Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/2/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«Επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο
ζητούν βουλευτές του Πα.Σο.Κ. της Περιφέρειας»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«Θα φτάσει το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο;"
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Να επεκταθεί ο αγωγός φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

Επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο
ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, Πέτρος Κατσιλιέρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιάννης Μανιάτης, Αγγελος Μανωλάκης, Δημήτριος Ρέππας και Τάσος Χωρέμης, κατέθεσαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα ερώτηση στη Βουλή, για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Κύριε υπουργέ,

Ο αγωγός φυσικού αερίου διασχίζει όλη τη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, προεκτείνεται στην Εύβοια, προβλέπεται να καλύψει και τη Δυτ. Μακεδονία, αλλά σε ότι αφορά τη Νότια Ελλάδα, σταματάει στη Ρεβυθούσα.

Από όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω διασύνδεσή του με τη Μέση Ανατολή και τη Δυτ. Ευρώπη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί αφήνουν εκτός επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου ολόκληρη την Πελοπόννησο, παρ’ ότι διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα ενεργειακό πρόβλημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού απομειώνονται τα ενεργειακά αποθέματα του λιγνίτη στο θερμοηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ, σε 8 χρόνια θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα από συνεργασία της ΔΕΠΑ με τη ΔΕΗ, ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο και όχι με λιγνίτη.

Η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς Νότο, στην Πελοπόννησο ειδικότερα, είναι αναγκαία διότι:

Θα ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νομών της.

Θα ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές που σήμερα υπολειτουργούν.

Θα δώσει φθηνότερη ενέργεια στις επιχειρήσεις, στα τουριστικά καταλύματα και στους καταναλωτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θα παρέχει φθηνή ενέργεια και στις σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενισχύοντας έτσι και τον αγροτικό τομέα.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη εάν αποκλειστεί μια ολόκληρη Περιφέρεια, η Πελοπόννησος, από τα οφέλη που παρέχει η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών με συμφερότερο κόστος».

Καταλήγοντας οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη σύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους αγωγούς φυσικού αερίου της υπόλοιπης χώρας, και ποιος ακριβώς και εάν ναι, ποιους νομούς περιλαμβάνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστεί η προοπτική εξάντλησης των λιγνιτών της Μεγαλόπολης και το διαφαινόμενο ενεργειακό έλλειμμα στην περιοχή σε εναλλακτική βάση, έγκαιρα και με συμφέρον ενεργειακό κόστος".