Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/2/2009

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Σε ομιλία του  στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κουσελάς κατά κυβέρνησης για τον επενδυτικό νόμο στη Βουλή.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Κυβέρνηση προς Κουσελά.
¨Επεσαν πολλά τα ...επενδυτικά σχέδια.

Επεσαν πολλά τα ...επενδυτικά σχέδια

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπορούν να εγκρίνουν γρήγορα την ένταξη των 642 επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο γιατί υποβλήθηκαν περισσότερα σχέδια από όσα αναμένονταν, εξαιτίας των ευνοϊκών κριτηρίων που θεσπίστηκαν για τις πυρόπληκτες περιοχές: Την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Θανάσης Μπούρας, απαντώντας στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς.

Ο κ. Μπούρας δεν διευκρίνισε πότε θα είναι σε θέση οι υπηρεσίες να εγκρίνουν την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο, και όταν ο κ. Κουσελάς τον ρώτησε αν θα διατεθούν σύντομα τα 400 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής συμμετοχής, του απάντησε ότι όσα σχέδια εγκρίνονται και υποβάλλεται αίτημα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, χρηματοδοτούνται άμεσα.

Οπως επισημαινόταν στο ρεπορτάζ της “Ε“ που αποτέλεσε την αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης του κ. Κουσελά, τα 642 επενδυτικά σχέδια “αραχνιάζουν“ στα συρτάρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Σεπτέμβριο... και μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για την ένταξή τους στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ο υφυπουργός τώρα υποστηρίζει ότι η διαδικασία ένταξης καθυστερεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν. Πολλοί επενδυτές όμως φοβούνται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την χρηματοδότηση όλων των σχεδίων, και ότι θα τελικώς δεν θα ενταχθούν όλες οι προτεινόμενες επενδύσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο. Οι πιο απαισιόδοξοι, μάλιστα, φοβούνται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα το μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων η διαδικασία ένταξης θα καθυστερήσει μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομίας είπε, απαντώντας στον κ. Κουσελά: «Θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, αρχικά όσον αφορά αυτά που είπε ο κ. Κουσελάς. Θα πρέπει και εσείς να επικροτήσετε τη θέσπιση κάποιων μέτρων για τις πυρόπληκτες περιοχές, και δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη, γιατί η αγωνία, η ευθύνη και το ενδιαφέρον είναι όλων μας. Αυτή η ευνοϊκή θέσπιση τέτοιων κριτηρίων απετέλεσε αιτία για την υποβολή πολύ μεγάλου αριθμού επενδυτικών σχεδίων, πέραν του αναμενόμενου. Ετσι ήταν πολύ φυσικό οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα. Ομως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια.

 Επειδή μου θέσατε ότι το πρόβλημα δεν ήταν αυτό, σας λέω ότι αυτό ήταν. Ο αριθμός των κονδυλίων, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είναι εξασφαλισμένος. Για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων, γίνεται η ροή των εκταμιεύσεων, με βάση τα αιτήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα πρέπει να πω ότι όλα τα αιτήματα δεν καθυστερούν καθόλου και μπορώ να έχω και προσωπική εμπειρία, παρά το σύντομο του χρόνου στον οποίον βρίσκομαι σ‘ αυτή τη θέση».

 Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Μπούρας, ο κ. Κουσελάς ρώτησε: «Κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε πριν, στην τοποθέτηση που κάνατε, για την περιφέρεια Πελοποννήσου και είπατε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τα 642 επενδυτικά σχέδια, που σας έθεσα ότι είναι στην περιφέρεια και δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 642 επενδυτικά σχέ- δια θα προχωρήσουν; Δηλαδή, τα 400 εκατομμύρια που είναι η κρατική συμμετοχή θα διατεθούν, προκειμένου να προχωρήσουν αυτά; Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση».

Τότε ο κ. Μπούρας απάντησε: «Κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην ξαναθέσουμε θέματα τα οποία αφήνουν παρανοήσεις. Το αν υποβλήθηκαν 602 αιτήσεις, τόνισα ότι λόγω της ελκυστικότητας υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός υποβολής». Ο Κουσελάς διέκοψε λέγοντας: «Κύριε υπουργέ, τα κριτήρια εσείς τα θέσατε»  και ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Κύριε Κουσελά, σας λέω πάλι με ειλικρίνεια ότι οι λογαριασμοί, λόγω του εκτάκτου αυτού γεγονότος, δεν ήταν τέτοιοι που να μπορούν αυτές τις 602 που λέτε αιτήσεις, να τις κρίνουν μονομιάς. Υπάρχει μια δικαιολογημένη καθυστέρηση, λόγω του μεγάλου όγκου. Οσες εγκρίνονται και πάνε για χρηματοδότηση, ο γ.γ. Περιφέρειας στέλνει το αίτημα του και το αίτημα χρηματοδοτείται άμεσα. Σήμερα διαβάστε στον Τύπο να δείτε ότι για πρώτη χρονιά μέσα σε ένα μήνα είχαμε χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πάνω από 2,3 δισ. ευρώ».