Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/4/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

"Ερώτηση Κουσελά - Χριστοφιλοπούλου
για τις προσλήψεις στο δημόσιο"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

Πελατειακές σκοπιμότητες και φωτογραφικές προσλήψεις
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ - ΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας “Ημερησία” της 25-3-2005, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια “απίστευτη βιομηχανία προσλήψεων με ταχύτατους ρυθμούς στο Δημόσιο, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη περικοπών, λιτότητας και εξοικονόμησης πόρων”.

Από την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι γίνονται κατά μέσο όρο 475 προσλήψεις την ημέρα, με σύνολο προσλήψεων158.573 σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Σημαντικό μέρος από αυτές αφορούν και πάλι προσλήψεις συμβασιούχων. Από τις 25.000 εγκρίσεις προσλήψεων του τελευταίου διαστήματος, οι 10.000 αφορούσαν έκτακτο προσωπικό (στοιχεία του ΥΠΕΣΔΔΑ, κατατέθηκαν κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμίδη).

Επειδή, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το συνημμένο δημοσίευμα, συνεχίζεται απρόσκοπτα η κάλυψη σημαντικότατου μέρους των προσλήψεων με νέους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή έργου, ιδιαίτερα από εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία και νέας στρατιάς συμβασιούχων σε πολιτική ομηρία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα λύσει άμεσα και συνολικά το πρόβλημα αυτό.

Επειδή τα αιτήματα των υπουργείων για προσλήψεις, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το έτος 2005, αναμένεται να ανέλθουν σε 80.000 άτομα, σημαντικό ποσοστό των οποίων θα αφορά και πάλι ωρομίσθιους, έκτακτους, εποχιακούς, συμβασιούχους έργου κλπ, που είναι αμφίβολο κατά πόσον εξυπηρετούν πραγματικά “έκτακτες” και “περιστασιακές ανάγκες” και όχι πελατειακές σκοπιμότητες φωτογραφικής πρόσληψης με συνοπτικές διαδικασίες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε τι μεγέθη ανέρχονται σήμερα οι ανάγκες προσλήψεων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και πώς κατανέμονται αυτές ανά υπουργείο και μορφή σύμβασης για το έτος 2005; Ζητείται να κατατεθούν τα αντίστοιχα δεδομένα τόσο για το σύνολο της χώρας, όσο και ειδικά για τις προσλήψεις που αφορούν α) το Νομό Μεσσηνίας και β) την Περιφέρεια Αττικής.

Για ποιους λόγους συνεχίζεται, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η πρακτική της αθρόας πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, έργου, ωρομίσθιων κλπ στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στους εποπτευόμενους φορείς;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο αυτή η πρακτική, όπως ρητά δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, με τη θέσπιση, την προκήρυξη και την κάλυψη των αναγκαίων οργανικών θέσεων;

Τι πιστώσεις έχουν προβλεφθεί για τις προσλήψεις έτους 2005 ανά είδος σύμβασης (μόνιμοι, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, έργου, εποχιακοί κλπ) και τι ποσοστό των προβλεπόμενων αναγκών ανά κατηγορία προσλήψεων θα μπορέσει να καλυφθεί από αυτές; Ζητείται να κατατεθούν τα αντίστοιχα δεδομένα, τόσο για το σύνολο της χώρας, όσο και ειδικά για τις προσλήψεις που αφορούν α) το Νομό Μεσσηνίας και β) την Περιφέρεια Αττικής».