Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/3/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Κοινωνική συμμετοχή για κοινωνική δικαιοσύνη»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Κοινωνική συμμετοχή για κοινωνική δικαιοσύνη»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Για «νέα σελίδα» κάνουν λόγο Μεσσήνιοι Σύνεδροι

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

Κοινωνική συμμετοχή και κοινωνική δικαιοσύνη
ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

“Μέσα από το Συνέδριό μας γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα. Ενα νέο ξεκίνημα με διόρθωση των δομών και των λειτουργιών, με οριοθέτηση των πολιτικών μας θέσεων, με ανανέωση στελεχών αλλά και ιδεών”.

Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: “Χρειαζόμαστε όμως και νομίζω ότι αποτελεί κοινή συνείδηση μία νέα κοινωνική συμφωνία. Μία κοινωνική συμφωνία, που να επανασυνδέει τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί. Τις συντεταγμένες αυτής της κοινωνικής συμφωνίας έθεσε χθες το βράδυ ο πρόεδρός μας ο Γιώργος Παπανδρέου”.

Συνοπτικά ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και κατέληξε: “Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν έχει τη διάθεση και τη δύναμη να συνεχίσει από εκεί που μείναμε εμείς, όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά η πολιτική της διογκώνει και οξύνει τα προβλήματα. Μας πάει πολύ πίσω στο παρελθόν. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος του κράτους, των θεσμών και των μηχανισμών και η διαιώνιση της εξουσίας της.

Εμείς λοιπόν πρέπει να επιχειρήσουμε στο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας, με βάση τους εννιά άξονες που προτείνονται από την εισήγηση, να προχωρήσουμε κάνοντας τις αναγκαίες τομές και ρήξεις που είναι σήμερα απαραίτητες. Τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στη λειτουργία του κράτους, στην παραγωγική διαδικασία, στην ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

Ομως η πολιτική μας χρειάζεται να έχει όραμα και στίγμα γιατί βάζουμε πολλά ζητήματα μαζί. Οραμα και στίγμα που θα καθοδηγεί τα βήματά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε ένα καινούργιο σύνθημα, όπως ήταν η «Αλλαγή» τη δεκαετία του ’80 και ο «Εκσυγχρονισμός» τη δεκαετία του ’90. Το σύνθημα αυτό, κατά την άποψή μου, συμπυκνώνεται στη φράση: «Κοινωνική συμμετοχή για κοινωνική δικαιοσύνη».

Κοινωνική δικαιοσύνη στην αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη στην απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη στην ανάπτυξη της περιφέρειας, κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων, κοινωνική δικαιοσύνη στην κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική δικαιοσύνη παντού.

Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να είναι το σύνθημά μας από εδώ και εμπρός, ένα σύνθημα ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, σοσιαλιστικού κινήματος που θα οριοθετεί τα βήματά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα”.