Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/12/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ερώτηση Δημήτρη Κουσελά για το ΤΕΙ»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Ζητά να ανατραπεί η αρνητική πορεία
του ΤΕΙ Καλαμάτας
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ερώτηση και Αναφορά Κουσελά για το
ΤΕΙ Καλαμάτας
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Μέτρα για το ΤΕΙ Καλαμάτας ζητεί ο Δημήτρης Κουσελάς»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Ρίχνει το γάντι στην υπουργό Παιδείας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στηρίζοντας και ζητώντας να πληροφορηθεί για τις θέσεις του Υπουργείου σχετικά με τις Προτάσεις του ΤΕΙ Καλαμάτας για την αναβάθμιση του Ιδρύματος και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βάσης του 10.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Το ΤΕΙ Καλαμάτας είναι το μοναδικό Ανώτατο Τεχνολογικό ‘Ιδρυμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η μέχρι σήμερα πορεία του, από την ίδρυσή του το 1990, με μόλις δυο σχολές, μέχρι σήμερα, ήταν συνεχώς ανοδική, με αποτέλεσμα σήμερα το ΤΕΙ να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιφερειακή ανάπτυξη, με σπουδαστικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 8.000 φοιτητές.

Αυτή η σημαντική πορεία και η αναμφισβήτητη συμβολή του ΤΕΙ στην τοπική ανάπτυξη, απειλούνται από την πρόχειρη και ισοπεδωτική εφαρμογή της βάσης του 10, με συνέπειες που φθάνουν να απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος, αφού λ.χ. οι εισακτέοι στα τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) και σε εκείνα της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Καλαμάτας εμφανίζουν δραστική μείωση, με μόλις 48 εισαχθέντες στα 3 τμήματα της ΣΤΕΓ και 291 στα 3 τμήματα της ΣΔΟ.

Αυτά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή που επεκτείνονται και βελτιώνονται οι κτιριακές υποδομές του ΤΕΙ Καλαμάτας (Βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας, Σπουδαστική Εστία κλπ) για να καλύψουν δυναμικό άνω των 10.000 σπουδαστών !

Επειδή, με προηγούμενες Ερωτήσεις μου στη Βουλή, έχω ήδη επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στο συγκεκριμένο ΤΕΙ και στην τοπική κοινωνία από την εφαρμογή της βάσης του 10,

Επειδή η Διοίκηση του ΤΕΙ κατέθεσε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση των Σχολών του Ιδρύματος (μετονομασία τμημάτων ώστε να ανταποκρίνονται πληρέστερα σε σύγχρονα και ελκυστικά αντικείμενα, ίδρυση νέων Σχολών κλπ) , η οποία μάλιστα στηρίζεται από το σύνολο των φορέων και των αρχών της Μεσσηνίας,

Επειδή, πέραν των ανωτέρω, εδώ και καιρό έχει κατατεθεί στο υπουργείο Πρόταση του ΤΕΙ και του συνόλου των φορέων της Μεσσηνίας για τη λειτουργία Σχολής Νοσηλευτικής στην Κυπαρισσία, που θα καλύψει τις σημαντικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής σε νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση της Διοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας για τη μετονομασία σχολών και την ίδρυση νέων, σε τομείς που καλύπτουν σύγχρονα, ελκυστικά και αναγκαία για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας γνωστικά αντικείμενα ;

  • Προτίθεται να εγκρίνει την πρόταση ίδρυσης και λειτουργίας Σχολής Νοσηλευτικής στην Κυπαρισσία;

  • Τι γενικότερα μέτρα προτίθεται να λάβει και πότε, για την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών της βάσης του 10 και για την αναγκαία αναβάθμιση του ΤΕΙ Καλαμάτας; »

Επίσης, ο κ. Κουσελάς κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς τους Υπουργούς ΥΠΕΣΔΑ και Παιδείας, με βάση ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Καλαμάτας, ζητώντας την επαναφορά της ποσόστωσης 10% για την εισαγωγή των αποφοίτων του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΤΕΙ Καλαμάτας στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κουσελάς τονίζει ότι με την κατάργηση αυτής της ποσόστωσης από την Κυβέρνηση, νέοι άνθρωποι, που επέλεξαν να σπουδάσουν και να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στερούνται μιας σημαντικής ευκαιρίας περαιτέρω μόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης και δημιουργείται κίνδυνος υποβάθμισης του αντίστοιχου τμήματος του ΤΕΙ Καλαμάτας.