Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/4/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

«Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

«Τοποθέτηση  Κουσελά σχετικά
με της κυβέρνησης για υδατοκαλλιέργειες
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

Ο Κουσελάς για τις υδατοκαλλιέργειες
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τις απόψεις του για τη σημασία του τομέα των υδατοκαλλιεργειών παρουσίασε στη Βουλή ο Δημ. Κουσελάς αγορεύοντας κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης 41 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.

Αναλυτικότερα ο κ. Κουσελάς σημείωσε κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του τα εξής:

«Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών για τον οποίο συζητάμε σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας, μια ισχυρή βιομηχανία αιχμής του πρωτογενούς τομέα.

Οι 1.000 μονάδες που λειτουργούν διάσπαρτα στο σύνολο της χώρας, παράγουν πάνω από 100.000 τόνους ετησίως και απασχολούν πάνω από 9.000 εργαζομένους. Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη του κλάδου κατά την τελευταία 20ετία δεν είναι τυχαία.

Βασίστηκε κυρίως στην πολιτική στήριξης της ανάπτυξης αυτού κλάδου από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που επέλεξαν την ανάδειξή του σε σύγχρονο και δυναμικό κλάδο για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Είναι γεγονός ότι η ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξή του, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργήσει προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου.

Ενδεικτικά θα ανέφερα:

Τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής χωρίς άνοιγμα νέων αγορών. Την έλλειψη δικτύων διανομής. Το συνωστισμό σε λίγες αγορές διάθεσης. Την έλλειψη μάρκετινγκ. Την έλλειψη σύγχρονου και σαφούς νομοθετικού πλαισίου. Τη μη σαφή γνώση και μέριμνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών. Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Την έλλειψη πιστοποίησης. Την έλλειψη σήμανσης επώνυμου προϊόντος.

Τα ζητήματα αυτά είχαν εντοπιστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους.

Υπήρχαν καθυστερήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ; Αναμφισβήτητα ναι. Ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα…

Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε ένα έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο. Βρήκε μελέτες και επεξεργασίες. Ενα πλαίσιο που αντιμετωπίζει πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα:

Στον τρόπο παραχώρησης υδάτινων εκτάσεων. Στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις έκδοσης αδειών. Στην προστασία του περιβάλλοντος. Στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Στην κατασκευή έργων υποδομής κτλ.

Τι κάνατε, κύριοι της κυβέρνησης, έναν χρόνο τώρα;

Συζητούσατε την… αναγκαιότητα ενός τέτοιου νομοσχεδίου;

Επρεπε να αναθέσετε εκ νέου την εκπόνησή του για να ισχυριστείτε ότι το κάνατε εσείς, ενώ το βρήκατε έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Ο,τι και εάν κάνατε, χάσατε έναν ολόκληρο χρόνο, σε έναν τομέα που έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να είμαστε ηγέτες.

Και όχι μόνον αυτό…. Ακυρώσατε το διεθνή διαγωνισμό για την προώθηση της τσιπούρας και του λαυρακίου και μετά από ένα χρόνο μας απαντάτε με… ενεστώτα του μέλλοντος, ότι…. «τελικά προχωράει η διαδικασία για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού»! Πότε θα προχωρήσει; Στο… απώτερο μέλλον, στις συνήθεις καλένδες;

Για την ανάθεση των μελετών για τις περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης «πετάτε το μπαλάκι» στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Για το πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που αφορούν στον έλεγχο της παραγωγής, φαίνεται ότι ακόμη «προβληματίζεστε»…

Ομως, οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα τρέχουν με τρομερή ταχύτητα. Οι ανταγωνιστές μας, πρώτοι και καλύτεροι οι Τούρκοι που είναι δίπλα μας, δεν θα περιμένουν εσάς να αφυπνισθείτε! Θα καλύψουν τα κενά παίρνοντας μερίδια αγοράς.

Ηδη τώρα, δεν θα έπρεπε να έχουμε τέτοιες εκκρεμότητες.

Επρεπε ήδη να είχατε διατυπώσει τις προτάσεις σας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007- 2013, για την ενίσχυση των «διαρθρωτικών δράσεων», τη σύσταση οργανώσεων παραγωγών, την προστασία του περιβάλλοντος, την καθιέρωση σημάτων ποιότητας, τη δημιουργία περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης.

Κύριοι της κυβέρνησης, έχετε γίνει θεατές των εξελίξεων. Εμείς όμως δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε και τη χώρα μας ουραγό!

Σταματήστε να ασχολείστε με το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Δεν αποτελεί άλλοθι για σας η όποια δική σας αδυναμία ή καθυστέρηση! Είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις», για να καλύψετε τη δική σας έλλειψη στρατηγικής, τη δική σας φτώχεια στην παραγωγή έργου.

Ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση.

Κάθε μέρα που περνά βγάζει τα συμπεράσματά του για την κυβέρνησή σας, για την οποία δεν θα αργήσει η μέρα της τελικής κρίσης».