Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/4/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ
Αθρόες εισαγωγές πατάτας και στήριξη
πατατοπαραγωγών Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

" Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΤΟΝΙΖΕΙ
Ανάγκη στήριξης των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

"Ανάγκη στήριξης των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΡΟΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

Μέτρα για στήριξη της εγχώριας πατάτας
ΖΗΤΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Στις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων πατάτας από τρίτες χώρες αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς.

Οπως επισημαίνει:

«Κατά το τελευταίο διάστημα, γίνονται στη χώρα μας αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας, η οποία βαπτίζεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά ως ελληνική, μπλοκάροντας την εγχώρια πατατοπαραγωγή και ρίχνοντας τις τιμές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα των παραγωγών, που ήδη έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα και το κόστος παραγωγής τους να αυξάνεται δραματικά.

Στο Νομό Μεσσηνίας, που είναι από τους σημαντικότερους νομούς παραγωγής πατάτας, έχουν απορροφηθεί μόνο 1.500 τόννοι από τη συνολικά αναμενόμενη παραγωγή 25.000 τόννων και από αυτούς μόνο 300 έχουν εξαχθεί.

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια και ειδικότερα μεσσηνιακή πατάτα είναι σαφώς καλύτερης ποιότητας από τις εισαγόμενες από τρίτες χώρες, την περίοδο αυτή διακινείται στην εγχώρια αγορά αιγυπτιακή πατάτα ποικιλίας “mondial”, βαπτισμένη σε … αχαϊκή, με στόχο την προφανή παραπλάνηση των καταναλωτών, που αγοράζουν προϊόν χειρότερης ποιότητας και μάλιστα σε τιμές πρώιμης εγχώριας παραγωγής!

Επειδή φέτος οι τιμές για τους παραγωγούς κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (περίπου 40 λεπτά το κιλό στην εγχώρια αγορά και 30 λεπτά το κιλό για εξαγωγή), ενώ η αιγυπτιακή πατάτα φθάνει στους εμπόρους σε τιμή 27 λεπτά το κιλό, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για αισχροκέρδεια».

Και ο βουλευτής συνεχίζει:

«Επειδή οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, ενώ περίμεναν μια καλύτερη χρονιά, ανακαλύπτουν με απογοήτευση ότι ούτε φέτος θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τις δραματικές απώλειες εισοδήματος του προηγούμενου χρόνου και ότι είναι πλήρως απροστάτευτοι από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, απέναντι στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, στην παραπλάνηση του καταναλωτή σε βάρος του προϊόντος τους και στις συνέπειες της ασύδοτης αισχροκέρδειας στην αγορά.

Επειδή, καθώς φαίνεται, δεν επαρκούν οι έλεγχοι για την αποτροπή της «μετονομασίας» εισαγόμενης πατάτας σε ελληνική, ούτε υπάρχουν πολιτικές ουσιαστικής προώθησης εξαγωγών της εγχώριας παραγωγής σε χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Επειδή, από τις αθρόες εισαγωγές κέρδη αποκομίζουν μόνον οι μεσάζοντες και οι έμποροι, με προφανή παραπλάνηση του καταναλωτή και ασκώντας εκβιασμό στους παραγωγούς, ώστε να πωλήσουν και φέτος την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ το κόστος παραγωγής τους ανέρχεται, πλέον, σε τουλάχιστον 800 ευρώ ανά στρέμμα. ερωτάται ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τα εκτεταμένα «βαφτίσια» πατάτας από τρίτες χώρες σε εγχώρια, καθώς και την ασύδοτη κυκλοφορία της στην Ελληνική αγορά, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η αναγραφή της προέλευσης στις εισαγόμενες πατάτες που διακινούνται στην ελληνική αγορά, να μη γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές, αν υπάρχει σχεδιασμός του υπουργείου για τη στήριξη των εξαγωγών εγχώριας πατάτας σε τρίτες χώρες και ποιος ακριβώς και τι γενικότερα μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τον περιορισμό του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, καθώς και για την ουσιαστική στήριξη της εγχώριας παραγωγής και του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών στο Νομό Μεσσηνίας;».