Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/12/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Κουσελάς: Να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι έλεγχοι»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ-ΟΠΕΚΕΠΕ
Πέντε αναπάντητα ερωτήματα για τις κυβερνητικές
ευθύνες στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«12.500.000 ευρώ για επιδότηση στη Μεσσηνία»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Δεν απαντά σε 5 κρίσιμα ερωτήματα ο Μπασιάκος»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Πέντε αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες της Κυβέρνησης στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπασιάκος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, με την οποία ο βουλευτής επισήμαινε τη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων του Υπουργού, για έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς την 1-12-2006 και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ακόμα και για την καταβολή της μειωμένης προκαταβολής του 50%, διαβιβάζει έγγραφο του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Καρατζόγλου, σύμφωνα με το οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά μάλλον οι δικαιούχοι χρωστάνε και…χάρη στο Υπουργείο για τη «φροντίδα» του σε σχέση με τις καταβολές της ενιαίας ενίσχυσης !

Αναφερόμενος στην απάντηση του Υπουργού, ο κ. Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση :

« Ως συνήθως, ο κ. Μπασιάκος παραποιεί την πραγματικότητα και δεν απαντά σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα:

  • Γιατί δεν δόθηκε η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από τις 15-10-2006, όπως προβλεπόταν, αλλά ξεκίνησε από τις 17-11-2006;

  • Γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να ξεκινήσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που ξεκίνησαν μετά τις 20-10 και όχι πολύ νωρίτερα, ώστε να προλάβουν να εξοφληθούν οι δικαιούχοι μέσα στο Δεκέμβρη;

  • γιατί δεν έγινε καταγραφή των μεταβολών και επικαιροποίηση του ελαιοκομικού μητρώου, το οποίο πρέπει να επικαιροποιείται κάθε χρόνο, τα τελευταία 3 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να εμφανίζονται σήμερα διπλοδηλωμένα;

  • γιατί τα λάθη και οι ενδεχόμενες παραλείψεις των αιτήσεων των παραγωγών δεν διορθώθηκαν, όταν έγιναν οι ενστάσεις τους, οι οποίες δεν εξετάσθηκαν σχεδόν καθόλου, ούτε κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων; Ακριβώς γι’ αυτές τις διορθώσεις που δεν έγιναν, οι παραγωγοί πλήρωσαν το γνωστό «χαράτσι», το οποίο μόνο στη χώρα μας επιβλήθηκε, από όλες τις χώρες της Ε.Ε !

    πότε θα γίνει η εξόφληση όλων των παραγωγών, δηλαδή πότε θα ολοκληρωθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, όταν:

    · στη Μεσσηνία, για να ελεγχθούν 3.200 παραγωγοί από τις 6 αρμόδιες διμελείς επιτροπές του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα απαιτηθούν 266 εργάσιμες μέρες, αφού σε μια μέρα ελέγχονται περίπου 2 παραγωγοί ανά επιτροπή !

    · με δεδομένο ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης των πληρωμών είναι, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, η 30ή Ιουνίου 2007, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι μέχρι τότε, κάτι που καθιστά επιτακτική την ενίσχυση των επιτροπών ελέγχου με έκτακτο και με μόνιμο προσωπικό.

Ο κ. Μπασιάκος, αντί να παραπλανά ακόμα μια φορά τους παραγωγούς, επικαλούμενος ανύπαρκτες «επιτυχίες» και «παροχές», καλά θα κάνει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις μέχρι σήμερα σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις στην τήρηση των Κανονισμών της Νέας ΚΑΠ και να φροντίσει, έστω και στο παραπέντε, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων, καθώς και τη συνολική και εμπρόθεσμη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σε όλους τους δικαιούχους! »