Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/5/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 20 MAIOY 2005

«Ομιλία Κουσελά στη Βουλή για βιώσιμη ανάπτυξη
και αξιοποίηση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 20 MAIOY 2005

«Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΩΝ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20 MAIOY 2005

Περιουσία του ελληνικού λαού οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Την αντίθεσή του στην “εμπορευματοποίηση” των ολυμπιακών εγκαταστάσεων εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς αγορεύοντας στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου. Οπως τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι εγκαταστάσεις αυτές σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση όχι απλώς για να καλύψουν τις συγκυριακές ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με σκοπό να αποδοθούν στους πολίτες, στα αθλητικά σωματεία, στη νεολαία, στις τοπικές κοινωνίες, ως δημόσια, κοινωνικά αγαθά.

Με βάση το δικό μας σχεδιασμό, αυτή η σημαντικότατη «ολυμπιακή προίκα» θα προσέφερε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με τη δημιουργία χώρων άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού, ανοικτών σε όλους τους πολίτες.

Εξαρχής στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός δημόσιου δικτύου πόλων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, οργανικά συνδεδεμένων με τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να αλλοιώνεται ο σκοπός τους και χωρίς να θυσιάζονται οι ανάγκες της κοινωνίας στην εμπορευματοποίηση.

Η Νέα Δημοκρατία, όσο ήταν αντιπολίτευση, δυσφημούσε την ολυμπιακή προετοιμασία. Και παρά την πανθομολογούμενη θετική απήχηση της επιτυχούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, δεν έπαψε ούτε ως κυβέρνηση να δυσφημεί τα ολυμπιακά έργα. Είναι χαρακτηριστικές ακόμη και σ’αυτή τη συζήτηση οι τοποθετήσεις συναδέλφων της Ν.Δ. που δυσφημούν τα Ολυμπιακά έργα.

Οπως αποδεικνύεται και από τα όσα σήμερα συζητάμε, η κυβέρνηση συνειδητά ήθελε να παρουσιάσει αυτά τα έργα ως «βαρίδια» για τον ελληνικό λαό, ώστε να τα ξεφορτωθεί το ταχύτερο, παραδίδοντάς τα όσο-όσο στην ιδιωτική εκμετάλλευση.

Γι’ αυτό προσανατολίστηκε στο να αλλάξει χρήσεις, όρους και προϋποθέσεις δόμησης και χωροθέτησης, ολόκληρη σχεδόν τη φιλοσοφία σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης.

Φαίνεται, ότι η έννοια των δημόσιων, των κοινωνικών υποδομών και αγαθών είναι ξένη προς τη λογική αυτής της κυβέρνησης.

Δεν αντιδρούμε για τις εμπορικές χρήσεις αυτών των εγκαταστάσεων.

Αντιδρούμε για:

- Την εκποίησή τους στο μέγιστο βαθμό σε ιδιωτικά συμφέροντα.

- Την ανατροπή των χρήσεων για τις οποίες προορίστηκαν, την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου, την οικιστική επιβάρυνση.

- Την αθέτηση των υποσχέσεων για χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και για πάρκα που θα έδιναν την απαραίτητη ανάσα, ειδικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

- Την ανυπαρξία συνεργιών στην αξιοποίησή τους, ανυπαρξία συνολικού σχεδιασμού, σκοπού και οράματος για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη στην Αθήνα και στις ολυμπιακές πόλεις.

Γιατί αυτά σηματοδοτεί το συγκεκριμένο σ/ν, που έρχεται στην εθνική αντιπροσωπεία με τραγική καθυστέρηση, οφειλόμενη στον ερασιτεχνισμό, και στην πολυδιάσπαση των απόψεων της κυβέρνησης για την ουσιαστική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Οι χωριστές ρυθμίσεις για κάθε εγκατάσταση, ασύνδετα με τις υπόλοιπες, δεν συνιστούν ούτε φιλοσοφία, ούτε συνολική κατεύθυνση αξιοποίησης.

Σαν να μιλάγαμε για ...μεμονωμένα οικόπεδα προς πώληση, στη φτήνεια και μ’ ευκολίες πληρωμής!!!

Πέρα όμως από αυτό, τίθεται σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την περιφρόνηση του δημοσίου χρήματος και την έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας της κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία, στην οποία επένδυσε η πολιτεία και μέσω αυτής ο φορολογούμενος πολίτης.

Γιατί είναι γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα για την τύχη των ολυμπιακών έργων. Απόδειξη ότι πολλά από αυτά, 9 μήνες μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και κινδυνεύουν με απαξίωση, αν δεν έχουν κιόλας λεηλατηθεί.

Η μήπως το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», για τη δημιουργία δικτύου αθλητικών υποδομών στους δήμους της περιφέρειας πέρα από τις ολυμπιακές πόλεις, είχε καλύτερη τύχη;

Αλήθεια, τι έγιναν τα δισεκατομμύρια που είχαν προγραμματιστεί να πάνε στους δήμους και στις κοινότητες σε κάθε νομό για τη βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων και για τα οποία οι δήμοι είχαν υποβάλει μελέτες και σχέδια;

Παραμένει, ακόμα, άγνωστο πότε και πώς αυτές οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραδοθούν για χρήση στον τελικό τους αποδέκτη, στους πολίτες.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2007, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προγραμμάτιζε την απόδοσή τους στο κοινό στα τέλη του 2004!».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουσελάς σημείωσε:

«Οι ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις είναι περιουσία του ελληνικού λαού!

Δεν πρέπει να γίνουν βορά σε λογικές εκποίησης και εμπορευματοποίησης, με χαριστικές ρυθμίσεις και με προφανή αλλοίωση του αρχικού τους σκοπού, όπως εισηγείται η κυβέρνηση με αυτό το σχέδιο νόμου!».