Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/3/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Ερώτηση βουλευτών του Πα.Σο.Κ. και Δ. Κουσελά
για την Κυβερνητική πολιτική στις τιμές των φαρμάκων»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 20 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ερώτηση Δ. Κουσελά για τις τιμές των φαρμακών»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«ΕΡΩΤΗΣΗ 20 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Η πολιτική της κυβέρνησης στις τιμές των φαρμάκων»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

"Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
για τις τιμές των φαρμάκων"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ερώτηση για την πολιτική της κυβέρνησης στις τιμές των φαρμάκων

Εικοσιένας Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας, Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, ζητώντας να πληροφορηθούν για την πολιτική της Κυβέρνησης στις τιμές των φαρμάκων.

Το περιεχόμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο διαβουλεύσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (βιομηχάνους - εισαγωγείς - εξαγωγείς) για το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που θέλει να προωθήσει, χωρίς να παρουσιάσει γραπτώς τις θέσεις της.

Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουν προφορικά εκφραστεί, η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών των φαρμάκων, αναμένεται να κυμανθεί από 5,5% στην καλύτερη περίπτωση, αν βρεθεί ένα σενάριο που θα συνθέτει όσα έχουν συζητηθεί, έως και περισσότερο από 11%, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί.

Παράλληλα και με το επιχείρημα ότι πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία παράγει φθηνά φάρμακα, ώστε να συνεχίσει την παραγωγή τους και να μην υποκατασταθούν από ακριβότερα εισαγόμενα, σχεδιάζονται δραστικές αυξήσεις των εγχώριων φαρμάκων, που θα κυμαίνονται από 70% έως 100%.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο καταναλωτής, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, που θα κληθεί να καταβάλει υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα, σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις είναι πενιχρές και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το ύψος του πληθωρισμού. Επιπρόσθετα, μεγάλο μέρος από τις ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων θα επιβαρύνει τον ήδη βεβαρημένο οικονομικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια είναι πολιτική της Κυβέρνησης για τις τιμές των φαρμάκων, ώστε να προστατευθεί ο ασθενής καταναλωτής, να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων; »