Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/11/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Βολές Κουσελά κατά Τσιτουρίδη για τους
μικρομεσαίους της Μεσσηνίας»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Οδηγείτε σε κλείσιμο τους μικρομεσαίους
της Μεσσηνίας
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Οδηγείτε σε κλείσιμο τους μικρομεσαίους της Μεσσηνίας»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Οδηγείτε σε κλείσιμο τους μικρομεσαίους
της Μεσσηνίας
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
Πλήττονται οι επιχειρήσεις σε 11 κωμοπόλεις του νομού

Πλήττονται αμέτρητες επιχειρήσεις σε 11 κωμοπόλεις της Μεσσηνίας από την υποχρεωτική υπαγωγή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, κατήγγειλε σε αγόρευσή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο  βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς. Στην αγόρευσή του ο βουλευτής σημείωσε, τα εξής:

«Η μόνη «αρχή» που μπορώ να διακρίνω σε αυτό το σχέδιο νόμου, είναι η εξαργύρωση μικροκομματικών επιταγών, με εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπιμοτήτων και μεγαλοσυμφερόντων. Μεγαλοσυμφερόντων που παγίως και προκλητικά υπηρετεί η παρούσα Κυβέρνηση !

Πριν από οτιδήποτε άλλο, σας μεταφέρω την αγωνία χιλιάδων μικρών επαγγελματιών, εμπόρων και επιτηδευματιών, της Μεσσηνίας και φορέων τους, τα υπομνήματα των οποίων έχουν κατακλύσει το γραφείο μου.

Η ρύθμισή σας για την υποχρεωτική υπαγωγή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όσων δραστηριοποιούνται σε περιοχές άνω των 1.000 κατοίκων, με βάση την Απογραφή του 2001, χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν κανένα άλλο κριτήριο, έχει προκαλέσει γενικευμένη αναστάτωση.

Πρέπει να καταλάβετε πως με το μέτρο αυτό οδηγείτε σε άμεσο κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις της Περιφέρειας (περίπτερα, καφενεία, κουρεία, μπακάλικα κλπ), ανθρώπους που μετά βίας συντηρούν τις οικογένειές τους, στους οποίους επιβάλλετε, μ’ αυτό τον τρόπο, πρόσθετο χαράτσι 3.000 ευρώ ετησίως!

Μόνο στη Μεσσηνία έχουμε 11 κωμοπόλεις (Θουρία, Πεταλίδι, Μεθώνη, Αρφαρά, Κοπανάκι, Μελιγαλάς, Χανδρινού, Λογγά, Βλαχόπουλο, Βαλύρα), των οποίων οι επιχειρήσεις πλήττονται από αυτή σας τη ρύθμιση!

Σεις ο ίδιος παραδεχθήκατε, κ. Υπουργέ, ότι το πληθυσμιακό κριτήριο είναι ατελές και ισοπεδωτικό. Ακόμα και αν μιλάμε για νέους ασφαλισμένους, πείτε μου, ποιος νέος της υπαίθρου θα αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αν είναι να πληρώνει τις σοβαρά αυξημένες εισφορές στον ΟΑΕΕ, σε σχέση με τον ΟΓΑ ;

Κύριε Υπουργέ, σεβόμενος το δίκαιο αίτημα δεκάδων χιλιάδων μικροεπαγγελματιών και επιχειρήσεων στην περιφέρεια, σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές, οφείλετε, παράλληλα με το πληθυσμιακό, να θεσπίσετε και ένα πρόσθετο εισοδηματικό κριτήριο για όσους θα εντάσσονται στον ΟΑΕΕ, λ.χ. το ετήσιο καθαρό εισόδημα αυτών των επιτηδευματιών να ξεπερνά τις 10.000-12.000 ευρώ (αναπροσαρμοζόμενο κάθε χρόνο).

Αλλιώς, αφήστε τη διάταξη όπως ήταν και όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, αφού δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα της Υπαίθρου, από αυτά που επιχειρείτε να λύσετε !

Την ίδια στιγμή που οι μικρές αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν το αβάσταχτο αυτό χαράτσι, προχωρείτε σε προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοεργολάβους. Είναι ρυθμίσεις που έχετε προαναγγείλει εδώ και 7 μήνες, με αποτέλεσμα κανένας από αυτούς που χρωστούσαν να μην πληρώνει. Δίνετε τη δυνατότητα στους μεγαλοεργολάβους να μην πληρώνουν το Ι.Κ.Α. όταν εξοφλούνται από το δημόσιο, αλλά να ρυθμίζουν τις οφειλόμενες εισφορές σε 8 χρόνια και με 96 δόσεις.

Γνωρίζετε ότι ελάχιστοι τηρούν τη ρύθμιση και εξακολουθούν να πληρώνουν, όταν το μήνυμα που τους στέλνετε είναι «όσο πιο πολλά χρωστάς, τόσο καλύτερες ρυθμίσεις θα έχεις»! Και ενώ το 2004 είχατε να ρυθμίσετε 1 δις 984 ευρώ, τώρα μιλάμε για 3,6 δις ευρώ !

Κατά τα άλλα λέτε πως «έχει πρόβλημα το ασφαλιστικό σύστημα», «έχει τεράστια ελλείμματα» κ.λ.π. Ποιος τα δημιουργεί και γιατί; Εσείς με την πολιτική σας, που έχει πλέον εμφανείς στοχεύσεις !

Οδηγείτε σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα, για να έλθετε αύριο και να πείτε ότι αυτό δεν αντέχει και ότι πρέπει να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας στα 70 για άνδρες και γυναίκες. Θέλετε να οδηγήσετε τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσετε στην ελληνική κοινωνία εάν κερδίσετε τις εκλογές !

‘Αλλο το να έχουμε ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης για προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων πραγματικά την έχουν ανάγκη και άλλο να δημιουργούμε και να ανεχόμαστε μια ακόμα φουρνιά κακοπληρωτών που παρακρατούν, αξιοποιούν και τζιράρουν ατόκως εισφορές των μισθωτών τους, που τις έχουν ήδη εισπράξει!

Την ίδια στιγμή, βάζετε νέο χαράτσι για τους ασφαλισμένους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, προβλέποντας τη συμμετοχή τους σε στοιχειώδεις διαγνωστικές εξετάσεις και καταργώντας, έτσι, την ...προληπτική Ιατρική!

Δεν μας φτάνουν τα χιλιάδες προβλήματα και η απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μου στη Μεσσηνία για να κάνουν τις εξετάσεις τους σε συμβεβλημένα εργαστήρια, λόγω αδυναμίας του ΙΚΑ; Ενώ τίποτα δεν κάνει η Κυβέρνηση για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, τώρα τους καλείτε –από πάνω- να πληρώνουν από το υστέρημά τους και συμμετοχή !

Το λιγότερο που έχετε να κάνετε, Κύριε Υπουργέ, είναι να τους ζητήσετε συγγνώμη και να αποσύρετε αυτή την απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη διάταξη ! »