Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/1/2005

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2004

"Φήμες ο υποβιβασμός στελεχών του υπουργείου Οικονομίας"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑ,
ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2004

"ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η δημόσια διοίκηση λάφυρο για το νικητή των εκλογών"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔ. ΡΕΓΚΟΥΖΑ
Η Αξιοκρατία "βασιλεύει" στο Υπουργείο Οικονομίας
Τα περΙ καθαιρΕσεων και υποβιβασμοΥ εκατοντΑδων στελεχών,
εΙναι απλΩς…φΗμες!!!

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, απάντησε σε κοινή Ερώτηση 24 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Κουσελάς, η οποία αφορούσε σε καθαιρέσεις και υποβιβασμούς στελεχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατά τις πρόσφατες υπηρεσιακές κρίσεις.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταγγείλει ότι:

 • οι πρόσφατες υπηρεσιακές κρίσεις για τους διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν σε σωρεία καθαιρέσεων και υποβιβασμών, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο και με κύριο χαρακτηριστικό την κομματική ταυτότητα. Εκατοντάδες διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Τελωνείων, Δ.Ο.Υ. και Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με πολύχρονη εμπειρία στην άσκηση καθηκόντων σε διευθυντική θέση και με προϋπηρεσία ακόμη και τριάντα χρόνων, με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και με άριστη υπηρεσιακή κατάρτιση, ‘‘καρατομήθηκαν’’ και υποβιβάστηκαν, κατά παράβαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, αλλά και του Νόμου 3260/2004, που ψήφισε η ίδια η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

 • η επιλογή των νέων διευθυντών έγινε με καθαρά κομματικά κριτήρια. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις διευθυντικές θέσεις κατέλαβαν συνδικαλιστές και στελέχη της ΔΑΚΕ, χωρίς να πληρούν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και χωρίς να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για την επιλογή τους, όπως προβλέπεται και από το Ν. 3260/2004.

 • στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών καθαιρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Διευθυντές του Φ.Π.Α., του Κ.Β.Σ., του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Προϋπολογισμού και του Δημοσίου Χρέους. Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας αντικαταστάθηκαν οι έξι διευθυντές των κρισιμότερων περιφερειών με στελέχη που προέρχονται από το χώρο της ΔΑΚΕ. Σε σύνολο 107 επιλεγέντων διευθυντών Τελωνείων και ΣΔΟΕ, οι 102 είναι στελέχη και μέλη της ΔΑΚΕ, ενώ όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ επελέγησαν διευθυντές. Μέσα σε δύο μέρες ‘‘κρίθηκαν’’ και τοποθετήθηκαν 259 προϊστάμενοι διευθύνσεων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι οι κρίσεις διενεργήθηκαν με ‘‘λίστες’’ που είχαν εκ των προτέρων καταρτιστεί με βάση κομματικά χαρακτηριστικά.

 • Οι ‘‘καρατομήσεις’’ 367 στελεχών για κομματικούς λόγους αποδιοργανώνουν τις ευαίσθητες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και θυμίζουν εποχές αλήστου μνήμης, οι οποίες έχουν παρέλθει εδώ και χρόνια, αποδεικνύοντας ότι για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. η αξιοκρατία είναι γράμμα κενού περιεχομένου,

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Εάν η Κυβέρνηση της Ν.Δ. σκοπεύει να επαναφέρει την αξιοκρατία στο Δημόσιο και να προχωρήσει στην επανίδρυση του κράτους με τέτοιες μεθόδους

2. Κατά πόσον αναγνωρίζει ότι οι πρόσφατες κρίσεις των Διευθυντών του Υπουργείου Οικονομικών δεν έγιναν σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο Ν. 3260/2004, που η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε

3. Πως δικαιολογεί το ότι τα νέα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνδικαλιστές και μέλη της ΔΑΚΕ

4. Εάν θα συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις, που οδηγούν στη διάλυση και αποδιοργάνωση υπηρεσιών ευαίσθητων και καθοριστικών για την πορεία των εσόδων και του Προϋπολογισμού.

5. Κατά πόσον προτίθεται να προχωρήσει σε αξιοκρατικές υπηρεσιακές τοποθετήσεις και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ

‘Όπως ήταν αναμενόμενο, στην απάντησή του ο κ. Υφυπουργός:

  • δεν παραδέχεται όσα καταγγέλλουν οι 24 βουλευτές, παρά το ότι οι σχετικές καταγγελίες και οι αριθμοί των «καρατομηθέντων», είναι πέραν πάσης αμφιβολίας

  • αρνείται να τοποθετηθεί επί της ουσίας των ερωτημάτων που του τέθηκαν, πόσο μάλλον για τη «συμπτωματική» επιλογή διευθυντικών στελεχών αποκλειστικά σχεδόν από μέλη και στελέχη της ΔΑΚΕ.

  • δεν παραδέχεται ότι έγινε «καρατόμηση». Απλώς «έληξε» η θητεία των στελεχών από την 6-8-2004 , με το νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση. Επομένως, έπρεπε να ξανακριθούν….

  • επιμένει ότι η επιλογή των στελεχών όλων των επιπέδων έγινε «με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα στοιχεία του προσωπικού φακέλου κάθε υπαλλήλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση». Αναφέρει μάλιστα ότι στην επιλογή των νέων στελεχών του Υπουργείου πρυτάνευσαν κριτήρια όπως η «αξιοσύνη», η «εντιμότητα», η «συμπεριφορά» και η «αποτελεσματικότητα» των κρινόμενων. Πρόκειται πράγματι για… σαφέστατα και καθόλου επιδεχόμενα υποκειμενική ερμηνεία κριτήρια !!!!

  • προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι «ορισμένοι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων επελέγησαν εκ νέου». Μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσουμε κιόλας την Κυβέρνηση για τη…μεγαλοψυχία της στο θέμα αυτό!! Θα μπορούσε να μην είχε αφήσει ούτε αυτούς! Και ορισμένους από τους μη επανεπιλεγέντες Διευθυντές, θα μπορούσε να μην τους κρίνει ικανούς ούτε για…τμηματάρχες (!!!)

  • τέλος, μας…καθησυχάζει ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, διότι επελέγησαν ως Προϊστάμενοι «άτομα με εξαιρετική επαγγελματική και θεωρητική κατάρτιση» οι δε «αποδεδειγμένες στην υπηρεσία ικανότητες των προσώπων αυτών διασφαλίζουν σε ύψιστο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών όπου προϊστανται» !

ΜΕ "ΑΞΙΑΚΡΑΤΙΑ"

Μετά την τόσο εύρυθμη και αξιοκρατική λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του Υπουργείου, ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος, σχολιάζει ο κ. Κουσελάς και με δόση ειρωνείας προσθέτει:

Η… επανίδρυση του Κράτους προχωράει κανονικά, με ρυθμούς και με μεθόδους που καθόλου, μα καθόλου, δεν μας θυμίζουν το παρελθόν!!!

Τα παραπάνω δικαιώνουν πλήρως τις αντιρρήσεις μας, για τους πραγματικούς σκοπούς του Νόμου 3260/2004 που ψήφισε η Κυβέρνηση: καμιά σχέση με επανίδρυση του Κράτους, στην κατεύθυνση της αναγκαίας αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του.

Πρόκειται για επανίδρυση του κομματικού Κράτους, στη λογική ότι η Δημόσια Διοίκηση είναι λάφυρο για το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές!!!

‘Οσο για τα… ιδιαζόντως εξαιρετικά προσόντα των νέων στελεχών που επέλεξε η Κυβέρνηση, αυτά περιμένουμε να τα δούμε στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, στη γενικότερη απόδοση των Υπηρεσιών του Υπουργείου και στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Απόδοση και σχέση που θα πρέπει πλέον να αγγίξουν την…τελειότητα, τώρα που το Υπουργείο ξεφορτώθηκε τόσους… «ανέντιμους», «ανάξιους», «ανάγωγους» και «μη αποτελεσματικούς» προϊσταμένους, όπως αβίαστα προκύπτει από τα κριτήρια που «αξιοκρατικά» εφαρμόζονται και από τη γενικότερη απάντηση του κ. Υφυπουργού!!!