Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/4/2005

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

«Απάντηση του υφυπουργού Δημ. Τάξης
για τον Α. Σ. Ιθώμης
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ  ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Στη στατιστική και τα γενικά μέτρα αστυνόμευσης
παραπέμπει το υπουργείο το Δήμο Ιθώμης"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

«Απάντηση Υφ. Δημόσιας Τάξης σε αναφορά Κουσελά
Για αστυνόμευση  Δήμου Ιθώμης και λειτουργία
Αστυνομικού Σταθμού Βαλύρας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

Ανεπαρκής αστυνόμευση στην περιοχή Δήμου Ιθώμης
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αφ’ ενός παραπέμπει την κάλυψη των κενών αστυνόμευσης στην ολοκλήρωση των ευρύτερων σχεδιασμών του, χωρίς να δεσμεύεται για την άμεση ενίσχυση συγκεκριμένων αστυνομικών σταθμών ή τμημάτων. Και αφ’ ετέρου, δεν προτίθεται να βελτιώσει την κατάσταση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αιτήματα των δημοτών του Δήμου Ιθώμης, ούτε το θεωρεί αναγκαίο, αφού οι οργανικές θέσεις στην περιοχή έχουν καλυφθεί, η αστυνόμευση κρίνεται ως επαρκής και αφού, κατά τον κ. υφυπουργό, οι στατιστικές... ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα εγκληματικότητας και αστυνόμευσης από τους ίδιους τους δημοτικούς άρχοντες και τους διαμαρτυρόμενους δημότες!».

Αυτό αναφέρει ο βουλευτής Δ. Κουσελάς, σχολιάζοντας απάντηση σχετικά με την αστυνόμευση στην περιοχή του Δήμου Ιθώμης.

Σε απάντηση σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κουσελάς, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το υπουργείο προωθεί γενικότερη αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, «με βάση τη χωροταξική κατανομή των δήμων, τις σύγχρονες ανάγκες και τα νέα αστυνομικά δεδομένα».

Η ανακατανομή της οργανικής δύναμης των αστυνομικών υπηρεσιών ανά περιοχή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδιασμού, ώστε να αποφευχθεί και το φαινόμενο της «τυπικής μόνο παρουσίας των αστυνομικών, που κυρίως παρατηρείται σε αστυνομικούς σταθμούς με ολιγάριθμη δύναμη».

Σ’ αυτά τα πλαίσια θα αντιμετωπισθεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, η λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Βαλύρας και η αναγκαιότητα ή μη ίδρυσης Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας.

Η στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας παρουσιάζει μικρό έλλειμμα σε σχέση με την οργανική της δύναμη. Για την ενίσχυσή της προκηρύχθηκαν 13 θέσεις ανθυπαστυνόμων, αρχιφυλάκων και αστυφυλάκων και για την αντιμετώπιση των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών κατά τους θερινούς μήνες, θα διατεθεί ικανός αριθμός δοκίμων αστυφυλάκων.

Το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά και ο Αστυνομικός Σταθμός Βαλύρας έχουν στελεχωθεί με δύναμη όση και η προβλεπόμενη.

Σε ό,τι αφορά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Α/Τ Μελιγαλά, έχουν χορηγηθεί τα αναγκαία μέσα και εφόδια, που ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται συνεχώς, με νέα προγράμματα προμηθειών που είναι σε εξέλιξη. Λ.χ. στο Α/Τ Μελιγαλά χορηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, 3 οχήματα (εκ των οποίων 1 προμήθειας του 2004) και εντός των προσεχών ημερών θα χορηγηθεί και μια φορητή συσκευή ελέγχου ταχύτητας οχημάτων.

Η περιοχή του Δήμου Ιθώμης, πέρα από τον Αστυνομικό Σταθμό Βαλύρας, αστυνομεύεται και από το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, με εποχούμενες περιπολίες, καθώς και από συνεργεία γενικών αστυνομικών ελέγχων της Αστυνομικής Διεύθυνσης και από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας.

«Οι δείκτες εγκληματικότητας στην ανωτέρω περιοχή, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία και σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους».