Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/3/2005
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Ερώτηση του βουλευτή Δ. Κουσελά για ΛΑΦΚΑ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Ερώτηση Κουσελά για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

«Μεθόδευση και εμπαιγμός κατά των συνταξιούχων»
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Για μεθοδεύσεις σχετικά με το ΛΑΦΚΑ μιλά ο βουλευτής

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης σχετικά με τις «πρόσφατες μεθοδεύσεις καθυστέρησης της απόδοσης των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα» κατέθεσε ο μεσσήνιος Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς.

Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Ο ΛΑΦΚΑ δημιουργήθηκε με το Ν. 2084/92 της Ν.Δ. ως λογαριασμός ενίσχυσης των ελλειμματικών ταμείων, σε αυτόν δε το λογαριασμό κατέβαλαν υποχρεωτικά εισφορά (με αυτόματη παρακράτηση ποσοστού 1-5% από τη σύνταξή τους, ανάλογα με το ύψος της) όλοι οι συνταξιούχοι.

Η παρακράτηση αυτής της εισφοράς καταργήθηκε το καλοκαίρι του 2004, υπήρξε μάλιστα δέσμευση της Κυβέρνησης ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τις εισφορές που τους παρακρατήθηκαν, μόλις δικαιωθεί τελεσίδικα έστω και ένας από τους συνταξιούχους που είχε προσφύγει, για το θέμα αυτό, στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Γούλας, μέχρι πρότινος Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δούκα, είχε προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το Φεβρουάριο του 2003. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ν.Δ, ως αντιπολίτευση, στήριζε ανάλογες προσφυγές. Ωστόσο, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε θετική εισήγηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την προσφυγή του και προκειμένου αυτή να μην τελεσιδικήσει, ο κ. Γούλας απέσυρε «αυτοβούλως» την προσφυγή του.

-Επειδή μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση καθησύχαζε τους συνταξιούχους να μην καταθέσουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, στην οποία όμως εκκρεμούσε άμεσα να τελεσιδικήσει μόνο η προσφυγή του κ. Γούλα κατά του… προϊσταμένου του.

-Επειδή υπάρχουν βάσιμα ερωτηματικά για το κατά πόσον η απόσυρση της προσφυγής από τον κ. Γούλα έγινε από αυτόν αυτοβούλως και όχι με παρότρυνση του πολιτικού προϊσταμένου του ή και συνολικότερα της Κυβέρνησης, αφού εάν τελεσιδικούσε η συγκεκριμένη προσφυγή, το Δημόσιο θα ήταν υποχρεωμένο να καταβάλει άμεσα στους συνταξιούχους 800.000.000 ευρώ ως αναδρομικά.

-Επειδή η απόσυρση της προσφυγής του κ. Γούλα, πέραν του ότι συνιστά πρωτοφανή μεθόδευση και εμπαιγμό σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, έχει ως συνέπεια όχι μόνο την τουλάχιστον κατά μια διετία καθυστέρηση της καταβολής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές άλλων συνταξιούχων, αλλά ενέχει και τον κίνδυνο σημαντικής περικοπής ή και απώλειας, για τους περισσότερους συνταξιούχους, του μεγαλύτερου μέρους αν όχι του συνόλου των αναδρομικών αυτών, λόγω παραγραφής.

-Επειδή, καθώς φαίνεται, με ευθύνη της Κυβέρνησης, τον προσεχή Ιούνιο ανοίγει νέος κύκλος ταλαιπωρίας περίπου 640.000 συνταξιούχων για να ανανεώσουν τη διακοπή της παραγραφής, με την ελπίδα να λάβουν κάποτε τις παρακρατηθείσες υπέρ ΛΑΦΚΑ εισφορές.

Επειδή, τέλος, από τους χειρισμούς της συγκεκριμένης υπόθεσης υπονομεύεται η στοιχειώδης αξιοπιστία στις σχέσεις του Κράτους με τους πολίτες,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    • Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις «επιλογές» του κ. Γούλα, υφιστάμενου του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και αν ναι, που ανήκουν αυτές;

    • Είναι σύμφωνος ο Πρωθυπουργός (ο οποίος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ήταν εξαρχής ενήμερος) με το χειρισμό του θέματος από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δούκα;

    • Πέραν της αυτονόητης δέσμευσής τους να αποδώσουν τα αναδρομικά μόλις τελεσιδικήσει έστω και μια προσφυγή, δεσμεύονται ναι ή όχι να μη ζητήσουν, οι ίδιοι ή μέσω των Διοικήσεων εποπτευόμενων Οργανισμών τους (λ.χ. ΙΚΑ) αναβολές εκδίκασης των αντίστοιχων προσφυγών, σε υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ;

    • Τι άλλο προτίθενται να κάνουν, ώστε να αποδώσουν το ταχύτερο και χωρίς περικοπές λόγω καθυστερήσεων και παραγραφών, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους; »