υποταγής του δημόσιου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά και αδιαφανή συμφέροντα. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, πως η κρίση στην Ελλάδα είναι Ελληνικής προέλευσης - και φέρει την υπογραφή των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές για τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών, την εμπέδωση σιγουριάς και ασφάλειας, τη θωράκιση της οικονομίας, να αναληφθούν άμεσα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε τη βούληση να διαχειριστεί τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Με μια νέα κυβέρνηση, που εγγυάται τη σιγουριά, προχωρά με σχέδιο και νηφαλιότητα, βρίσκεται κοντά στους πολίτες, και δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες.

Στη σύσκεψη αυτή ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική άνοδο του κόστους χρήματος και των επιτοκίων στη χώρα μας. Τόνισε ότι θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες για τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, εκτίμησε ότι η πίεση στην ανταγωνιστικότητά τους, πέρα από τους κινδύνους βιωσιμότητας, θα οδηγήσει σε μετακύληση των πιέσεων αυτών στις τιμές και σε έξαρση της ακρίβειας. Κατόπιν αυτού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει τη λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των μικρομεσαίων εισοδημάτων και προστασίας των δανειοληπτών και να προβάλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας.