Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/1/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

Αυτοκριτική

Από το ενδιαφέρον άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημ. Κουσελά, στο χθεσινό «ΒΗΜΑ», με τίτλο «9 + 1 λόγοι επιδείνωσης της ανεργίας», αναδημοσιεύουμε την τελευταία παράγραφο: « Η ανεργία, που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες, σφαγιάζοντας (!) τις ελπίδες και τις προσδοκίες πρώτα απ’ όλα των νέων μας, δε συγχωρεί και δεν μπορεί – άλλο – να περιμένει».

Εκείνο, όμως, που θα περιμέναμε πρώτα απ’ όλα στο Πα.Σο.Κ. – όχι κατ’ ανάγκη μόνο από τον κ. Κουσελά είναι να εξηγήσει στον κόσμο τι δεν πήγε σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν αντιμετωπίστηκε με το δέοντα τρόπο η ανεργία. Μόνο έτσι θα ξαναποκτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πια, την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Χωρίς αυτοκριτική ουσιαστική, η αντιπολίτευση μάλλον θα γίνει συνήθεια στο Πα.Σο.Κ…

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

Απάντηση του Δ. Κουσελά σε σχόλιο του «Θ»

Με αφορμή σχόλιο στο «Θ» για τα «δέοντα» στο Πα.Σο.Κ. σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα της χώρας – μεταξύ αυτών και η ανεργία – προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ν’ αποκτήσει και πάλι την αναγκαία- για την επιστροφή του στην εξουσία – επαφή με το μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δ. Κουσελάς σε απάντηση του υποστηρίζει – μεταξύ άλλων – τα παρακάτω:

«Θα συμφωνήσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να αναλύσει τις αδυναμίες των πολιτικών απασχόλησης που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια. ‘Ήδη έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, το πράττει επανειλημμένα με δηλώσεις και του ίδιου του Προέδρου του και θα συνεχίσει, στο πλαίσιο του Συνεδρίου και της ανασυγκρότησής του, που είναι απαραίτητα για να ολοκληρώσει τον νέο προγραμματικό του λόγο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σιωπά και να μένει απαθές μπροστά στα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές επιλογές και οι παραλείψεις της σημερινής Κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της ανεργίας…

Σε ότι προσωπικά με αφορά, από τη θέση του συνδικαλιστή –Προέδρου της ΟΤΟΕ και ως μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, άσκησα και πιέσεις και κριτική στις τότε Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για θέματα αποτελεσματικής προστασίας της απασχόλησης, εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και μείωσης του χρόνου εργασίας, όπως και για τον απαραίτητο σχεδιασμό απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο και ειδικότερα για τη Μεσσηνία...

Δεν δέχομαι όμως ότι, σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης ενός σημαντικού προβλήματος, θα πρέπει πρώτα να… αυτοχειριαζόμαστε!».

Υ.Γ. Βεβαίως, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο κ. Κουσελάς, το σχόλιο δεν περιέχει προσωπική αιχμή εναντίον του. Άλλωστε , οι ευθύνες για το ότι το Πα.Σο.Κ. βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να βαραίνουν τον ίδιο!

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι η διαδικασία της αυτοκριτικής σ’ ένα κόμμα δε γίνεται με τη λογική της αυτοχειρίας, αλλά της ουσιαστικής κάθαρσης από τα «ανομήματα» του παρελθόντος.

Όταν η αυτοκριτική γίνεται για τα .. μάτια του κόσμου δεν έχει νόημα, μια και δεν πείθει κανέναν. Όταν υπάρχει πραγματική διάθεση για επανεξέταση της πορείας, τότε τα αποτελέσματα θα φανούν.

Πολύ φοβάμαι, όπως όλα δείχνουν, ότι το Πα.Σο.Κ. βρίσκεται ακόμα στο … πρώτο στάδιο των διαδικασιών. Για το καλό της χώρας και της δημοκρατίας δε θα πρέπει να παραμείνει εκεί.

Α.Π.