Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/12/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ο Δημ. Κουσελάς για τον προϋπολογισμό
του 2007
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
2007
Καταρρέουν οι μύθοι του νοικοκυρέματος
και των φορολογικών ελαφρύνσεων
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Καταρρέουν οι μύθοι του δημοσιονομικού
νοικοκυρέματος, των φορολογικών ελαφρύνσεων
και της μη φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων
από την κυβέρνηση
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Καταρρέουν οι μύθοι του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Καταρρέουν οι μύθοι του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, Ειδικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού έτους 2007 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

«Ο προηγούμενος ομιλητής από το χώρο της Συμπολίτευσης, αλλά και ο εισηγητής της Συμπολίτευσης, επεχείρησαν εδώ να παρουσιάσουν την πολιτική της Κυβέρνησης σαν μια πολιτική νοικοκυρέματος και δημοσιονομικής εξυγίανσης και των δημοσίων εσόδων και των δαπανών. Όπως όμως θα αποδείξω, η εικόνα αυτή είναι ψεύτικη, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αντίθετα βασίζεται σε άλλα στοιχεία, που δεν έχουν σχέση ούτε με νοικοκύρεμα, ούτε με δημοσιονομική εξυγίανση.

Βασίζεται, κατ’ αρχήν, στην επιβολή έμμεσων φόρων και έκτακτης φορολογίας, οι οποίοι ισοδυναμούν για το 2006 με ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο ισχυρισμός αυτός είναι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον, βασίζεται στα έκτακτα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που πήρε η Κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στις χαριστικές ρυθμίσεις παλαιών φορολογικών υποθέσεων, ύψους ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ και πλέον, και στην αύξηση της προκαταβολής και της παρακράτησης στους φόρους εισοδήματος.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, αφού με το εφεύρημα της Απογραφής οδήγησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή επιτήρηση και στη διεθνή ανυποληψία, για να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τώρα θέλει να αλλάξει αυτήν την εικόνα. »

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς επισημαίνει ότι:

« Στην πραγματικότητα, η υστέρηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2006 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 150 εκ. ευρώ που εκτιμά η Κυβέρνηση. Από τα τακτικά έσοδα εκτιμάται πρόσθετη υστέρηση 350 εκ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση των επιστροφών φόρων θα σημειωθεί υπέρβαση τουλάχιστον κατά 250 εκ. ευρώ. Αν στα ποσά αυτά προστεθούν τα έκτακτα έσοδα (770 εκ. ευρώ), τα ανύπαρκτα έσοδα για επιχορήγηση του ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ (870 εκ. ευρώ) και οι εικονικοί φόροι που κατέβαλε η ΔΕΚΑ (260 εκ. ευρώ), τότε η συμβολή των εσόδων στη διαμόρφωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί κατά 2,5 δις ευρώ, δηλαδή κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Επομένως, το συνολικό έλλειμμα θα φτάσει το 3,9% του ΑΕΠ, αντί για το 2,6% που εκτιμά η Κυβέρνηση! Αν σε αυτά προσθέσουμε τα κονδύλια από τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, που από 450 εκ. € θα φτάσουν το 1,6 δις €, τα χρέη των νοσοκομείων που δεν εμφανίζονται πουθενά, για ποιο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, για ποια μείωση του ελλείμματος μιλάμε;

Ο δεύτερος μεγάλος μύθος της κυβέρνησης είναι οι δήθεν ελαφρύνσεις της φορολογικής της «μεταρρύθμισης». Για να τις δούμε προσεκτικά.

Για το 2007 το σύνολο των φορολογικών της «ελαφρύνσεων» δεν ξεπερνάει τα 216.000.000 ευρώ! Αυτό προκύπτει από την ‘Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το νέο φορολογικό νόμο. Την ίδια στιγμή επιβάλλει 3,2 δις ευρώ νέους φόρους.

Ποιοι όμως ωφελούνται από τα 216.000.000 ευρώ; Ωφελούνται κυρίως τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, για να έχουν κίνητρο να γίνουν ακόμα πλουσιότερα, όταν ήδη το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων έχει 6πλάσιο εισόδημα του 20% των φτωχότερων !

Οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες όχι μόνο δεν ωφελούνται από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά θα σηκώσουν –και άνισα- το κύριο βάρος από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των 3,2 δις ευρώ !

Η Κυβέρνηση ψευδώς ισχυρίζεται ότι τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες χαμηλών εισοδημάτων απαλλάσσονται της φορολογίας, ενώ γνωρίζει ότι μόνο από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 18% σε 19%, από την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στην κινητή τηλεφωνία, αυτοί οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, θα πληρώσουν τουλάχιστον 200 ευρώ παραπάνω ο καθένας σε έμμεσους φόρους το 2007!

Τι είδους φορολογική δικαιοσύνη είναι αυτή, που ελαφρύνει τους πλουσιότερους και χαρατσώνει ύπουλα τους οικονομικά ασθενέστερους; Το ξέρει καλά η Κυβέρνηση, πως οι έμμεσοι φόροι πλήττουν άνισα τους φτωχότερους, εντείνοντας και την ακρίβεια, που συνεχίζει να ροκανίζει το εισόδημά τους ! ‘Όμως συνειδητά συνεχίζει να τους αυξάνει, φθάνοντας σήμερα για κάθε ένα ευρώ εσόδων που αντλείται από την άμεση φορολογία, 1,5 περίπου να αντλείται από την έμμεση. Μεθοδεύει, έτσι, ένα καταφανώς άνισο αναδιανεμητικό αποτέλεσμα για τους φτωχότερους, στους οποίους δίνει –ετεροχρονισμένα και με το σταγονόμετρο- τις υπεσχημένες αυξήσεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ, τις έχει ήδη πάρει όμως στο πολλαπλάσιο από το άλλο χέρι!

Αντίθετα, ο Προϋπολογισμός επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα για τις επιχειρήσεις. Φαίνονται έτσι μέσα από τον Προϋπολογισμό οι φίλοι και οι εχθροί της Κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φόροι στα κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν με ποσοστό χαμηλότερο και από τον ίδιο τον πληθωρισμό. Είναι η μικρότερη αύξηση όλων των κατηγοριών της φορολογίας ! »

Τέλος, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι:

«Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι κοινωνικά άδικος, αντιαναπτυξιακός, εικονικός και ανεφάρμοστος. Τον καταψηφίζουμε και πιστεύουμε και εμείς και ο ελληνικός λαός, ότι θα είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός μιας αποτυχημένης και παρένθετης Κυβέρνησης ! »