Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/12/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Δημ. Κουσελάς: Υπέρ των πλούσιων το
φορολογικό ν/σ»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Αναδιανομή σε βάρος των οικονομικά
ασθενέστερων και των μικρομεσαίων
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Οι πλούσιοι πλουσιότεροι με τη φορολογική
μεταρρύθμιση»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ:
Αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων
και των μικρομεσαίων
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων και των μικρομεσαίων

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιo, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι… ελάφρυνση κύριε Υπουργέ τα 195 εκατ. της άμεσης φορολογίας για το 2007, σε σύγκριση με τα 3,2 δις των πρόσθετων επιβαρύνσεων;

Εγώ θα έλεγα ότι είναι ανεπίτρεπτος εμπαιγμός και στάχτη στα μάτια του Ελληνικού λαού! Γιατί όπως σας αποκάλυψε η ΓΣΕΕ στα πλαίσια μελέτης που έκανε, αν θέλατε να υπάρξει πραγματική ελάφρυνη, έπρεπε η πρώτη κλίματα του αφορολόγητου να πάει όχι στα 12.000 αλλά στα 15.235 ευρώ.

Είναι πολιτικές του είδους «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι!».

Για να δούμε όμως, ποιοί επωφελούνται από αυτά τα 195 εκ. των ελαφρύνσεων της άμεσης φορολογίας του 2007.

Το λέτε και μόνοι σας, στην Εισηγητική ‘Εκθεση (σελ. 1) : τα επωφελούνται όσοι «χρειάζονται φορολογικό κίνητρο» για να βγάζουν ακόμα περισσότερα, δηλαδή τα υψηλότερα εισοδήματα από τη μισθωτή και τη μη μισθωτή εργασία!

Θα συμφωνήσουμε μαζί σας, ότι σκοπός αυτών των δήθεν ελαφρύνσεων που αποτελούν τη...μεταρρύθμισή σας είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, χωρίς «ενοχλητικές επιβαρύνσεις» από τη φορολογία και την αναδιανομή σε όφελος του κοινωνικού συνόλου!

Και είναι πράγματι έτσι, αφού:

  • για τα εισοδήματα μέχρι 13.000 ευρώ δεν προκύπτει κανένα όφελος από τη «μεταρρύθμισή» σας. Ωστόσο, αυτοί οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, αλλά και οι δήθεν «απαλλασσόμενοι της φορολογίας», ήδη χαρατσώνονται, από τις αυξήσεις που κάνατε στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ, οινοπνευματώδη, τσιγάρα), με 200 επιπλέον ευρώ ο καθένας !

  • για τα εισοδήματα μέχρι 23.000 ευρώ προκύπτει καθαρή επιβάρυνση στους άγαμους, έγγαμους, έγγαμους με ένα παιδί

  • η υπαγωγή ακόμα περισσότερων μισθωτών-συνταξιούχων με μικτά εισοδήματα στη δυσμενέστερη κλίμακα των μη μισθωτών, αποτελεί ένα επιπλέον και σημαντικό «χαράτσι» για όσους έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από ενοίκια ή μια συμπληρωματική απασχόληση «με δελτίο», δημιουργώντας σαφές κίνητρο για απόκρυψη τέτοιων εισοδημάτων!

  • πραγματική ωφέλεια προκύπτει μόνο και κυρίως για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, γιατί αυτή ήταν και παραμένει η κύρια φροντίδα και επιδίωξή σας!

Η λογική σας είναι γνωστή : άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, μειώσεις φόρων για τους λίγους, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

‘Αλλωστε, έχετε ήδη βρεί , καθώς φαίνεται από τις διατάξεις του άρθρου 13, τους «συνήθεις υπόπτους» που θα πληρώσουν τα σπασμένα!

Αναφέρομαι, κατά πρώτο, στη διάταξη για τη διεύρυνση της «φορολογικής μνήμης» από τα 5 στα 10 χρόνια. Πίσω από τη συγκεκριμένη φορολογική διάταξη, η οποία καθιστά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ομήρους της Εφορίας για επιπλέον πέντε χρόνια, κρύβεται το φοροελεγκτικό μπαράζ που ετοιμάζετετ εναντίον τους για να αυξήσετε πάσει θυσία τα φορολογικά έσοδα. Αυτό, αφού δεν καταφέρατε να ενεργοποιήσετε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για να χτυπήσετε την παραοικονομία, το μαύρο χρήμα, το λαθρεμπόριο και τους επώνυμους μπαταχτσήδες!

Μέχρι σήμερα, με το δικό σας φορολογικό νόμο, οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 300.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 150.000 ευρώ που δήλωναν κέρδη υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με την εφαρμογή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους και υπέβαλαν «οικειοθελώς» δήλωση αυτοελέγχου, κανονικά απαλλάσσονταν οριστικά από τον φορολογικό έλεγχο.

Τώρα έρχεστε και αμφισβητείτε τη δική σας ρύθμιση, εισάγοντας τον έλεγχο σε δείγμα 20% όσων εντάσσονται στην αυτοπεραίωση, με τα απροσδιόριστα κριτήρια μιας υπό έκδοση Υ.Α, εκβιάζοντάς τους να δηλώσουν ακόμα περισσότερα, προκειμένου να μην πέσουν στο δόκανο της ανεξέλεγκτης κρίσης των ελεγκτών!

Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, εσείς δεν σύρατε τα εξ αμάξης για την περαίωση; Δεν υποσχόσαστε «απελευθέρωση» των μικρομεσαίων από τις δήθεν αυθαιρεσίες; Δεν λέγατε ότι η φορολογική μνήμη πρέπει να πάει από τα 5 στα 3 χρόνια;

Με αυτά που κάνετε σήμερα, πρώτον ομολογείτε την αδυναμία σας να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή και δεύτερον απομακρύνεστε από κάθε έννοια αντικειμενικοποίησης των ελέγχων, όπως αυτή που θεσπίστηκε με το ν. 3220/2003.

Μας πάτε πίσω, σε ένα αναποτελεσματικό, αυθαίρετο, άδικο και πελατειακό σύστημα, με λογικές παζαριού, αφήνοντας τους μικρομεσαίους έρμαιο στην αυθαίρετη υποκειμενική κρίση και επιλεκτικότητα των ελεγκτικών οργάνων.

Σκόπιμα ξεχνάτε ότι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι των επαγγελματιών αυτών είναι, στην πραγματικότητα, ευέλικτοι μισθωτοί β’ κατηγορίας «με δελτίο», για να αποφεύγουν οι επιχειρήσεις τις εργασιακές τους υποχρεώσεις και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης ξεχνάτε ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες της περιφέρειας, που ίσα-ίσα βγάζουν τα προς το ζην. Μεταξύ αυτών είναι και νέοι επαγγελματίες, που η Πολιτεία τους υποκινεί, επιδοτώντας τους για να ιδρύσουν επιχείρηση.

‘Ολους αυτούς, αντί να τους ενθαρρύνετε με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, τους κρατάτε σε ομηρία και σε πλήρη φορολογική ανασφάλεια, ξεζουμίζοντάς τους και οδηγώντας τους, τελικά, σε απόγνωση!

Με τέτοιες ανακόλουθες «μεταρρυθμίσεις», δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθερότητα και αξιοπιστία του φορολογικού μας συστήματος !

Κατά τα άλλα, δεν είδαμε σ’αυτό το σ.ν κανένα μέτρο, καμιά σπουδή για να εισπραχθούν τα δισεκατομμύρια των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, να καταπολεμηθεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι περίπου 22 δις ευρώ. Τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα; Από τη μια πλευρά η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να εισπράξει ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές και από την άλλη επιβάλλει νέους φόρους.

Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου, δεν είναι φορολογικό σύστημα. Δεν έχετε καμμιά νομιμοποιητική βάση να νομοθετείτε έτσι. Το σύνταγμα δεν το επιτρέπει»