Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/4/2005
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ
«Όλα βαίνουν καλώς»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του υπουργού»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
«Όλα βαίνουν καλώς» με την εισαγωγή χύμα κρασιού

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

«Ερώτηση Κουσελά για την εισαγωγή χύμα κρασιών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

Mυστήριο οι εισαγωγές των χύμα κρασιών
ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ

Οι εισαγωγές χύμα κρασιών χαμηλής ποιότητας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κρασιά ήταν το αντικείμενο ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς.

Αναφερόμενος διεξοδικά στα προβλήματα που η κατάσταση αυτή δημιουργεί και στις εύλογες διαμαρτυρίες των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοπαραγωγών, ο κ. Κουσελάς είχε ζητήσει με την ερώτησή του να πληροφορηθεί:

«Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τα ανεξέλεγκτα «βαφτίσια» εισαγόμενων κρασιών σε ελληνικά και την ασύδοτη κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά;

Κατά πόσον προτίθεται να θεσπίσει την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στο εισαγόμενο χύμα κρασί, καθώς και στο κρασί από προσμείξεις ή από ζύμωση εισαγόμενου γλεύκους, που διακινούνται στην ελληνική αγορά;

Τι γενικότερα μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιΐας στο Νομό Μεσσηνίας και στη χώρα γενικότερα;».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκου, ο κ. Κουσελάς σημειώνει:

«Σαφώς υποβιβάζει το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι οι εισαγωγές χύμα κρασιών από τρίτες χώρες είναι…ελάχιστες, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 1493/99 απαγορεύεται να εισαχθεί γλεύκος υπό ζύμωση στη χώρα μας.

Δεν απαντά καθόλου στο β’ σκέλος της ερώτησης, δηλαδή στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης στο εισαγόμενο χύμα κρασί, στο κρασί από προσμείξεις ή από ζύμωση εισαγόμενου γλεύκους, όχι μόνο κατά την εισαγωγή του, αλλά και με οποιαδήποτε μορφή κυκλοφορεί αυτό στην αγορά.

Δηλώνει ότι το υπουργείο έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους, που προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2858/2004 στα σημεία εισόδου της χώρας.

Ενημερώνει ότι ήδη εφαρμόζονται προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων καλλιεργειών αμπέλων στη Ν. Α. Μεσσηνίας από την αμπελουργική περίοδο 2001-2002, βάσει του κοινοτικού κανονισμού 1403/1999, καθώς και προγράμματα εκρίζωσης και επαναφύτευσης αμπελώνων, με ποικιλίες σουλτανίνα και κορινθιακή, για την καταπολέμηση της φυλλοξήρας.

Από την απάντηση του υπουργού προκύπτει ότι «όλα βαίνουν καλώς και είναι ελεγχόμενα» στον τομέα των εισαγωγών κρασιού. Το πώς μας προέκυψαν πέρυσι οι 155.000 τόννοι χύμα εισαγόμενου κρασιού στη Μακεδονία και άλλοι 55.000 στην Πελοπόννησο, όπως υποστηρίζουν οι οινοπαραγωγοί και γιατί τελικά οι καλλιεργητές διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση, παραμένει, τελικώς, …μυστήριο!».