Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/12/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Για την έγκριση εγκατάστασης ιχθυοτροφικής
μονάδας στη Σχίζα
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Ενστάσεις για την έγκριση εγκατάστασης
ιχθυοτροφικής μονάδας στη Σχίζα
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ερώτηση Κουσελά για την έγκριση εγκατάστασης
ιχθυοτροφικής μονάδας στη Σχίζα
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ερώτηση Κουσελά για την έγκριση εγκατάστασης
Ιχθυοτροφικής μονάδας στη Σχίζα
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Ερώτηση Κουσελά για τη μονάδα τόνου στη Σχίζα

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουριστικής Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Εθνικής Άμυνας, ζητώντας εξηγήσεις για την εγκριθείσα επένδυση εγκατάστασης ιχθυοτροφικής μονάδας κόκκινου τόνου στο νησί Σχίζα του Δήμου Μεθώνης, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι κίνδυνοι ρύπανσης του περιβάλλοντος και ανάσχεσης της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ούτε οι αντίστοιχες ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεθώνης και του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Το νησί Σχίζα, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεθώνης, είναι ένα από τα πλέον όμορφα νησιά της χώρας μας και μετά την παραχώρησή του στο Δήμο Μεθώνης μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, πολλοί από τους οποίους έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όπως οι καταδύσεις, ο περιπατητικός τουρισμός κ.λ.π. λόγω της πλούσιας πανίδας που διαθέτει.

Εξάλλου, πάνω στο νησί υπάρχουν και σπήλαια με σταλακτίτες και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που η ανάδειξή τους θα συντελούσε στην παραπέρα αύξηση της τουριστικής ανάπτυξης.

Είναι το νησί που μαζί με την Αγία Μαριανή περιλαμβάνεται στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 στην περιοχή ¨ΝΗΣΟΙ ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ ΚΑΙ ΣΧΙΖΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΑΚΡΙΤΑΣ¨. Αποτελεί δε αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καθ΄ όσον γειτνιάζει με τις παρακείμενες τουριστικές περιοχές του Δήμου Μεθώνης και Φοινικούντας, καθώς και με τις ονομαστότερες και καθαρότερες παραλίες (Κουμπάρες, Μαυροβούνι, Λάμπες, Καντούνι και Μαράθι του Δήμου Κορώνης).

Ήδη, έχει εγκριθεί μελέτη επενδυτικής εταιρίας για την εγκατάσταση στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού και σε έκταση 200 στρεμμάτων, εκτροφής κόκκινου τόνου.

Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι της οποίας από 20ετίας έχουν σχεδόν εγκαταλείψει τις αγροτικές καλλιέργειες και τα θερμοκήπια και έχουν επιδοθεί σε τουριστικές δραστηριότητες.

Η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας, χωρίς πρόβλεψη περιβαλλοντικής προστασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος επί πλέον δε θα θέσει σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεθώνης με ομόφωνη απόφαση του (συνημμένη) και για τους λόγους που αναφέρονται σ΄ αυτή, τοποθετείται αρνητικά στην υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής και απορρίπτει την υποβληθείσα μελέτη στο σύνολό της.

Το ίδιο φαίνεται ότι έχει αποφασίσει και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φοινικούντας, οι οποίοι ως επαγγελματίες βλέπουν τις προσδοκίες τους για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους να ματαιώνονται.

Τέλος, οι ανωτέρω φορείς απορρίπτουν το επιχείρημα του επενδυτή, περί δημιουργίας 27 νέων θέσεων εργασίας, καθ΄ όσον οι καταργούμενες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα θα είναι πολλαπλάσιες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί :

  • προτίθενται να απορρίψουν την έγκριση της υποβληθείσας μελέτης εγκατάστασης κόκκινου τόνου στην περιοχή του νησιού Σχίζα του Δήμου Μεθώνης του Νομού Μεσσηνίας;

  • η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης προτίθεται να συνεργαστεί άμεσα με τον καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργό, ώστε με την παρέμβασή της να αποτρέψει την τουριστική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής; »