Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/3/2005
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Απάντηση Τατούλη σε Κουσελά
για ιερό ναό Χριστιανούπολης»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Ασάφειες για το ναό της Χριστιανούπολης»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΣΕΛΑ
Στο στάδιο της μελέτης εφαρμογής
ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

"Ακόμη... εγκρίνεται η μελέτη για τον ναό της Μεταμόρφωσης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Χρηματοδότηση για τον Ι.Ν. Χριστιανούπολης Φιλιατρών

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή, για τη στερέωση και την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος, στη Χριστιανούπολη Δήμου Φιλιατρών, με ένταξη και κάλυψη των αντίστοιχων δαπανών από το Γ’ ΚΠΣ.

Στην απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη για το θέμα αυτό, σημειώνονται τα εξής:

  • η μελέτη για τη στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου και έγκρισης της μελέτης εφαρμογής, η οποία εκπονείται από ιδιωτικό γραφείο μελετών, με ανάθεση της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, σύμφωνα με τον Ν. 716/77.

  • στη συνέχεια θα συνταχθεί η οικονομοτεχνική μελέτη του έργου, με βάση τα νέα ενιαία τιμολόγια οικοδομικών εργασιών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 3.000.000 ευρώ περίπου.

  • Η υποβολή πρότασης ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό, κοινοτικό ή εθνικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί ευθύς μετά την ολοκλήρωση και την έγκριση του συνόλου της μελέτης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο κ. Κουσελάς, στην παραπάνω απάντηση του κ. Τατούλη δεν προσδιορίζεται κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών (εφαρμογής και οικονομοτεχνικής), ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο η ένταξή του για χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα στηρίξει ουσιαστικά την πρόταση ένταξης αυτού του σημαντικού πολιτιστικού έργου για την περιοχή των Φιλιατρών, κάτι για το οποίο προς το παρόν δεν δεσμεύτηκε.